Upoznajte skakače koji će nastupiti u Mostaru

Samo jedan od njih će biti pobjednik

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo u subotu 24. septembra po drugi put gostuje u našoj zemlji. Četrnaest vrhunskih svjetskih skakača boriće se za pobjedu na Starom mostu. Međutim, na pobjedničko postolje se penju trojica prvoplasiranih, a pobjednik može biti samo jedan.

U Svjetskom prvenstvu 2016 nastupa deset stalnih skakača, a na svakoj stanici učestvuju i do četiri takmičara s pozivnicom. Evo kratkih profila skakača koji se nalaze među potencijalno najozbiljnijim kandidatima za pobjedu na Starom mostu.

Gary Hunt (Velika Britanija)
Najuspješniji skakač u historiji Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, petostruki prvak, pobjednik nevjerovatnih 28 od dosadašnjih 56 takmičenja u osam sezona, vlasnik najtežeg skoka na svijetu... jednostavno, Gary Hunt. 'Briljantni Britanac' je trenutno vodeći u ukupnom poretku i u Mostar dolazi s namjerom da zapečati šestu titulu.

Orlando Duque (Kolumbija)
Legenda cliff divinga, ikona ovog sporta. On je cliff diving i cliff diving je njegov život. Vlasniik 13 svjetskih naslova i dva Guinnessova rekorda, Kolumbijac je već 15 godina u samom vrhu ovog sporta. Osvojio je prvo Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo, i sa 42 godine nastavlja da se takmiči na najvišem nivou. I, naravno, apsolutni je miljenik mostarske publike, s kojom ima posebnu vezu.

Jonathan Paredes (Meksiko)
Momak koji predstavlja budućnost cliff divinga. Njegova omiljena lokacija je definitivno Mostar, jer je tu prošle godine zablistao i došao do svoje prve pobjede. Jedan je od tehnički najdotjeranijih skakača, što ne čudi ako znamo da mu je mentor niko drugi do Orlando Duque. Sezonu 2015 je završio kao treći, a trenutno je drugi u ukupnom poretku i u Mostaru će pokušati da zadrži priključak za Huntom.

Prošlogodišnji pobjednik u Mostaru, Jonathan Paredes, skače s 28-metarske platforme na Starom mostu.

Michal Navratil (Republika Češka)
U Svjetskom prvenstvu je još od prvog takmičenja u maju 2009. Uvijek „tu negdje" i uvijek konstantan, znao se penjati na pobjednička postolja, ali prvu pobjedu je zabilježio ove sezone, na prošlom takmičenju u Walesu – i to kada se tome nije ni najmanje nadao, mjesec dana nakon operacije koljena. Na Starom mostu će svakako pokušati da ponovi sličan podvig.

Andy Jones (SAD)
Strastan ljubitelj free-runninga i pasionirani samouki filmadžija, Amerikanac je konačno došao do svoje prave forme i ove sezone nastupa izvanredno. To mu je donijelo treće mjesto u ukupnom poretku, ali još nije zabilježio pobjedu u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu. Možda se to desi upravo u Mostaru?

Artem Silchenko (Rusija)
Rus je u sezoni 2013 osmislio novi skok, koji je u to vrijeme bio najteži na svijetu i i koji ga je lansirao do titule prvaka te godine. Nakon toga, imao je dosta problema s povredama, ali Silchenko je sportista čelične volje i nikada se ne predaje, što je dokazao i pobjedom na takmičenju u Italiji ove sezone. Vlasnik je najviše ocjene ikada za pojedinačni skok u takmičenjima Svjetskog prvenstva – 183,00 boda uz četiri desetke od sudaca, u Kopenhagenu 2013.

Trojica prvoplasiranih u Mostaru 2015 (slijeva nadesno): Sergio Guzman, Jonathan Paredes i David Colturi.

Naravno, svakako se ne smiju zanemariti ni ostali takmičari, prije svega Sergio Guzman (Meksiko) i David Colturi (SAD), drugi i treći sa prošlogodišnjeg takmičenja u Mostaru, koji će svakako nastojati da ponove taj uspjeh. Svoju šansu će tražiti i Steven LoBue (SAD), koji je ove godine imao jedno drugo mjesto i trenutno je šesti u ukupnom poretku, te Blake Aldridge (UK), također sa jednim drugim mjestom iz ove sezone.

Treba imati na umu da je u Mostaru prošle godine drugo mjesto osvojio takmičar s pozivnicom, od kojih su ove godine tu: Alessandro De Rose (Italija), Kyle Mitrione (SAD), Todor Spasov (Bugarska) i Viktar Maslouski (Bjelorusija).

Ova sezona je bila toliko puna iznenađenja i neočekivanih obrata, da se apsolutno ništa ne može progonozirati. S druge strane, to garantuje uzbudljivo takmičenje u Mostaru.

Najbolje svjetske skakače i skakačice u akciji na Starom mostu možemo gledati već u petak 23. septembra u 13h, kada su na rasporedu prve runde skokova i trening. U subotu 24. septembra, također od 13h, počinje finalni dio takmičenja.

Do tada, sve informacije i vijesti možete pronaći na www.redbullcliffdiving.com i Facebook stranici takmičenja.

Prenos uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 24. septembra od 14:20h, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 30. oktobra, u 10:30am po istočnom američkom vremenu.