Legenda cliff divinga Orlando Duque skakao sa vodopada u Jajcu

Orlando Duque

Legendarni skakač u vodu sa ekstremnih visina, Kolumbijac Orlando Duque, iskoristio je pauzu u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu kako bi još jednom posjetio Bosnu i Hercegovinu. Nastupio je kao gost na skokovima sa vodopada u Jajcu i najavio skori povratak u BiH: 24. septembra Stari most u Mostaru biće domaćin takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

„Volim doći u vašu zemlju. Čim sam dobio poziv, nisam se premišljao. Koristim svaku priliku koja mi se ukaže da posjetim BiH," rekao je legendarni Kolumbijac, vlasnik 13 svjetskih naslova i dva Guinnessova rekorda. Ovog puta destinacija je bila Jajce, a povod Treći međunarodni takmičarski skokovi sa prelijepog Plivskog vodopada, održani u subotu 6. augusta.

Plivski vodopad je dragulj grada Jajca, specifičan i jedinstven u svijetu po tome što se nalazi u srcu grada. Visok 20 metara, vodopad pruža sjajnu lokaciju za visinske skokove - atraktivnu i neuobičajenu istovremeno. S vodopada se skače od davnina, a sada se tu treću godinu uzastopno održava međunarodno takmičenje u skokovima.

Orlando je u Jajce stigao dan ranije kako bi obišao grad, provjerio lokaciju takmičenja i izveo nekoliko probnih skokova na treningu. Nakon obilaska, bio je oduševljen ljepotom grada i vodopada: „Vidio sam da je grad Jajce prelijep, da je vodopad u centru grada. To pruža poseban užitak," rekao je. On je nastupio u revijalnom dijelu programa, oduševivši sve gledaoce svojim skokovima koji su zapanjujuća kombinacija kompleksnih akrobacija i besprijekorne elegancije leta.

Orlando već narednog mjeseca ponovo dolazi u BiH, no ovog puta sa većim društvom: 24. septembra, Stari most u Mostaru biće šesta stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016, na kojoj će nastupiti 14 najboljih svjetskih skakača. Ovo je, nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha, drugo gostovanje najprestižnijeg svjetskog cliff diving takmičenja u gradu na Neretvi. A ova godina donosi i jednu novinu: na Starom mostu će biti održano i takmičenje prvenstva za žene, tako da će publika u Mostaru imati priliku da uživa i u nastupima najboljih svjetskih skakačica. Za razliku od muškaraca, koji skaču sa visine od 27 metara, dame nastupaju sa platforme visoke 20 metara.

„Drago mi je što je Mostar ponovo uvršten u kalendar takmičenja. Prošle godine je sve bilo za pohvalu. To su prepoznali i organizatori koji su se odlučili da i u 2016. godini BiH bude domaćin novog spektakla. Ja imam najviše navijača ovdje i svakako mi to odgovara", kaže Orlando, miljenik mostarske publike.

Visinski skokovi imaju dugu tradiciju u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine, a posljednjih godina ovaj sport doživljava novi zamah. Pored tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru, sada su tu i skokovi sa vodopada u Jajcu, te još nekoliko takmičenja u drugim gradovima. Posebno veliki interes izazvalo je takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva održano u Mostaru prošle godine. Sve to su svakako odlične prilike za promociju prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine i njenih turističkih potencijala.