Aktuelni prvak pobjednik prvog takmičenja sezone 2015

Pobjedničko postolje u Cartageni
Gary Hunt trijumfovao je u Cartageni (Kolumbija), a mjesta na pobjedničkom podiju bilo je i za lokalnog heroja Orlanda Duquea.

Aktuelni prvak Gary Hunt nastavio je tamo gdje je stao prošle godine, još jednom dominantnom demonstracijom vještine skokova sa 27 metara visine, na prvom takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015 u Kongresnom centru u Cartageni (Kolumbija).

Britanski skakač i četvorostruki osvajač Svjetskog prvenstva, koji je u subotu proslavio svoju 20. pobjedu u 43 takmičenja, osvojio je 526,20 bodova za svoja četiri skoka i završio ispred drugoplasiranog Davida Colturija (493,80 bodova) i miljenika publike Orlanda Duquea (477,60 bodova) koji je zauzeo treće mjesto, pred 30.000 gledalaca.

"Ushićen sam!" rekao je Hunt odmah nakon pobjede. "Pokušao sam ići skok po skok, ali želio sam i d skačem posljednji i zato sam kao prvi slobodni skok izveo triple quad, i to je odlično funkcionisalo. Bilo je teško skakati odmah poslije Orlanda! Publika je apsolutno poludjela za njim, ali to je i za očekivati jer on je ovdje heroj. Odlično je za mene što sam uspio da ga nadmašim. Drago mi je što sam uspio sačuvati živce, a zbog dobre pripreme sam se osjećao snažno i samopouzdano. Osjećao sam sigurnost pred finalnu rundu zbog prednosti koju sam imao, ali znao sam i ranije biti u toj poziciji i na kraju ne pobijediti, tako da sam rekao samom sebi da se ne smijem opuštati jer posao još nije završen!"

Međutim, da li je Hunt bio zvijezda takmičenja u Cartageni, diskutabilno je, jer prijem na koji je naišao Duque na prvom takmičenju Svjetskog prvenstva na svom domaćem terenu bio je nešto posebno. Duque, koji je trećim mjestom zabilježio svoj najbolji početak Svjetskog prvenstva u protekle tri godine, kaže da se trudio da ostane fokusiran na takmičenje, ali i da je ogromna podrška publike i navijanje koje je pratilo njegov izlazak na platformu bio fantastičan osjećaj.

"Bilo je sjajno biti gore na platformi," kaže 40-godišnjak. "Osjećao sam se kao rok zvijezda! Svi kliču i aplaudiraju, a ja se zabavljam. Hodati preko platforme do ruba i vidjeti sve te ljude... naprosto fenomenalno, fantastično! No, koliko god da je zabavno, za mene je to ipak takmičenje. Kada dođem do ruba platforme, spreman sam za skok. Bio sam treći, ali mogao sam i više jer je na treningu bilo bolje. No, to je dobar početak, bio sam na pobjedničkom podiju na samom startu. Dobro skačem na treningu, tako da sam siguran da mogu biti dobar. Osjećam da će ovo biti sobra sezona za mene."

David Colturi je osvojio 493,80 bodova, što je novi lični rekord za Amerikanca. Nakon svog najboljeg repertoara skokova do sada, skakač iz Los Angelesa planira napasti Huntovu svjetsku titulu.

"Imao sam stvarno dobru vansezonu – trenirao sam naporno i konačno osjećam da sve dolazi na svoje mjesto. Svi se maksimalno trude i ovo je bila prva od mnogih sjajnih stanica Svjetskog prvenstva. Nikada nisam imao repertoar skokova kao danas – i to je moj novi lični rekord. Prošla godina je imala uspone i padove, ali ove godine osjećam da sam u samom vrhu. Imao sam tri peta mjesta u Svjetskom prvenstvu, što je OK, ali osjećam da će ovo biti godina mog proboja."

Sa Kariba, takmičari Svjetskog prvenstva putuju u La Rochelle (Francuska) na drugu stanicu sezone 2015.