Silchenko i Richard najbolji u Italiji

Lysanne Richard and Artem Silchenko
Rus najbolji kod muškaraca, prva pobjeda u karijeri za Lysanne Richard

Pobjednički nizovi Britanca Garyja Hunta i Australke Rhiannan Iffland su prekinuti u nedjelju popodne u Polignano a Mareu, nakon uzbudljivog finalnog dana na kraju kojeg su Artem Silchenko i Lysanne Richard slavili na vrhu pobjedničkog podija, ispred 70.000 oduševljenih gledalaca. Bila je ovo prva Silchenkova pobjeda još od sezone 2014, do koje je došao zahvaljujući fantastičnom posljednjem skoku. Majka troje djece, Kanađanka Lysanne Richard, domogla se svoje prve pobjede u karijeri uz pomoć tri izvrsna skoka sa visine od 21,5 metara. Steven LoBue i Jonathan Paredes zauzeli su drugo i treće mjesto u takmičenju muškaraca, dok su se u konkurenciji žena na pobjedničkom podiju našle još i Rhiannan Iffland i Rachelle Simpson. Gary Hunt, koji je ciljao na četvrtu uzastopnu pobjedu, nije uspio ući u finalnu rundu skokova, što je tek treći put u njegovoj karijeri.

I dok je Britanac završio na tek 10. mjestu, svjetski prvak iz 2013 Artem Silchenko vratio se na velika vrata nakon mjesec dana bez skokova i 23 mjeseca od posljednje pobjede. Sušni period bez pobjedničkog postolja bio je malo kraći za Stevena LoBuea, Amerikanca koji se popeo na podij prvi put od pobjede u Bilbau 2015. Vodeći pred finalnu rundu bio je Meksikanac Jonathan Paredes, koji je sa četvrtim pobjedničkim postoljem iz pet takmičenja smanjio zaostatak u odnosu na vodećeg Hunta u ukupnom poretku, i na početku drugog dijela sezone zauzima čvrsto drugo mjesto.

Bivši svjetski prvak Artem Silchenko došao je do svoje prve pobjede u skoro dvije godine. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Današnjom pobjedom u srcu evropskog cliff divinga, 32-godišnji Silchenko je smanjio svoj ukupni zaostatak napola i sada dijeli peto mjesto sa Čehom Michalom Navratilom, koji ovog vikenda nije nastupio zbog oporavka od operacije koljena i vratiće se na sljedećoj stanici u Walesu.

„Zaista sam sretan," kaže Silchenko, „jer dugo nisam bio na pobjedničkom podiju. Čak ne govorim o pobjedi. Da, danas sam dobro skakao i moj posljednji skok iz stoja na rukama ponovo je počeo funkcionisati, i sa tim skokom sam danas osvojio prvo mjesto."

U konkurenciji žena, Kanađanka Lysanne Richard je došla do svoje prve pobjede u Svjetskom prvenstvu, nakon dobrog prvog dana takmičenja na njenoj omiljenoj lokaciji za cliff diving. Nakon što je ranije ove godine osvojila FINA Svjetski kup 2016, ova 34-godišnjakinja je sada postala četvrta skakačica koja je pobjeđivala na takmičenjima Svjetskog prvenstva i jedina koja je uspjela zaustaviti zahuktalu debitanticu iz Australije. Takmičarka s pozivnicom Rhiannan Iffland je napravila ogromno iznenađenje u prvenstvu i pobijedila na prve dvije stanice na kojima je učestvovala. Danas je bila druga, ispred dvostruke prvakinje Rachelle Simpson. Amerikanka je proslavila svoj prvi pobjednički podij od prošlog septembra, kada je na ovoj istoj lokaciji ponijela naslov prvakinje.

„Sjajno je skakati ovdje," kaže ushićena Richard. „Publika je nevjerovatna; ljudi su izuzetno ljubazni, zaista osjećamo da je cijela zajednica uz nas. Stvarno je impresivno, sve izgleda savršeno i voda je savršena. Dobri uslovi za dobre skokove."

Nakon drugog mjesta na Azorima, Lysanne Richard je ovdje u Polignano a Mareu otišla stepenicu više. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Nakon tri od sedam stanica prvenstva žena, u ukupnom poretku Iffland je i dalje vodeća, prati je današnja pobjednica Richard, a na trećem mjestu je još jedna Australka, debitantica u prvenstvu Helena Merten.

Svjetsko prvenstvo za dvije sedmice putuje u Wales, u Plavu lagunu u Pembrokeshireu, gdje će prvi put biti održano i takmičenje žena, i gdje će Gary Hunt biti spreman da uzvrati na domaćem terenu, 11. septembra.

Snimak takmičenja

Snimak takmičenja iz Polignano a Marea je dostupan na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 25. septembra, u 8am po istočnom američkom vremenu.