X

Duque se poklonio mitskoj planini Fudži

Orlando Duque
Datum: 13/10/2016

Prije nego se na pretposljednjoj stanici sezone u Zemlji izlazećeg sunca ovog vikenda ponovo razbukta borba za titule, 13-struki svjetski prvak Orlando Duque otputovao je u Kumomi u podnožju 3.776 visoke planine Fudži, koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, kako bi skakao sa stijene Ushitsuki Iwa, 'Bikove stijene'.

Legenda kaže da se bik popeo na ove stijene nakon što je preživio katastrofalnu poplavu prije 200 godina, i po tome su dobile ime. Lokalno stanovništvo ovo mjesto smatra svetim. Tu se 42-godišnji skakač pripremao za takmičenje narednog vikenda, kada će se boriti za odlučujuće bodove koji mu mogu donijeti direktnu kvalifikaciju za sezonu 2017. U nedjelju će se na Sandanbeki liticama u Shirahami nastaviti i borba za titule u konkurenciji muškaraca i žena. Meksikanac Jonathan Paredes će pokušati sustići Garyja Hunta, koji se približava svom rekordnom, šestom naslovu. U takmičenju žena, senzacionalna australska debitantica Rhiannan Iffland i Kanađanka Lysanne nastavljaju svoju uzbudljivu utrku do titule.

Orlando Duque upija ljepotu krajolika u Japanu, prije pretposljednje stanice sezone 2016. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

25-godišnja Iffland vodi sa 3:2 u pobjedama ispred svoje najbliže suparnice Lysanne Richard. Kanađanka je pobjedom na Starom mostu skoro anulirala zaostatak za vodećom, i takmičenje u Japanu je prilika za ovu majku troje djece da pređe u vodstvo prije završnice u Dubaiju.

U prvenstvu muškaraca pobjednik prethodna dva takmičenja, češki skakač Michal Navratil, treći je u ukupnom poretku i pokušaće doći do hat-tricka u pobjedama, u netaknutoj prirodi na obali Tihog okeana. Do sada je samo jedan skakač ostvario tri uzastopne pobjede u sezoni 2016: to je Gary Hunt, lider ukupnog poretka nakon sedme od devet stanica. Njegov najbliži suparnik, Jonathan Paredes iz Mexico Cityja, uspijeva ostati za petama sa svojim uvijek besprijekornim stilom i savršenom tehnikom koji mu donose izuzetno visoke ocjene. Sa pobjedom na otvaranju sezone i još tri pobjednička podija, meksički 'majstor stila' trenutno zauzima drugo mjesto u ukupnom poretku, a do kraja su preostale samo još dvije stanice. Ako Paredes na liticima Sandanbekija u Japanu priredi nastup kakav zna, to bi borbu za trofej Kralja Kahekilija – prestižnu nagradu za pobjednika prvenstva – moglo ostaviti otvorenom sve do velikog finala sezone krajem ovog mjeseca.

Jonathan Paredes će u Shirahami pokušati doći do svoje druge pobjede ove sezone, kako bi održao svoje šanse u borbi za titulu sa Garyjem Huntom. Foto: Balazs Gardi/ Red Bull Content Pool.

Na prvom takmičenju Svjetskog prvenstva u Japanu, 22 skakača i skakačica će skakati s visina i do 28 metara iznad Tihog okeana, gdje će litice koje se izdižu uz obalu grada Shirahame u prefekturi Wakayama biti pozornica pretposljednje stanice sezone 2016. Na mjestu na kojem se može svjedočiti spektakularnom čudu prirode – takozvanoj 'Crnoj struji' okeana koja podiže velike valove i jedan po jedan ih lomi o litice – skakači i skakačice će elegancijom svojih skokova upotpuniti ljepotu krajolika.

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 16. oktobra od 06:50h, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 20. novembra, u 8am po istočnom američkom vremenu.