Potvrđeno osam stanica Svjetskog prvenstva 2015

Artem Silchenko skače na jezeru Possum Kingdom u Teksasu 2014. godine
Saznajte gdje sve Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo gostuje u 2015. godini...

Cartagena u Kolumbiji biće početna tačka sa koje će svjetska elita skakača u vodu ovog aprila krenuti u sezonu koja će kulminirati 50. takmičenjem u cjelokupnoj historiji Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, na velikom finalu u baskijskom gradu Bilbau (Španija) krajem septembra.

U svojoj sedmoj sezoni, ovaj sport koji prkosi gravitaciji obilaziće ljepote kolonija, udaljene i mitske lokacije, prirodna kao i urbana okruženja, kako bi došao do imena novog šampiona kroz osam takmičenja, uključujući i tri turnira za takmičarke.

 

KALENDAR 2015

25. april | Cartagena, KOLUMBIJA
17. maj | La Rochelle, FRANCUSKA
30. maj | jezero Possum Kingdom, Teksas, SAD
20. jun | Kopenhagen, DANSKA
18. jul | Sao Miguel, Azori, PORTUGAL
15. august | Mostar, BOSNA I HERCEGOVINA
13. septembar | Polignano a Mare, ITALIJA
26. septembar | Bilbao, ŠPANIJA

 

Bosna i Hercegovina i Kolumbija su nove stanice u kalendaru ovog atraktivnog takmičenja, u kojem će još jednom deset najboljih svjetskih skakača u vodu (uz do četiri 'džokera' na svakoj stanici) skakati s visine od 27 metara, dostižući brzine od preko 85 km/h u manje od tri sekunde. Između aprila i septembra, takmičenje će također gostovati u Francuskoj, SAD-u, Danskoj, Portugalu, Italiji, prije finalnog obračuna u Španiji.

 

Za svjetsku legendu skokova s visokih litica, Orlanda Duquea, otvaranje ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Cartageni u njegovoj rodnoj Kolumbiji krajem aprila biće svakako poseban trenutak, a veliki broj Duqueovih navijača je garantovan. Nakon Kongresnog centra u Cartageni, sa sjajnim pogledom na zaliv Las Ánimas, slijedi povratak na jednu od omiljenih lokacija Svjetskog prvenstva – La Rochelle u Francuskoj. Prijeteći obris bivše tvrđave Saint Nicolas nadvija se nad ledenim vodama Biskajskog zaljeva, a posljednje gostovanje skakača na ovom mjestu 2013. godine privuklo je rekordan broj gledalaca na jednom Red Bull Cliff Diving takmičenju – više od 70.000! Do svoje treće stanice Svjetsko prvenstvo putuje preko Atlantika i stiže u Teksas (SAD), gdje ga čeka praznik za oči – Hell's Gate na jezeru Possum Kingdom. Dvije visoke litice, koje se dramatično izdižu iznad vode, također predstavljaju i lokaciju prvog turnira Svjetskog prvenstva 2015 za žene.

 

Prvenstvo se potom vraća u Evropu, na četvrti turnir koji će biti održan u Danskoj – na krovu zgrade Opere u Kopenhagenu, da budemo tačni – gdje su najbolji svjetski skakači već gostovali 2013. godine. Na grandioznim monolitima portugalskih Azorskih ostrva – koji će također po prvi put ugostiti takmičenje za žene na ovom jedinstvenom vulkanskom arhipelagu usred Atlantskog okeana – skakači će se s visokih litica strmoglavljivati u vodu u julu. August svjetsku skakačku elitu dovodi u Bosnu i Hercegovinu, na Stari most u Mostar, gdje tradicija takmičenja skokova s mosta postoji već stoljećima. Mostarski dragulj je nakon rekonstrukcije 2004. godine otvoren upravo revijom skokova, a ove će godine po prvi put biti pozornica takmičenja Svjetskog prvenstva.

 

Pretposljednje takmičenje održaće se na jugu Italije, u Polignano a Mareu, gdje su litice sastavni dio života grada koji je i sam smješten na njima. Svjetsko prvenstvo ovdje dolazi po treći put, nakon 2009 i 2010. godine, a italijanski fanovi će sredinom septembra svjedočiti i krunisanju ovogodišnje pobjednice u ženskoj kategoriji. Nakon privatne terase u Polignanu, finale sezone će biti održano pred najvatrenijim gledaocima prošle sezone, u baskijskoj prijestonici. Nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha, most La Salve u Bilbau neće biti samo skakaonica posljednjeg turnira u ovoj godini i mjesto gdje će biti uručen šampionski pehar za 2015. godinu. Biće to i mjesto održavanja 50. jubilarnog takmičenja Red Bull Cliff Divinga – sa Guggenheimovim muzejem u pozadini kao impresivnom scenografijom za ovaj veliki jubilej.

 


Početkom februara, najveći skakački talenti će se u kvalifikacijskom takmičenju boriti za pet slobodnih mjesta u najprestižnijem takmičenju ovog sporta. Jer, samo najbolji mogu ući u Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2015!