Colturi skočio sa paraglajdera u Lucernsko jezero

David Colturi
Skakači se pripremaju za takmičenje u Sisikonu ovog vikenda

Američki cliff diver David Colturi je izveo skok sa paraglajdera kojim je upravljao međunarodno poznati Švicarac Christian 'Chrigel' Maurer, zaronivši u vodu ispred Tellove kapele u stilu poznatog narodnog junaka Wilhelma Tella. Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo se vraća u Švicarsku nakon osam godina i nastavlja tradiciju junačkih podviga na Lucernskom jezeru. I dok je Tell u XIV stoljeću skokom u vodu bježao iz zatočeništva, svjetska cliff diving elita će ovog vikenda u Sisikonu demonstrirati svoje akrobatsko umijeće skačući s visina do 27 metara na litici Uri u svježu jezersku vodu.

Paraglajder je kružio 20 metara iznad površine vode kada se 29-godišnji Colturi bacio u elegantan let, privlačeći pažnju putnika na parobrodu, koje je podsjetio na legendarni skok Wilhelma Tella. Legenda kaže da je pobjegao iz zatočeništva iskočivši iz čamca na stjenovitu izbočinu visoko iznad obala Lucernskog jezera. Danas na taj neustrašivi podvig podsjeća memorijalna kapela - Tellova kapela.

dt_180731_rbcdswi_colt_maur_3845.jpg
David Colturi skače dok ga gledaju putnici iz parobroda na Lucernskom jezeru. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Za Amerikanca je to bio poseban trenutak: „Volim pomjerati granice i pripremati se za stvari koje niko ranije nije radio. Bilo je odlično iskustvo pripremati ovaj jedinstveni projekat koji kombinuje cliff diving i paraglajding u posljednjih par mjeseci i konačno izvesti skok uz veliki trud cijelog tima."

Petog augusta, 24 vrhunska svjetska skakača i skakačice će izvoditi svoje akrobacije na mjestu gdje ih je izvodio i čuveni junak švicarskih narodnih predanja, tačno preko puta poljane Rütli, historijske kolijevke Švicarske, gdje je ova zemlja osnovana 1291. godine. Svjetsko prvenstvo 2018 na ovoj će historijskoj lokaciji doći do svoje sredine, a uprkos tome što su ovdje održana takmičenja 2009 i 2010. godine, biće to potpuno novo iskustvo za većinu skakača i skakačica.

Amerikanac Steven LoBue će pokušati da dođe do treće uzastopne pobjede nakon što su ga trijumfi u Španiji i Portugalu doveli na prag da postane tek treći skakač u historiji prvenstva koji je ostvario hat-trick pobjeda, pored Britanca Garyja Hunta i legendarnog Kolumbijca Orlanda Duquea. Meksikanka Adriana Jimenez je vodeća u poretku žena, koje će prvi put nastupiti na ovoj lokaciji, ispred aktuelne prvakinje Rhiannan Iffland (Australija), nakon dva od pet takmičenja žena.

Nažalost, Colturi neće moći nastupiti na predstojećem takmičenju zbog rupture slezene koju je pretrpio skačući sa paraglajdera: „Mada se povrede u našem sportu dešavaju svakodnevno, čak i nakon temeljitih priprema, vrlo je nesretno što mi se to desilo baš sad kad sam u tako dobroj formi, nakon pobjedničkih postolja u Španiji i Portugalu," rekao je Colturi. „Međutim, u mislima se već pripremam za povratak na skakaonicu i takmičenje sa mojim kolegama skakačima."

Sir, čokolada i cliff diving - Sisikon u švicarskim Alpama, seoce okruženo glečerima, će ugostiti četvrtu stanicu ove uzbudljive sezone, a po prvi put i jedno takmičenje Svjetskog prvenstva za žene. Historijski gledano, povratak na jezero Uri označava prilično važnu stanicu Svjetskog prvenstva 2018: Švicarska igra veliku ulogu u historiji ovog sporta, jer je Red Bull Cliff Diving kao takav rođen u Brontallu (Ticino) u julu 1997. godine, s prvim samostalnim takmičenjem.

Gledajte direktan prenos iz Sisikona

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 5. augusta od 15:30h na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku, YouTubeu i Twitchu. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.