Simpson spremna da u Italiji okonča niz debitantkinje Iffland

Rachelle Simpson
Dvostruka prvakinja namjerava srušiti Australku na Jadranskim liticama

Dok australska takmičarka s pozivnicom, Rhiannan Iffland, želi nastaviti svoj uistinu nevjerovatan niz u prvenstvu žena, nakon što je pobjedila na prva dva takmičenja u svojoj debitantskoj sezoni, prekrasne litice na italijanskoj obali Jadrana su mjesto gdje je Rachelle Simpson zabilježila posljednji uspjeh u svojoj dosadašnjoj karijeri. U Polignano a Mareu, mjestu gdje se kuće izdižu iz litica i gdje skakači na jedinstven način dolaze do platforme, Amerikanka je zaokružila sezonu 2015 i osvojila svoj drugi uzastopni naslov. Nakon lošeg početka ove sezone, 28-godišnjakinja se planira vratiti na velika vrata slijedeći primjer svog kolege, aktuelnog prvaka Garyja Hunta, koji cilja na izvanrednu četvrtu uzastopnu pobjedu na 27-metarskoj skakaonici.

Niz Rachelle Simpson od pet pobjeda iz šest takmičenja u prethodne dvije godine zaustavljen je lošim otvaranjem ove sezone, usljed povreda i zdravstvenih problema koji su otežali njen trening i pripreme za do sada najveću sezonu Svjetskog prvenstva za žene. Sedam stanica od juna do oktobra, uključujući takmičenje direktno na liticama i četiri nepoznate lokacije, stavlja skakačice pred velika mentalna i fizička iskušenja, jer svaki skok znači djelovanje fizičke sile na tijelo jačine i do 5 G. „Nisam se mogla pripremati onako kako sam namjeravala, ali kada sam mogla pokušavala sam se fokusirati na povećanje moje kondicije i smanjenje vremena oporavka, kako bih se borila protiv umora od velikog broja takmičenja ove godine," izjavila je Teksašanka prije takmičenja u Italiji. „Nadam se da ću uspjeti ponoviti nešto od mojeg prijašnjeg uspjeha na ovoj lokaciji!"

Rachelle Simpson je 2015 na liticama Polignano a Marea zapečatila svoju drugu titulu u Svjetskom prvenstvu. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Debitantkinja u Svjetskom prvenstvu, Rhiannan Iffland iz Australije, iznenadila je elitu cliff divinga ubilježivši pobjede na prva dva takmičenja žena ove sezone, i sada želi postati prva skakačica s pozivnicom koja je ostvarila hat-trick pobjeda. „Kakva nevjerovatna djevojka! Ona definitivno ima nešto od hladnokrvnosti Garyja Hunta i Orlanda Duquea na platformi, i možda ponešto od stila i savršenog ulaska u vodu Jonathana Paredesa!" Rachelle Simpson vjeruje da je na pomolu čitava nova generacija skakačica – još jedna australska debitantkinja, Helena Merten, zauzima treće mjesto u ukupnom poretku – i nalazi da je veliki izazov pratiti takav razvoj: „Te žene me oduševljavaju! Novi skokovi, sa višim koeficijentom težine, i stalnija forma nego ikad! Mislim da će i dodatna takmičenja pomoći! Također očekujem da će se visina povećavati u budućnosti. Izvodimo sve teže i kompleksnije skokove, ali može doći vrijeme kada ćemo trebati više prostora za dodatna salta i vijke."

Nakon pobjeda u Teksasu i na Azorima, skakačica s pozivnicom Rhiannan Iffland u Italiji cilja na historijski hat-trick. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Kada se baci pogled na prvenstvo muškaraca, gdje je izvođenje i do pet salta u manje od tri sekunde uobičajena stvar, ono što najviše impresionira ovu posvećenu vjernicu i veganku jeste mentalna snaga: „Ako pogledate Garyja Hunta ili Orlanda Duquea, obojica su tako mentalno jaki! Tako su smireni pod pritiskom, uvijek sačuvaju živce i odgovore zadatku. Bavimo se sportom u kojem uspjeh dolazi od smirenog uma i kontrole otkucaja srca, a ovi momci su najbolji u tome!"

Nakon klimavog otvaranja sezone, Englez Gary Hunt je sada definitivno na vrhuncu forme i u potrazi je za svojim četvrtim trijumfom ove godine. Na lokaciji gdje je 2015. godine u samo tri skoka dobio pet desetki, maksimalnih sudijskih ocjena, rekordera Svjetskog prvenstva sa 28 pobjeda iz 54 takmičenja biće teško nadmašiti. Najbliži suparnici 'briljantnog Britanca' su Meksikanac Jonathan Paredes i Andy Jones iz SAD-a, koji je iznenađujuće uznapredovao. Njih dvojica trenutno zauzimaju drugo i treće mjesto u ukupnom poretku, prije takmičenja u Italiji koje će označiti polovinu Prvenstva. I nikada ne treba isključiti legendu poput Orlanda Duquea, koji – po riječima Rachelle Simpson – možda „posjeduje i neke super-moći", s obzirom da u 41. godini života nastupa na ovakvom nivou.

Na takmičenju 28. augusta se očekuje veliki broj gledalaca na ovom legendarnom mjestu, gdje se pozicija sa koje se skače nalazi na privatnoj terasi na krovu, a skakači i skakačice moraju proći kroz dnevni boravak kako bi stigli do platformi smještenih na visini od 27 odnosno 21 metar iznad Jadranskog mora.

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 28. augusta od 15:50h CET, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 25. septembra, u 8am po istočnom američkom vremenu.