Merten stavila Iffland pod pritisak u Čileu

Helena Merten
Mlada Australka vodi nakon dvije serije, skokovi muškaraca odgođeni za subotu

Australka Helena Merten zauzela je vodeću poziciju u teškim uslovima prvog dana takmičenja na posljednjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2017 u Lago Rancu (Čile), čime je pod veliki pritisak u borbi za titulu stavila svoju zemljakinju i aktuelnu prvakinju Rhiannan Iffland. Skakačica s pozivnicom Yana Nestsiarava iz Bjelorusije je na drugom, a Iffland na trećem mjestu nakon prve dvije runde skokova. U takmičenju muškaraca, teški uslovi su uslovili odgađanje njihova prva dva skoka, što znači da će u subotu morati izvesti četiri serije skokova.

Merten, koja je na posljednju stanicu sezone stigla kao trećeplasirana u ukupnom poretku, osnažila je svoje nade za osvajanje titule nakon što je skočila briljantno u prvoj seriji i to popratila solidnim drugim skokom što joj je donijelo vodeću poziciju, dok su se njene najbliže suparnice mučile u hladnim i vlažnim uslovima pored vodopada Riñinahue u podnožju Anda.

„Bilo je hladno danas," rekla je 22-godišnja Merten, „ali zadovoljna sam mojim skokovima i nadam se da sutra mogu uraditi isto. Imala sam malo težak početak sezone, tako da je nevjerovatno uopšte biti u trci za titulu."

Helena Merten u skoku za vodstvo pored prekrasnih vodopada Riñinahue. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Iffland, koja se oporavila nakon povrede koljena na prethodnoj stanici u Mostaru, odlučila je da ne trenira na 21-metarskoj platformi kako bi minimizirala napor za tijelo, što se svakako odrazilo jer 26-godišnjakinja nije demonstrirala svoju uobičajenu briljantnu formu. No, kako stvari stoje, ako poredak ostane isti i nakon finalnih rundi u subotu, uspjeće odbraniti titulu s deset bodova ispred Merten.

„Nisam skakala na treningu," rekla je Iffland, "tako da sam tek sad shvatila koliko su zapravo teški uslovi ovdje. Moj cilj za ovo takmičenje su bila četiri solidna, sigurna skoka, i to je i dalje plan."

Koljena čvrsto umotanih zbog povrede, Rhiannan Iffland je uspjela zauzeti treće mjesto nakon prve dvije serije skokova. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Adriana Jimenez, trenutno druga u ukupnom poretku sa svega 60 bodova manje od Iffland, došla je u rano vodstvo nakon prvog skoka kojim je impresionirala sudije, no za svoj je drugi skok dobila tek ocjenu 5 te je pala na četvrtu poziciju. Ipak, sa još dvije serije skokova do kraja, sve je još uvijek otvoreno u borbi za žensku titulu. Nažalost, Amerikanka Ginger Huber neće učestvovati u finalnim rundama jer je bila prinuđena odustati zbog povrede.

Zbog teških uslova koji su uslijedili nakon prvih rundi skokova žena, sportski komitet je donio odluku da se skokovi muškaraca odgode za subotu kada će izvesti sve četiri serije, dok će žene izvesti dva finalna skoka.

Poredak žena nakon 2. serije skokova:

1- Helena Merten (AUS) – 144,30 bodova
2- Yana Nestsiarava (pozivnica) (BLR) – 140,70
3- Rhiannan Iffland (AUS) – 129,90
4- Adriana Jimenez (MEX) – 122,20
5- Anna Bader (pozivnica) (GER) – 104,60
6- Cesilie Carlton (SAD) – 99,30
7- Jacqueline Valente (pozivnica) (BRA) – 95,90

Gledajte direktan prenos iz Lago Ranca

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 21. oktobra od 20:15h na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV i Facebooku. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Više o Red Bull Cliff Divingu čitajte i gledajte ovdje