'Čelični čovjek' cliff divinga u lovu na hat-trick pobjeda

Michal Navratil
Michal Navratil u Japan stiže na krilima dvije senzacionalne pobjede

Dok se Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2016 približava svojoj pretposljednjoj stanici na prelijepim Sandanbeki liticama u Japanu, najviše publiciteta se daje borbama za titule koje dostižu vrhunac napetosti i u konkurenciji žena i u konkurenciji muškaraca. No, uprkos neizvjesnosti na vrhu tabele, čovjek koji bi ovog vikenda mogao preoteti svu pozornost je Michal Navratil. Češki skakač, koji je u Walesu došao do svoje prve pobjede iz 53 takmičenja, a zatim u Mostaru ponovio taj senzacionalni uspjeh, sada je u potrazi za hat-trickom pobjeda u Zemlji izlazećeg sunca.

Poznato lice u Svjetskom prvenstvu, i učesnik svake sezone još od samog početka 2009. godine, Navratil je posljednjih godina možda bio poznatiji po svojim skokovima u stilu 'Supermana' na kraju takmičenja – otud i nadimak 'Supratil'. Ali ove sezone 31-godišnjak je poređenje sa superherojem podigao na novi nivo, kada se sredinom sezone oporavio od operacije koljena i vratio se na velika vrata sa dvije veličanstvene uzastopne pobjede, dokazujući da je uistinu „Čelični čovjek" cliff divinga.

Njegova odluka da za vrijeme pauze u sredini sezone u augustu ode pod nož i sredi problem sa napuklim meniskusom bila je teška, i prijetila je da ugrozi ostatak njegove sezone. Kada se istog mjeseca povukao sa takmičenja u Polignano a Mareu, mnogi su pretpostavili da se uvijek veseli šoumen u 2016 više neće penjati na platformu za skokove.

„Možda je svemir želio da prestanem, i tako sam stao," objašnjava Navratil. „Nije bilo drugog načina. Znao sam da nešto nije u redu s mojim koljenom i gubio sam bodove zbog moje povrede."

Svi su nestrpljivo čekali da vide njegov povratnički nastup u septembru u Walesu. I stručnjaci i fanovi su sumnjali da se čak i super-spremni Čeh može tako brzo oporaviti i uopšte skakati, a kamoli igrati neku značajniju ulogu na takmičenju. Ono što je uslijedilo je jedna od najdramatičnijih priča u historiji ovog prvenstva. Nakon 52 takmičenja i svega osam završetaka među prva tri, Navratil je izveo četiri izuzetna skoka i, na opšte iznenađenje, probio se do vrha pobjedničkog postolja. Čak ni petostruki prvak Gary Hunt, koji je žarko želio pobjedu na domaćem terenu, nije mogao spriječiti Čeha da proslavi svoju prvu pobjedu.

Navratil slavi svoju premijernu pobjedu u Walesu, svega nekoliko sedmica nakon operacije koljena. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Navratil nije tip koji se opušta, ili se jednostavno prepušta uživanju u slavi i svom novoostvarenom uspjehu. Dvije sedmice kasnije, stigao je u Mostar odišući samopouzdanjem. Ponovo je bilo sumnji. Je li Wales bio tek slučajnost? Može li on stvarno opet biti kandidat za prvo mjesto? No, u stilu pravog superjunaka, potukao je i svoje suparnike i sumnjičavce, raširio svoja krila i vinuo se do nove pobjede.

„Meni je nevjerovatno šta samopouzdanje može učiniti," primjećuje Gary Hunt, čovjek koji je oba puta bio drugi iza Navratila. „Nakon prve pobjede iz Walesa, on je u Bosni bio skoro drugi skakač. Iskoristio je to samopouzdanje za još jedan sjajan nastup. Sada je na nama ostalima da podignemo svoje samopouzdanje i priredimo nastupe kojima ćemo ga zaustaviti."

Nakon što je potisnuo impresivnog Andyja Jonesa i zauzeo treće mjesto u ukupnom poretku, Navratil se sada može koncentrisati na drugoplasiranog Jonathana Paredesa. Meksikanac trenutno sa Huntom vodi bitku za titulu, ali sa svega 80 bodova koji ga odvajaju od nepopustljivog Čeha, 26-godišnji Paredes bi se ubrzo mogao nervozno osvrtati iza sebe.

„Moj glavni cilj je treće mjesto," otkriva Navratil sa svojim prepoznatljivim osmjehom, „ali ako se ukaže prilika, bilo bi mi zadovoljstvo da se popnem na drugo."

Nasmijan, samouvjeren i pun elana – 'Supratil' će ovog vikenda u Japanu loviti nevjerovatni hat-trick pobjeda. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Očito je da ga je operacija preporodila, ali Navratil svoju odličnu skorašnju formu također pripisuje i drugačijem pristupu takmičenju: „Sada treniram manje, jer sam shvatio da je moje tijelo previše trpilo. Sada sam više fokusiran na mentalnu snagu, fokusiram se na način ulaska u vodu i eliminisanje grešaka." Čak je i Paredes, njegov suparnik u borbi za drugo mjesto u ukupnom poretku, izjavio da Čeh ima „snažan um".

Tako, sa oporavljenim koljenom i jakim i staloženim umom, da li je u ovom cliff diving superjunaku ostalo ikakvih slabosti? Samo jedna, čini se – oblaci: „Zabrinut sam jer ovdje je trenutno oblačno. Kada sam pobijedio u Walesu i Mostaru, sijalo je sunce."

Možda se, ipak, oblaci u nedjelju raziđu i češki skakač se iz vedrog neba sjuri do najnevjerovatnijeg hat-tricka pobjeda.

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 16. oktobra od 06:50h, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 20. novembra, u 8am po istočnom američkom vremenu.