Pozdrav Italiji

Gary Hunt in Polignano a Mare
Povratak u evropsku Meku cliff divinga, Polignano a Mare

Dok je Polignano a Mare pretposljednja stanica Svjetskog prvenstva 2015 za Garyja Hunta, Orlanda Duquea, Jonathana Paredesa i ostatak muške ekipe, skakačice ću ovom prekrasnom gradiću na jugu Italije krunisati svoju prvakinju. Po prvi put u ovoj sezoni, ljubitelji cliff divinga iz cijelog svijeta mogu takmičenje pratiti uživo na www.redbullcliffdiving.com.

Po treći put će ova evropska Meka cliff divinga ugostiti takmičenje Svjetskog prvenstva, i to na sasvim sigurno najneobičnijoj lokaciji: mjesto s kojeg se skače je privatna terasa na krovu, a skakači i skakačice do platformi, koje su 20 i 27 metara iznad Jadranskog mora, dolaze kroz dnevni boravak. Kuća je izgrađena na najpoznatijoj litici na obali i izgleda kao da je dio same stijene. Unutar međunarodne skakačke scene, ovo mjesto čuveno je po svojoj jedinstvenosti, a sada će po prvi put biti pozornica za takmičenje elitnih svjetskih skakačica.

Može li aktuelna prvakinja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, Rachelle Simpson, dominirati u Polignano a Mareu, ili će džoker takmičarka Cesilie Carlton, pobjednica iz Portugala, biti bolja od FINA-ine svjetske prvakinje u visinskim skokovima? Ništa još uvijek nije odlučeno, jer i Ginger Leigh Huber (SAD) i Anna Bader (Njemačka) također imaju šanse za titulu. Uz učešće četiri džoker skakačice, takmičenje žena garantuje uzbudljivu finalnu borbu na 20 metara visine.

Četiri džoker takmičara učestvovaće i na turniru za muškarce: Meksikanac Sergio Guzman, jedini džoker koji se ikada popeo na pobjedničko postolje, Poljak Kris Kolanus, Jose Wilker iz Brazila i Italijan Alessandro De Rose, koji može računati na podršku domaće publike u mjestu čiji stanovnici obožavaju skokove u vodu.

Nakon pet uzastopnih pobjeda, Englez Gary Hunt je u Mostaru po prvi put ove sezone propustio pobjedničko postolje, na čiji se vrh popela zvijezda u usponu – Jonathan Paredes. Meksikanac profinjene tehnike je tokom sezone gradio put do svoje prve pobjede na takmičenju Svjetskog prvenstva. U igri za mjesto u vrhu ponovo je i David Colturi, nakon što je sredinom sezone imao poteškoća sa formom. Amerikanac je trenutno peti u ukupnom poretku – pet prvoplasiranih u ovoj sezoni automatski se kvalifikuju za Prvenstvo 2016 – a za petama mu je zemljak Andy Jones, koji također cilja na mjesto u prvih pet. Nakon šest od ukupno osam stanica, duga i zahtjevna sezona počela je uzimati danak takmičarima: bivši britanski olimpijac Blake Aldridge – trenutno četvrtoplasirani u Prvenstvu – bori se sa povredama u lovu na dobar plasman u ukupnom poretku. Ko će se najbolje nositi sa pritiskom i izazovima još jednog takmičenja u skokovima sa 27 metara visine?

Na mjestu gdje su litice bukvalno temelj svakodnevnog života, može se očekivati veliki broj gledalaca koji će pratiti nadmetanje 22 skakača i skakačice na sedmoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015. Ne propustite uzbudljivo takmičenje – nedjelja, 13. septembar, u 15h.