Svjetska skakačka elita kreće u sezonu 2016

A diver leaps into the sea in Polignano a Mare
9 stanica, uključujući 7 za žene, učiniće Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2016 najvećim do sada

Od prirodnih čudesa i praznika za oči do historijskih lokacija i modernih metropola – u svojoj osmoj sezoni, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo će posjetiti predjele netaknute prirode i urbane sredine, pomjerajući granice. U 2016. godini, ovaj sport koji prkosi gravitaciji stići će do novih mjesta, kao i do već provjerenih lokacija u Sjevernoj Americi, Evropi, Aziji i na Bliskom Istoku, kako bi okrunio novog prvaka i prvakinju nakon devet zahtjevnih i izazovnih takmičenja, uključujući i sedam stanica prvenstva za žene.

Japan i Ujedinjeni Arapski Emirati su nove tačke na kalendaru Svjetskog prvenstva 2016, u kojem će najbolji svjetski skakači izvoditi skokove sa visine od 27 metara, da bi tri sekunde kasnije ušli u vodu pri brzini od 85 km/h. Između juna i oktobra, prvenstvo će obići Teksas, Dansku, Portugal, Francusku, Italiju, Veliku Britaniju i Bosnu i Hercegovinu, prije nego što stigne do najnovijih lokacija prvenstva u Aziji. Prvak i prvakinja biće proglašeni na premijernom takmičenju u Dubaiju.

Svjetsko prvenstvo 2016 počinje u junu na Hell's Gateu na jezeru Possum Kingdom, u američkoj saveznoj državi u kojoj su sve proporcije uvećane – Teksasu. Dvije visoke litice, koje se dramatično izdižu iznad prve vještačke akumulacije vode u ovoj regiji, predstavljaju lokaciju prvog turnira Svjetskog prvenstva 2016. Naredno takmičenje vodi prvenstvo natrag u Evropu, do njegove najsjevernije tačke, Kopenhagena. U danskoj će prijestonici skakači imati pogled na kraljevsku palaču Amalienborg i kupolu susjedne Mramorne crkve, dok se budu penjali na 27 metara visoku platformu postavljenu na krov Opere u Kopenhagenu.

U julu je na rasporedu klasik Svjetskog prvenstva: skokovi direktno sa litice na portugalskim Azorima. Ovaj jedinstveni vulkanski arhipelag usred Atlantika će po peti put uzastopno biti poprište zadivljujućih skokova, i to na otočiću Vila Franca do Campo, nedaleko od obale São Miguela. Nakon toga slijedi La Rochelle u Francuskoj, grad čije ime prigodno znači "mala stijena", i koji će po šesti put u osmogodišnjoj historiji prvenstva biti mjesto okupljanja svjetske skakačke elite. Ova lokacija pomalo prijetećeg izgleda u Biskajskom zaljevu, 2015. godine je popravila sopstveni rekord u broju gledalaca na jednom takmičenju Svjetskog prvenstva, sa 75.000 gledalaca okupljenih na obalama pristaništa. Još jedna od omiljenih lokacija prvenstva i svakako dom evropskog cliff divinga, Polignano a Mare u Italiji, u kojem su litice sastavni dio svakodnevnog života, krajem augusta će označiti polovinu sezone 2016.

Nakon trogodišnje pauze, Svjetsko prvenstvo se vraća u Veliku Britaniju, na živopisnu lokaciju Plave Lagune u Pembrokeshireu, na jugozapadu Walesa. Nekadašnje nalazište kamena škriljca, danas zaštićena lokacija, sa svojim kružnim oblikom i visokim liticama koje ga okružuju, nalik je Koloseumu usred seoske idile. Iz spokoja ovog mirnog dijela zemlje, skakači potom putuju na jug, do mjesta gdje visinski skokovi imaju višestoljetnu tradiciju: do Starog mosta u Mostaru, jednog od najprepoznatljivijih simbola Bosne i Hercegovine.

Oktobar elitne svjetske skakače vodi na novu lokaciju, na jugoistok Japana. Litica Sandanbeki, koja se izdiže nad obalom kod grada Shirahame, pružiće potpuno prirodan ambijent za pretposljednju stanicu sezone 2016. Prvak i prvakinja biće okrunjeni krajem oktobra, na prvom takmičenju Svjetskog prvenstva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Uz najbolje takmičare i takmičarke u ovom sportu, marina u Dubaiju će po prvi put poslužiti kao spektakularna kulisa za završni turnir.

Nikada ranije nije Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo imalo više takmičenja nego što će ih imati u svojoj osmoj sezoni: devet stanica, uključujući sedam takmičenja za žene, i dvije potpuno nove lokacije. Od 2009. godine, prvenstvo donosi akciju od koje zastaje dah i sve kompleksnije skokove, uz učešće vrhunskih sportista kao i mladih talenata, a 2014 je uvedeno i Svjetsko prvenstvo za žene. Cliff diving je slobodni pad koji prkosi gravitaciji, ispunjen zadivljujućim akrobacijama. Najbolji skakači u ovom sportu izvode estetske skokove sa visine od skoro tri olimpijska tornja, bez ikakve zaštite osim svoje koncentracije, vještine i kontrole tijela.

Britanac Gary Hunt je ušao u historiju kao petostruki prvak, skakač sa najdužim pobjedničkim nizom – pet uzastopnih pobjeda u sezoni 2015, i osvajač 25 pobjeda na ukupno 50 takmičenja prvenstva od 2009. godine. Amerikanka Rachelle Simpson, koja je bila prva prvakinja u gracioznim skokovima sa 20 metara visine, odbranila je titulu osvojivši Svjetsko prvenstvo 2015 za žene. U 2016. godini, ovo najpriznatije takmičenje u ovom sportu još jednom će ostati dosljedno svojim osnovama: biće istinsko, biće brzo i biće nevjerovatno.

 

Kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016

4. jun Teksas, SAD (žene|muškarci)

18. jun Kopenhagen, DEN (muškarci)

9. jul S. Miguel, Azori, POR (žene|muškarci)

23. jul La Rochelle, FRA (muškarci)

28. august Polignano a Mare, ITA (žene|muškarci)

11. septembar Pembrokeshire, Wales, UK (žene|muškarci)

24. septembar Mostar, Bosna i Hercegovina (žene|muškarci)

16. oktobar Shirahama, Japan (žene|muškarci)

28. oktobar Dubai, UAE (žene|muškarci)

Za sve informacije, posjetite www.redbullcliffdiving.com/stops