Cliff diving premijerno u indijskim vodama

Rhiannan Iffland
Iffland i Duque skakali u drevni stepenasti bunar Toorji u ‘Sunčanom gradu’ Jodhpuru

Nikad ne idi pješke ako možeš skočiti - Duque i Iffland su ostali vjerni motu cliff divera i izabrali da skoče s visine od 20 metara u bazen vode koji je prvobitno bio izvor pitke vode za grad, nakon što je stepenasti bunar izgrađen 1740-ih godina. Dvojac je nizove rukom isklesanih stepenica iskoristio samo za povratak nazad na toplo indijsko sunce. Izvođenjem prvih profesionalnih cliff diving skokova na ovom podkontinentu, pioniri ovog sporta su sa stilom zaokružili godinu koja je za oboje bila jedinstvena, kako bi najavili novu eru clifff divinga.

Odnedavno u takmičarskoj penziji, svjetski putnik i kolumbijska cliff diving legenda Duque i ranije je skakao na atraktivnim lokacijama kao što je glečer na Antarktiku ili ispred Kipa slobode u New Yorku. Sada je svojoj ekskluzivnoj listi dodao i dragulj od crvenkastog krečnjaka, stepenasti bunar Toorji.

„Prvi put sam u Indiji i zaista sam uzbuđen zbog lokacije. To je spoj svega: malo historije, prelijepa i vrlo nezgodna lokacija. Površina za doskok je jako mala", objasnio je Duque, jedini čovjek koji je skakao na svih sedam kontinenata. „Fantastično. Jedna od najboljih lokacija na kojima sam do sada bio."

ap-228hwumjw2111_news_2.jpg
Orlando Duque je svom popisu avantura diljem svijeta dodao i ovaj fenomenalni stepenasti bunar. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Nakon više od 20 izuzetno uspješnih takmičarskih godina, 45-godišnjak je svoje prioritete preusmjerio na avanturistički aspekt ovog sporta te nastavlja pomjerati granice. Po završetku sezone 2019, Duque je uzde predao narednoj generaciji.

Pobjednička baklja nigdje nije u boljim rukama nego kod neporažene četvorostruke prvakinje Iffland iz Australije. Nekoliko trenutaka nakon što se u septembru na završnici sezone u Španiji Duque oprostio od takmičenja, 28-godišnjakinja je postala prva skakačica - uključujući žene i muškarce - koja je pobijedila na svim stanicama u sezoni i ostala neporažena cijelu godinu.

Za najtrofejniju skakačicu u historiji ovog sporta, iskustvo u Indiji je bilo šlag na tortu u nevjerovatnoj godini.

„Nikada zaista nisam doživjela ništa slično Indiji. Ona ima svoj vlastiti okus i jako je užurbana, ali ljudi su istovremeno tako smireni", opisuje Iffland. „Bilo je nevjerovatno iskustvo skakati tamo. Nakon prvog skoka, drugi je prošao bez nervoze i bilo je toliko zabavno da sam bila raspoložena da se vratim i ponovim to."

ap-228hwumjs2111_news.jpg
Rhiannan Iffland je nevjerovatnu godinu zaokružila s nekoliko skokova na ovoj jedinstvenoj lokaciji. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Smještenu u takozvanom 'Sunčanom gradu' ili 'Plavom gradu' Jodhpuru u Rajasthanu, ovu izuzetnu lokaciju prije 300 godina je izgradila kraljica supruga maharadže Abhaya Singha, nastavljajući drevnu tradiciju žena iz kraljevskih porodica koje su gradile objekte za javno snabdijevanje vodom. Nedavna restauracija je otkrila više od 60 metara zamršenih rezbarija plešućih slonova, srednjovjekovnih lavova i krava, kao i niše sa davno zaboravljenim božanstvima. Danas ovaj stepenasti bunar nezvanično služi kao lokalni bazen za plivanje u Jodhpuru, koji rado posjećuju djeca i poneki odrasli koji uživaju u kupanju i skokovima u hladnoj vodi.

ap-228hwupnn1w11_news.jpg
Nijedan cliff diving doživljaj nije potpun bez istraživanja lokalne kulture, Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Nakon ove završne pustolovine na historijsskom spomeniku u srcu Indije, Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstvo odlazi na vansezonske pripreme i vraća se sredinom maja s prvim od osam takmičenja, i to na potpuno novoj lokaciji u Indoneziji. U 12. godini otkako elitni svjetski cliff diveri izvode skokove s visina do 27 metara i pri brzinama višim od 85 km/h, prvak i prvakinja će po prvi put biti okrunjeni na domaćem terenu Rhiannan Iffland, u Sydneyu (Australija).