Povratak u historijsku luku La Rochelle

Steven LoBue
'Čudotvorac' LoBue se prisjeća stravične nezgode pred takmičenje u Francuskoj

31-godišnji Steven LoBue će sasvim sigurno imati drugačiji osjećaj kada stupi na 27 metara visoku platformu za skokove postavljenu na prijeteće zdanje bivše odbrambene kule, na narednoj stanici Svjetskog prvenstva u Biskajskom zalivu u Francuskoj. Ovaj stanovnik Floride zaradio je nadimak 'Čudotvorac' nakon što je prošle godine na ovoj lokaciji snažno udario glavom o platformu i izvukao se samo sa ogrebotinom na čelu. Danas je otac, i vraća se na ovu najzastrašujuću od svih lokacija prvenstva odlučan da kanališe strah koji svi skakači osjećaju na vrhu platforme. Dok Amerikanac za cilj ima povratak na pobjedničko postolje, Britanac Gary Hunt – koji je pobijedio na dva prethodna takmičenja – želi ostvariti hat-trick u pobjedama u zemlji u kojoj trenutno živi, pred rekordnim brojem gledalaca.

U maju 2015. godine u Francuskoj, Steven LoBue je izazvao uzdah 75.000 gledalaca kada je glavom udario o platformu za skokove na visini od 27 metara. Njegov mozak se istog trenutka prebacio na 'automatsko upravljanje' kako bi dovršio skok pri kojem tijelo dostiže brzinu od 85 km/h, a kada je izronio iz vode jedini trag nezgode bila je ogrebotina iznad lijevog oka. U danima prije povratka u La Rochelle – gdje je 2009. godine održano prvo takmičenje Svjetskog prvenstva – LoBue se prisjeća trenutka koji mu je donio nadimak 'Čudotvorac'.

„Čim sam se odrazio znao sam da sam napravio grešku, ali nisam znao koliku. Kada sam licem dotakao platformu, bilo je jasno da mi se ne piše dobro, ali nisam bio svjestan šta se desilo sve dok me nisu vozili nazad na obalu. Moj mozak nije ni počeo obrađivati šta se dogodilo sve dok me nisu počeli izvlačiti iz vode. Onda, kada sam postao svjestan svega, prva misao mi je bila: 'Pitam se da li ću ipak ući u finale.'"

Steven LoBue će se ponovo suočiti sa svojim strahovima u La Rochellu, gdje je 2015. godine pretrpio stravičan udarac u glavu. Foto: Vincent Curutchet/Red Bull Content Pool.

U cliff divingu, težnja za savršenstvom ide pod ruku sa uvijek prisutnim strahom.

„Uvijek sam bio čvrsto uvjeren u poštovanje i održavanje zdrave doze straha. Mislim da ako se popenješ na tu platformu da izvedeš skok, moraš biti malkice uplašen kako bi održao koncentraciju. Previše straha može te paralisati i onesposobiti da razmišljaš jasno i racionalno, dok premalo straha može rezultirati neopreznim greškama koje mogu dovesti do povrede. U biti se radi o pronalaženju dobre ravnoteže između straha i samopouzdanja. Mogu vam reći da me apsolutno bude strah, pri svakom skoku, svaki put, ali to je zdravi strah."

LoBue je pobijedio na posljednjem takmičenju sezone 2015, istakavši svoj status kao jednog od glavnih izazivača Garyja Hunta, petostrukog svjetskog prvaka i trenutno vodećeg u ukupnom poretku.

Sa dvije pobjede iz tri takmičenja, Britanac se osjeća više nego spremnim da ponovi svoju pobjedu iz 2015 na ovoj lokaciji, koja će po šesti put u osam godina prvenstva ugostiti elitu svjetskog cliff divinga. Hunt će još jednom izvesti najsloženiji skok u ovom sportu kako bi impresionirao sudije, ali i gledaoce koji se očekuju u rekordnom broju.

Gary Hunt će u Francuskoj pokušati ponoviti pobjedu od prošle godine i ostvariti treći uzastopni trijumf u 2016. Foto: Tomislav Moze/Red Bull Content Pool.

Jedinstvenu atmosferu – kada se 75.000 ljudi utiša na tri sekunde dok 14 vrhunskih svjetskih skakača lete kroz zrak, da bi im potom gromoglasno klicali dok izranjaju iz vode – možete gledati uživo naredne subote na Red Bull TV.

Takmičari s pozivnicom: Cyrille Oumedjkane (FRA), Jucelino Junior (BRA), Kris Kolanus (POL), Viktar Maslouski (BLR).

Poredak muškaraca (nakon tri od devet stanica)
1. Gary Hunt, GBR – 510 bodova
2. Jonathan Paredes, MEX – 460
3. Orlando Duque, COL – 270
4. Blake Aldridge, GBR – 240
4. David Colturi, SAD – 240
6. Andy Jones, SAD – 230
6. Michal Navratil, CZE – 230
8. Kris Kolanus (pozivnica), POL – 200
9. Artem Silchenko, RUS – 130
10. Steven LoBue, SAD – 130
11. Alessandro De Rose (pozivnica), ITA – 98
12. Sergio Guzman, MEX – 68
13. Kyle Mitrione (pozivnica), SAD – 59
14. Alain Kohl (pozivnica), LUX – 50
15. Miguel Garcia (pozivnica), COL – 17
16. Todor Spasov (pozivnica), BUL – 9

 

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 23. jula od 18:50h CET, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 21. augusta, u 1pm po istočnom američkom vremenu.