Uvijek se dočekati na noge

Cliff diving susreće wakeboarding

Trenutni lider prvenstva Steven LoBue susreo se sa profesionalnim irskim wakeboarder Davidom O'Caimohom, kako bi porazgovarali o sličnostima i razlikama među njihova dva vodena sporta.

Nije trebalo dugo da se obojica profesionalnih sportista slože o prvoj sličnosti - orijentaciji u zraku. „Mislim da ako sa strane pogledate oba sporta - wakeboarding i cliff diving - prva stvar koju primjećujete jeste da morate imati neku vrstu osjećaja za orijentaciju u zraku, očito. On se u zraku premeće i okreće oko sve osi, što je apsolutno ono što i mi radimo", objašnjava LoBue, a O'Caimoh dodaje: „Također morate imati snažan srednji dio trupa, a mislim da je najvažnija stvar to da se uvijek želimo dočekati na noge."

Ono po čemu se ova dva sporta razlikuju jeste broj salta i vijaka. Dok cliff diveri mogu izvesti i do pet salta u manje od tri sekunde, za wakeboardera su dva salta sa jednim punim vijkom već izuzetno impresivan podvig. „Wakeboarder mora biti u stanju da konstantno izvodi ta manja salta i vijke u skoku cijelom dužinom staze. Morate sve te trikove izvoditi u nizu čitavom stazom, tako da je konzistencija za njih podjednako bitna", LoBue je bio impresioniran i zadivljen sportom na dasci.

S druge strane, četvorostruki evropski prvak u wakeboardingu vidi veliku prednost svog sporta kada je riječ o učenju novih trikova. Steven objašnjava da se cliff diver mora vratiti osnovama u bazenu, te podijeliti skok u tri različita dijela kako bi naučio i savladao novi trik. Pored toga, moraju se suočiti sa mentalnim izazovom kako bi bili u stanju da sve dijelove spoje u jedan i budu jaki i spremni za skok sa platforme visoke 27 metara. Kako David napominje, njemu je malo lakše zbog toga što wakeboarderi mogu 'varati'. „Možemo usporiti čamac ili usporiti sajlu tako da udar bude manji, dok u cliff divingu jednostavno morate ići odmah do kraja. Sa 27 metara ne možete usporiti i udarate u vodu brzinom od 80 km/h, tako da mislim da u wakeboardingu imamo malu prednost", pohvalio se.

Stvar na koju možete računati nakon zračnih manevara u oba sporta jeste udar o vodu. Cliff diveri uvijek teže što čistijem upadu u vodu, uranjanju u vodu bez pljuska. Kako David objašnjava, udar o vodu za wakeboardere je malo drugačiji: „Ideja je da - pošto imate mnogo brzine koja vas tjera prema naprijed - umjesto da doskočite i prolazite kroz vodu, pokušate kliziti po površini vode. Slijetanje aviona je najbolji način na koji bih to opisao."

Davidova poenta o klizanju po vodi je aspekt wakeboardinga koji fascinira Stevena: „Uživam u osjećaju klizanja po površini vode. Veoma se razlikuje od gledanja dole u vodu sa jako velike visine, tako da je uvijek odličan osjećaj plutati na vodi. Odrastao sam sa skateboardom, tako da još uvijek ima malo tog uticaja i stila, što mi se zaista sviđa."

I 24-godišnji David se po prvi put okušao u cliff divingu, i ima želju da napreduje: „Nedavno sam skočio sa 8 metara, ali išao bih na 15 metara ako mi neko dopusti da to učinim." Steve, da li si za to?