Menu

São Miguel, Azori

Prvenstvo 9. put posjećuje otočić usred Atlantika

Rhiannan Iffland

Flag of Portugal 6 septembar
São Miguel, Azori
Portugal

Sep 6, 2020 12:00:00 +0000

12:00 6 sep | Lokalno vrijeme

12:00 6 sep | GMT

Rhiannan Iffland

Conditions

Podatke o vremenu donosi

15°C / 59°F Temperatura zraka
20°C / 68°F Temperatura vode
44 km/h / 27 mph Brzina vjetra
Atlantic Ocean, seawater Vrsta vode
8m + Dubina vode
27m | 20m / 89ft | 66ft Visina skokova

Prvenstvo 9. put posjećuje otočić usred Atlantika

Nijedna lokacija na planeti nije ugostila Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo više puta od fenomenalnih litica na otocima portugalskih Azora. Već devetu godinu uzastopno je domaćin takmičenja, i to obično sredinom sezone, no ove godine je malo drugačije i u kalendaru prvenstva je krajem sezone. Datum u septembru je najkasniji ikad za ovu lokaciju usred Atlantika, tako da će tijela i umovi skakača biti na ispitu do krajnjih granica usljed prirodnih i drugih nemilosrdnih uslova dok se budu borili za presudne bodove u prvenstvu.

Međutim, ako pitate skakače, svi će reći da im ova veličanstvena lokacija na São Miguelu nikada ne dosadi. Vulkanska stijena u obliku 'zmijske glave' i spoljni zidovi kratera na skoro savršeno okruglom otočiću su idealne lokacije na kojima skakači mogu istraživati ovaj čisti sport. Svoja krila će širiti skačući direktno sa stijena, kao što su to prije skoro 250 godina na Havajima činili pioniri cliff divinga. Konstrukcije platformi postavljenih iznad okeana takmičari će koristiti samo za izvođenje kompleksnijih skokova po slobodnom izboru.

Otočić Vila Franca do Campo, nazvan po selu smještenom tačno preko puta na glavnom otoku, skoro je savršeno okruglog oblika - mada jedan dio njegovog oboda presijeca more - a nastao je urušavanjem starog vulkana. Mještani otočić nazivaju 'Princezin prsten'. Nakon što je kroz stoljeća korišten u različite namjene - od vojnog utvrđenja do vinograda - ovaj je otočić 1983. godine proglašen prirodnim rezervatom. Zidovi kratera su dom brojnim endemskim biljkama. Na unutrašnjoj strani, kristalnu vodu prirodnog bazena dodatno ukrašavaju i predivne plaže.

Smješten usred Atlantskog okeana - 1369 km zapadno od evropskog kopna - Azorski arhipelag se sastoji od devet otoka raspoređenih u tri grupe. Ovaj teritorij simbolizira početak velike avanture otkrića koja je počela u 15. stoljeću i odvela Portugalce na četiri kraja zemaljske kugle. Vulkanskog porijekla, Azori su nesumnjivo jedan od posljednjih evropskih rajeva i često se pojavljuju u legendama o izgubljenom kontinentu Atlantidi. Ovdje je ostvarena pobjeda s najmanjom bodovnom razlikom u historiji prvenstva: svega 0,1 bod.

Čista drama je još jednom na programu na Azorima, i takmičari će sigurno ponuditi mnogo uzbuđenja na ovoj najčešće posjećivanoj lokaciji.

Dosadašnji pobjednici
2019 Gary Hunt, UK | Rhiannan Iffland, AUS
2018 Steven LoBue, SAD | Rhiannan Iffland, AUS
2017 Orlando Duque, COL | Adriana Jimenez, MEX
2016 Gary Hunt, UK | Rhiannan Iffland, AUS
2015 Gary Hunt, UK | Cesilie Carlton, SAD
2014 Steven LoBue, SAD
2013 Gary Hunt, UK
2012 Artem Silchenko, RUS

 

Lokacija Vulkanski park prirode, udaljen od obale
Koordinate 37° 41′ N, 25° 26′ W
Visine platformi/litica 27 m | 20 m
Dubina vode 8 m i više
Temperatura vode u septembru 20°C
Temperatura zraka u septembru 22°C
Voda Atlantski okean, slana voda
Zanimljivost Arhipelag je 'vremenska laboratorija' Evrope.

Conditions

Podatke o vremenu donosi

15°C / 59°F Temperatura zraka
20°C / 68°F Temperatura vode
44 km/h / 27 mph Brzina vjetra
Atlantic Ocean, seawater Vrsta vode
8m + Dubina vode
27m | 20m / 89ft | 66ft Visina skokova

São Miguel, Azori

Up Down

Up Down

Up Down

#REDBULLCLIFFDIVING