X

Čarolija na Moherskim liticama

Ireland
Datum: 21/06/2017

Na ovom su mjestu Harry Potter i Albus Dumbledore tragali za Horcruxima, a sada su potpuno okomite litice na zapadnoj obali Irske poslužile kao pozornica za šou aktuelne prvakinje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, Australke Rhiannan Iffland, i bivšeg britanskog olimpijca, Blakea Aldridgea. S O'Brienovim tornjem u pozadini i pogledom na Aranska ostrva, gdje će ovog vikenda otpočeti sezona 2017, oni su izvodili skokove u Atlantik s visina i do 25 metara, kako bi okusili irske vode.

Od ove historijske znamenitosti i geografskog čuda Moherskih litica, dvoje skakača je otputovalo do čuvenog Serpent's Laira na otoku Inis Mór. Tamo su već postavljene platforme za skakanje, visoko iznad pravokutnog prirodnog bazena, i čekaju početak dosad najnepredvidljivije sezone, koja će imati šest stanica.

Rhiannan Iffland se razgibava na stijenama prije skoka u Irskoj. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Napetost prije prvih skokova, koju je 34-godišnji Britanac opisao kao 'masivnu navalu adrenalina', bila je skoro opipljiva. Za svoje prve pokušaje odabrali su područje gdje visoko iznad vode obično lete Atlantski tupici i više od 20 drugih vrsta ptica. Jedan od UNESCO svjetskih geoparkova, litice se protežu osam kilometara zračne linije i dostižu maksimalnu visinu od 214 metara, malo sjevernije od O'Brienovog tornja izgrađenog 1835. godine, a svake ih godine posjeti više od milion ljudi.

Aktuelna prvakinja skače iz helikoptera s visine od 25 metara iznad talasa. Foto: Morgan Tracey/Red Bull Content Pool.

„Uvijek osjećate nervozu kada idete na lokaciju na kojoj niste ranije bili, a naravno i da nešto poput skokova iz helikoptera čini i mene i Rhiannan pomalo napetim," objasnio je Aldridge. „Tako da kada učinite nešto ovako i onda odete na otok na takmičenje, bićete prilično mirni. Radujem se takmičenju ovog vikenda!"

Aldridge u skoku iznad Atlantika, uz mistične moherske litice u pozadini. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Serpent's Lair je najdivljija lokacija Svjetskog prvenstva 2017 i predstavlja jedinstven izazov za najbolje svjetske skakače i skakačice. Dok budu stajali na platformama visokim 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci), ispod sebe će imati pokretnu metu: prirodni morski bazen kreiran hiljadama godina djelovanja plime i oseke. Zahvaljujući mreži podvodnih tunela i pećina, okean teče unutra i van ovog bazena što znači da se nivo vode podiže i spušta sa svakim talasom.

Dobro obavljen posao... Vrijeme je za odlazak na čuveni Serpent's Lair. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Dok muškarcima gruba atlantska obala Irske nije nepoznanica, žene će ovog vikenda po prvi put posjetiti jednu od kultnih lokacija ovog sporta, nakon mjeseci treninga, priprema i uzbudljivog iščekivanja. Publika će na Inis Móru gledati 14 skakača i osam skakačica iz 12 zemalja, uključujući takmičare s pozivnicom, dok se budu bacali u let u potrazi za pobjedom na 60. takmičenju u historiji Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Gledajte uživo sa Inis Móra

Otvaranje sezone će biti prenošeno UŽIVO 24. juna od 13:00h, na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV i Facebooku. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Čitajte i gledajte više o Red Bull Cliff Divingu ovdje