Polignano a Mare

Povratak u dom evropskog cliff divinga na trećoj stanici sezone

Polignano a Mare

Flag of Italy 2 jun
Polignano a Mare
Italy

Jun 2, 2019 14:30:00 +0000

16:30 2 jun | Lokalno vrijeme

14:30 2 jun | GMT

Polignano a Mare

Conditions

Podatke o vremenu donosi

22°C / 72°F Temperatura zraka
22°C / 72°F Temperatura vode
15 km/h / 9 mph Brzina vjetra
Seawater Vrsta vode
5m + Dubina vode
27m | 21m / 90ft | 70ft Visina skokova

Povratak u dom evropskog cliff divinga na trećoj stanici sezone

Oko 70.000 strastvenih fanova svjedočilo je prošlog septembra obaranju rekorda na završnoj stanici sezone, kada je Gary Hunt osvojio svoju sedmu titulu Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, a Australka Rhiannan Iffland došla do hat-tricka u naslovima prvakinje i postala najuspješnija skakačica u historiji ovog sporta. Ništa manji spektakl ne treba očekivati kad se cliff diving elita vrati u Polignano a Mare, mjesto na kojem kuće niču iz stijena, na 75. takmičenje u historiji prvenstva, koja je započela u maju 2009. godine.

Regija Apulije (Italija) dočekuje takmičenje Svjetskog prvenstva sedmi put u 11 godina, a evropski dom cliff divinga nudi najneobičniju tačku za skokove: skakači i skakačice prolaze kroz privatni dnevni boravak kako bi došli do platformi postavljenih na privatnoj terasi na krovu, 27 i 21 m iznad Jadranskog mora.

Polignano je rodno mjesto Domenica Modugna, autora i izvođača svjetski poznate pjesme „Volare" (letjeti), a obilježja grada nisu samo mozzarella, ukusna sirova riba i sladoled, već i ljudi svih godina koji su fascinirani skokovima u vodu: jer, stijene su ovdje osnov svakodnevnog života, a grad je i sam smješten na litici.

Ove godine, takmičenje se poklapa s jednim od najsvečanijih praznika u Italiji: la Festa della Repubblica (Dan Republike), koji obilježava početak novog demokratskog oblika vladavine 1946. godine. Ovoj godišnjici veliki značaj pridaju i u njoj sudjeluju kako institucije, tako i građani.

Grad je dio pokrajine Bari u regiji Apulija, i ima malo više od 16.000 stanovnika. Slikovita obala Apulije proteže se više od 750 kilometara; njen najveći grad je Bari, kojeg krase zamak Normanno-Svevo, muzeji, brojne crkve i spomenici, ali i moderni objekti kao što su međunarodni aerodrom, turistička i industrijska luka, te brze željezničke veze.

Izuzetno ugodna klima čini ovu regiju idealnim mjestom za sportske i aktivnosti u prirodi tokom cijele godine: staze za pješačenje, biciklističke staze, jahanje, golf tereni, ronilački centri, plaže opremljene za jedrenje na dasci, jedrenje i kitesurfing - to su glavni aduti sportskog turizma Apulije.

 

Dosadašnji pobjednici
2018 Gary Hunt, UK | Rhiannan Iffland, AUS
2017 Alessandro De Rose, ITA | Rhiannan Iffland, AUS
2016 Artem Silchenko, RUS | Lysanne Richard, CAN
2015 Gary Hunt, UK | Rachelle Simpson, SAD
2010 Artem Silchenko, RUS
2009 Orlando Duque, COL

Lokacija Bastione di Santo Stefano
Koordinate 41°00'N, 17°03'E
Visine platformi 27 m | 21 m
Dubina vode + 5 m
Temperatura vode u junu 22°C
Temperatura zraka u junu 22°C
Voda Jadransko more, slana voda
Zanimljivost Platforma je postavljena na privatnoj terasi na krovu

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 2. juna na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv.

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Polignano a Mare

Up Down

#REDBULLCLIFFDIVING