Nestsiarava iznenađujuće vodi na Starom mostu

Yana Nestsiarava
Takmičarka s pozivnicom prva, Navratil i Hunt dijele vodstvo kod muškaraca

Prvi dan sedme stanice Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016 u Mostaru donio je iznenađenje u takmičenju žena, gdje je Yana Nestsiarava preuzela vodstvo ispred australskih debitantica Rhiannan Iffland i Helene Merten. U takmičenju muškaraca, nedavni pobjednik Michal Navratil je nastavio odličnu formu iz Walesa i ponovo se našao na vrhu tabele, podijelivši lidersku poziciju nakon prvog dana takmičenja sa aktuelnim prvakom Garyjem Huntom.

Bjeloruskinja Nestsiarava, kojoj je ovo tek drugo takmičenje ove sezone nakon petog mjesta na portugalskim Azorima, u drugoj rundi je impresionirala sudije senzacionalnim skokom sa 21,5 metara visoke platforme postavljene na ogradi Starog mosta.

„Malo mi je hladno," našalila se 24-godišnjakinja, misleći na ledenu vodu Neretve, i naizgled ne obraćajući pažnju na zavidnu poziciju koju zauzima prije finala u subotu. „Još uvijek nemam dovoljno iskustva s ovim skokom, ali drago mi je da sam dobro uronila u vodu. Ne znam šta će se dešavati sutra, ali sve je moguće, tako da ćemo tek vidjeti."

Rhiannan Iffland, trenutno vodeća u poretku žena, još jednom je pokazala kvalitet i kontinuitet forme u oba svoja skoka u petak, i svakako ima šansi da u završnici u subotu dođe do četvrte pobjede iz pet ovosezonskih takmičenja.

Gledaoci koji su se u petak okupili na Starom mostu posmatraju skok Michala Navratila iz prve runde. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

U takmičenju muškaraca, Navratil je nastavio tamo gdje je stao sa svojom prvom pobjedom, ostvarenom u Plavoj laguni u Walesu: fantastični skok iz prve runde lansirao je Čeha do vrha tabele.

„Ta pobjeda mi je donijela samopouzdanje prije nekoliko posljednjih stanica," kaže 31-godišnjak, „ali me takođe tjera da dokažem da to nije bila puka sreća. Cijele sezone osjećam da sam na istom nivou, i dva puta mi je drugo mjesto izmaklo za manje od jednog boda. Osjećam se snažno i konačno sam siguran u sve moje skokove."

Petostruki prvak Gary Hunt se pridružio češkom skakaču na vrhu tabele, nakon što je odlično izveo svoj novi skok, trostruki salto unazad, koji mu je donio osmice i devetke od sudija.

„Jako sam sretan," bio je zadovoljan Britanac. „Ovo je novi skok za mene. Cijelu sezonu imam uspone i padove, ali danas sam bio dovoljno dobar da osiguram prvo mjesto i izjednačenje sa Michalom. Prošle sezone sam ovdje na treningu zaradio povredu, ali sam cijelu godinu jačao noge protiv te vrste povrede i ovog puta sam spreman za dobar nastup i osvajanje mjesta na vrhu pobjedničkog podija."

Gary Hunt se pridružio Navratilu na čelu tabele, zahvaljujući odličnom skoku u prvoj rundi. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Na subotnjem finalu se očekuje veliki broj vatrenih gledalaca, a skakači se mogu nadati fantastičnoj atmosferi dok se budu borili za pobjedu na Starom mostu.

Poredak nakon prve runde – muškarci:

1-Michal Navratil (CZE) – 119,60 bodova
1-Gary Hunt (UK) – 119,60
3-Alessandro De Rose (pozivnica) (ITA) – 117,30
4-Steven LoBue (SAD) – 115,00
5-David Colturi (SAD) – 112,70
6-Blake Aldridge (UK) – 110,40
7-Jonathan Paredes (MEX) – 109,65
8-Sergio Guzman (MEX) – 103,20
9-Andy Jones (SAD) – 101,20
10-Artem Silchenko (RUS) – 101,20
11-Todor Spasov (pozivnica) (BUL) – 96,75
12-Orlando Duque (COL) – 89,70
13-Kyle Mitrione (pozivnica) (SAD) – 71,30
14-Viktar Maslouski (pozivnica) (BLR) – 62,35

Poredak nakon druge runde – žene:

1-Yana Nestsiarava (pozivnica) (BLR) – 155,80 bodova
2-Rhiannan Iffland (pozivnica) (AUS) – 149,10
3-Helena Merten (AUS) – 148,05
4-Cesilie Carlton (SAD) – 146,50
5-Lysanne Richard (CAN) – 142,30
6-Ginger Huber (SAD) – 138,80
7-Adriana Jimenez (MEX) – 131,95
8-Rachelle Simpson (SAD) – povreda

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 24. septembra od 14:20h, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 30. oktobra, u 10:30am po istočnom američkom vremenu.