Lov na Hunta u Teksasu

Gary Hunt sits on the platform
Petostruki prvak pokušaće izmaći potjeri

Strah i želja biće glavni pokretači za Garyja Hunta (Velika Britanija), kada se popne na 28 metara visoku platformu na prvoj od devet stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016.

Jezero u Teksasu će biti spektakularna pozornica za početak nove ere u cliff divingu, jer po prvi put od ove sezone sva takmičenja se prenose uživo na Red Bull TV i stanicama diljem svijeta. Hiljade gledalaca će takmičenje gledati sa plutajućih platformi na Hell's Gateu na jezeru Possum Kingdom, dok najodvažniji svjetski skakači budu skakali sa jedne od dvije visoke litice, koje se dramatično izdižu nad vodom. Na ovom će mjestu rođena Teksašanka i dvostruka prvakinja Rachelle "Rocco" Simpson krenuti u odbranu svoje titule, dok će Gary Hunt pokušati da nastavi dominaciju koja mu je donijela pet titula u posljednjih šest sezona.

Prevazilaženje straha je nešto što stoji u opisu posla svih takmičara i takmičarki, koji u svega tri sekunde – koliko je potrebno da dotaknu površinu vode – dostižu brzine i do 85 km/h. Za Hunta je taj doživljaj još stresniji, jer 31-godišnji Britanac priznaje da se u svakodnevnom životu plaši visine.

„Naš sport je zaista test živaca," kaže Hunt. „Morate biti psihički jaki, ili nećete stići ni do ruba platforme. I znate da morate biti 100% fokusirani na skok, inače možete završiti u bolnici."

„Trenuci prije skoka su definitivno najstrašniji i svako ima sumnji kada se popne gore. Ako isprobavate novi skok, te sumnje su još veće. Ne postoji ništa s čime možete uporediti kakav će taj skok biti, tako da se morate osloniti na svoju uvježbanost i vjerovati u srećan ishod."

„Obično se malo plašim visine, kada ispod nije voda. Pošto sam navikao da procjenjujem visinu i razmišljam koliko salta i vijaka mogu izvesti s te visine, ne mogu se oduprijeti da ne zamislim kako bi izgledalo da skočim. Tako da, kada nema vode ispod, nasmrt se preplašim."

Kakvu god nelagodu da osjeća na ili mimo platforme, Hunta motiviše neugodno sjećanje na dva važna poraza iz 2013. godine, kada mu je izmakla ne samo titula u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu, već je i na FINA Svjetskom prvenstvu završio kao drugi, iza Orlanda Duquea.

On u sezoni 2016 želi povratiti status skakača koji izvodi skok sa najvišim koeficijentom težine. Tu u priču ulazi njegova želja – skupa sa potpuno novom dimenzijom rizika.

„Dugi niz godina imao sam dva najteža skoka na svijetu, no prošle mi je godine taj naslov preoteo Blake Aldridge, koji sada izvodi dvostruki salto uzvratno sa pet vijaka. Nadam se da ću ove godine povratiti tu titulu, tako da uvodim novi skok – trostruki salto s četiri i po vijka."

„Kako bih dodao još jedan vijak, prošle sam godine morao uvesti odskok iz zaleta, na koji se počinjem sve više privikavati, mada sam još uvijek malo nervozan kada ga izvodim. Jednostavno je mnogo elemenata u skoku. Ako loše izvedem odraz, biće jako teško ući u skok. Jednostavno je sve više važno izvesti savršen odskok."

Takmičenje u Teksasu označiće početak sezone za 14 skakača i 8 skakačica iz 10 zemalja, uključujući takmičare s pozivnicom.

Najveća sezona do sada počinje 4. juna na jezeru Possum Kingdom. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Američke uzdanice David Colturi, Steven LoBue, Andy Jones i takmičar s pozivnicom Kyle Mitrione svakako će se boriti za pobjedu na domaćem terenu. Colturi se nada nastavku dobre forme iz sezone 2015, kada je završio na petom mjestu u ukupnom poretku, dok će LoBue i Jones pokušati da savladaju Hunta, koji je prošle godine u Teksasu pobijedio.

Rachelle Simpson, koja je inače rođena u San Antoniu, na Hell's Gate se vraća kao aktuelna prvakinja i predvodnica grupe od četiri Amerikanke koje nastupaju u prvenstvu.

Četvorostruki zlatni olimpijac i najveći skakač u vodu svih vremena, Greg Louganis, biće u petočlanom sudijskom žiriju na otvaranju sezone, koje će se održati na čuvenim liticama usred ogromne vodne akumulacije stvorene pregrađivanjem rijeke Brazos.

Takmičari i takmičarke s pozivnicom: Alessandro De Rose (ITA), Kris Kolanus (POL), Kyle Mitrione (SAD), Miguel Garcia (COL); Rhiannan Iffland (AUS), Tara Hyer-Tira (SAD).

Prenos uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 4. juna od 21:20h po našem vremenu, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Live webcast i reprize u SAD-u su geo-blokirani, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Takmičenje će biti emitovano na FOX Sports 1 u subotu 9. jula, u 12h po istočnom američkom vremenu.