Snimanje duše

Gary Hunt
Fotograf Dean Treml promišlja o snazi crno-bijelih slika u cliff divingu

Nisko spušten, skoro pun mjesec, ocrtao je bijeli oreol oko teškog, vlagom natopljenog oblaka, bacajući prigušenu svjetlost i duge sjene preko krovova četvrti Le Marais u pariškom 4. arondismanu. Mačka, crna mačka s jedinstvenim bijelim biljezima na licu koja su joj davala izgled Fride Kahlo, leti s prozora na prozor spavaonice preko krova Mansarde, odskočivši u apsolutnoj tišini i doskočivši dva metra kasnije uz tup udar. Jedan takav doskok nije promakao čulima muškarca u stanu u potkrovlju ispod, ali nije pokazao niti jedan znak da je čuje, a mačka je krenula dalje u neznanju.

Slušalac ispod, žilavi muškarac kuštrave kose, sjedio je gol do pasa na pletenoj stolici i promatrao se u starinskom, pozorišnom ogledalu pozlaćenog ruba na kojem su samo dvije od deset sijalica još uvijek davale bilo kakvo svjetlo. Njegov neutralan izraz lica bio je istovremeno u skladu i u proturječju sa starinskim kožnim klovnovskim nosem koji je nosio. Nakon još nekoliko minuta nepomičnog razmišljanja, isključio je prekidač za svjetlo, odgurnuo naslonjač i polako ustao, okrenuo se i polagano prešao preko velike sobe kako bi sjeo za tipke starog Bechstein koncertnog klavira. Skinuo je klovnovski nos, stavio ga na stranu i pustio prste da se odmaraju na tipkama.

Sada, ova dva pasusa bi mogla biti stranice iz knjige, scenario za predstavu ili odlomak iz školskog eseja. Ali, dok ste ih čitali, u mislima, jeste li ih vizualizirali u boji, crno-bijelo ili možda nešto između? Meni ovo djeluje kao scena iz filma iz 1930-ih, i nema sumnje, treba biti u crno-bijelom!

gary-nose-3.jpg

Uvijek postoji, mislim, argument za crno-bijelo, a jednako tako - ako ne i više - postoji i onaj u korist boje. Na zagovornike svakog od njih generalno utiču njihove lične sklonosti. Cliff diving nas vodi na nevjerovatne i raznolike lokacije koje nude sjajno okruženje za sportske fotografije, kao i za one nešto ličnije fotografije ronilaca, i obično se zateknem kako mislim: „Ovo će izgledati sjajno u crno-bijeloj tehnici..." Pitam se šta biste vi pomislili.

action-emotion-4.jpg

Taj klasični izgled, koji evocira raspoloženje i dojam slika iz davnih decenija, vrlo je privlačan. Bez konteksta vremena ili vidljivog stila jedne ere, za fotografiju snimljenu prošle godine možete zamisliti kako datira iz 1950-ih godina i na taj način crno-bijela tehnika slici daje na bezvremenosti. Svakako, kupaći kostimi nisu u velikoj mjeri promijenili izgled u posljednjih 60 ili 70 godina, pa bi uz pravo okruženje fotografija ronioca mogla izgledati isto onako kao da je snimljena prije mnogo godina. Ali, je li to nužno privlačno?

Kaže se da kad fotografišete ljude u koloru - fotografišete njihovu odjeću, ali kad fotografišete u crno-bijeloj tehnici - fotografišete njihove duše. Pa... Ovo zvuči pomalo fantastično, ali dotiče se jednog od razloga zašto volim koristiti vrno-bijelu tehniku, a taj je da otklanja vanjske smetnje i uvlači vas u akciju, predmet, emocije ili interakcije koje se događaju. U uglovima ili pozadini nema jarkih boja koje bi vam odvlačile pažnju od onoga što želim da vidite. Iako je crno-bijelo zapravo vrlo apstraktno, već je toliko dugo s nama da ga smatramo normalnim. Fotografije u boji su često ugodnije za gledanje jer vas ne zamaraju, s obzirom da su stvari na njima onakve kakve uistinu jesu, ali one crno-bijele mnogo više prenose emocije i raspoloženja.

action-emotion-3.jpg

Druga bitna stvar kod crno-bijelog je to što omogućava sastavljanje vizualno ujednačenih foto-priča i reportaža. Bez obzira na mjesto i vrijeme kada su nastale, crno-bijele fotografije daju osjećaj dosljednosti i toka koje bi bilo teško ostvariti u boji.

action-emotion-6.jpg

Paul Simon je napisao da „sve izgleda lošije u crno-bijeloj boji", i ja razumijem odakle mu to dolazi, ali je pitanje svakako otvoreno za raspravu.

Dean Treml

tup_d2t9299.jpg

Kad je otkrio čari fotografije, Dean Treml je imao svega sedam godina. Uslijedilo je nekoliko godina izazivanja bijesa njegove majke i trošenja njenih filmova, prije nego što je dobio prvu kameru. U dobi od 14 godina kupio je 35-milimetarsku kameru s daljinomjerom, koju je platio novcem zarađenim od obavljanja fizičkih poslova. Kasnije je uznapredovao do SLR refleksne kamere s jednim objektivom od 35 do 70 mm, i fotografija je ubrzo u drugi plan potisnula njegova razmišljanja da postane pomorski biolog. Tri desetljeća kasnije, još uvijek fotografiše s istim entuzijazmom kao kad mu je bilo sedam godina. Fotografisao je Olimpijske igre, jedriličarsku regatu America's Cup i International Rugby utakmice, ali još uvijek je jednako sretan dok fotografiše klince koji igraju nogomet u slamovima ili skateboardere dok pokušavaju da izvedu 'kickflip'. Među medijima koji su objavljivali njegove fotografije nalaze se New York Times, National Geographic i Sports Illustrated.

Pogledajte još sjajnih Deanovih fotografija ovdje - www.instagram.com/deantreml