Gary Hunt pobjednik u La Rochellu

Gary Hunt slavi pobjedu u La Rochellu
Englezova druga uzastopna pobjeda. Njegov zemljak Blake Aldridge je drugi.

Prvak Gary Hunt ostvario je drugu uzastopnu pobjedu u Svjetskom prvenstvu 2015, trijumfom pred rekordnih 75.000 gledalaca u nedjelju u La Rochellu (Francuska). Njegov zemljak Blake Aldridge bio je drugi, dok je Kolumbijac Orlando Duque završio na trećem mjestu, na turniru na kojem je 13 takmičara skakalo ukupno četiri runde sa 27,5 metara visine sa tvrđave Saint Nicolas.

Huntov ukupni zbir od 516,00 bodova dao mu je komotnu prednost u odnosu na najbliže rivale, među kojima je bio i njegov zemljak i blizak prijatelj Blake Aldridge. Tridesetogodišnji Englez Hunt, koji je pobijedio na tri od ukupno pet takmičenja Svjetskog prvenstva održanih u La Rochellu, pobjedu sa prve stanice sezone u Kolumbiji prošlog mjeseca upotpunio je drugom u Fancuskoj, i učvrstio vodstvo u ukupnom poretku.

Za kompletne rezultate i novi ukupni poredak, posjetite redbullcliffdiving.com/results

Drugoplasirani Aldridge premijerno je izveo sasvim novi skok u takmičenju Svjetskog prvenstva u nedjelju – njegov uzvratni dvostruki salto sa pet vijaka preuzeo je titulu najtežeg skoka na svijetu od Huntovog trostrukog salta sa četiri vijka, uz koeficijent težine od 6,3. Ukoliko se dobro izvede, ovaj skok ima potencijal da Aldridgea lansira na vrh, kako se pokazalo u La Rochellu. Osmice od sudija pomogle su da se Blake, sa ukupno 460,35 bodova, pridruži Huntu na podiju – prvi put u Svjetskom prvenstvu su dva Engleza na prva dva mjesta.

Orlando Duque je sa 456,20 osvojenih bodova upotpunio pobjednički trojac, ostvarivši drugo uzastopno treće mjesto u Svjetskom prvenstvu. No, ovo je bilo razočarenje za bivšeg prvaka Artema Silchenka, pobjednika prošlog takmičenja u La Rochellu – Rusu je izmaklo mjesto u finalnoj rundi nakon što je izgubio dvoboj jedan-na-jedan sa Huntom.

Razočaranje, ali i olakšanje, bile su emocije koje je osjetio Amerikanac Steven LoBue: nakon što je imao komotno vodstvo ispred Michala Navratila u dvoboju jedan-na-jedan, u drugoj rundi je udario glavom od platformu izvodeći vijak u svom trostrukom saltu s četiri vijka. LoBue je nekako uspio sačuvati koncentraciju i završiti skok, ali poslije je imao duboku posjekotinu iznad lijevog oka.

LoBue i ostali takmičari u Svjetskom prvenstvu neće imati mnogo vremena za oporavak, jer naredno takmičenje u Teksasu stiže za manje od dvije sedmice.

Za više informacija o drugoj stanici Svjetskog prvenstva, posjetite redbullcliffdiving.com/larochelle