X

Iffland i Hunt prišli korak bliže titulama

Rhiannan Iffland
Datum: 15/10/2016

Gary Hunt je došao u rano vodstvo i napravio veliki korak ka osvajanju titule na pretposljednjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016 u Shirahami (Japan). Britanac ima pet bodova prednosti u odnosu na Orlanda Duquea i Stevena LoBouea, koji su izjednačeni na drugom mjestu, dok najveći konkurent aktuelnog prvaka za osvajanje pehara Kralja Kahekilija, Jonathan Paredes, zauzima tek šesto mjesto nakon prve runde skokova. U takmičenju žena, australska takmičarka s pozivnicom Rhiannan Iffland je počastila japanske fanove sa nekoliko prekrasnih skokova iz svog repertoara, zauzevši prvu poziciju pred nedjeljno finale, dok se njena konkurentica za naslov Lysanne Richard nalazi na petom mjestu.

Hunt lovi rekordni šesti naslov prvaka, i zna da bi mu pobjeda ovdje osigurala titulu jedno takmičenje prije kraja sezone. No, nije bilo znakova nervoze kod Britanca, koji je vodeći nakon prve runde skokova na spektakularnim Sandanbeki liticama.

„Volio bih u Dubai otići sa osvojenom titulom," kaže Hunt. „Ali ovo je takmičenje kao i svako drugo, i ja samo želim skakati najbolje što mogu i vratiti se na prvo mjesto na pobjedničkom podiju."

U letu prema rekordnoj šestoj tituli – Gary Hunt vodi nakon prve runde skokova u Japanu. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Meksikanac Jonathan Paredes, koji ovog vikenda mora biti bolje plasiran od Hunta ako želi produžiti svoje nade za osvajanje titule, u subotu nije bio u svojoj najboljoj formi i sada mora izvesti tri besprijekorna skoka kako bi se vratio u igru.

„Mali je pritisak biti na drugom mjestu," kaže 27-godišnji Paredes, „ali dajem sve od sebe i nadam se da će upaliti."

Legenda cliff divinga Orlando Duque, koji se ove sezone mučio sa povredom, oduševio je gledaoce bljeskom kvalitete koja mu je donijela 13 svjetskih naslova, i podijelio drugo mjesto sa Amerikancem Stevenom LoBueom. Michal Navratil, koji lovi senzacionalni hat-trick nakon dvije uzastopne pobjede u Walesu i Mostaru, smjestio se na ugodno četvrto mjesto i spreman je za finalne runde u nedjelju.

U borbi za titulu u prvenstvu žena, sudije je u prve dvije runde najviše dojmila senzacionalna debitantica Iffland, koja je za svoj prvi skok s visine od 21,5 metara dobila dvije devetke i zauzela prvu poziciju prije nedjeljnog finala. Richard, koja cijelu sezonu Australki diše za vratom, uspjela je doći tek do petog mjesta nakon lošeg prvog skoka, ali zaostatak od devet bodova iza Iffland može sustići ako u finalnoj rundi izvede nešto posebno.

„Još nije gotovo," objašnjava Iffland. „Sav taj pritisak za osvajanje titule neće pomoći mom nastupu, tako da ću jednostavno nastaviti raditi ono što znam i volim, jer mislim da je tako najbolje."

Vodeća kod dama Rhiannan Iffland je korak ispred Lysanne Richard u borbi za naslov prvakinje. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Adriana Jimenez će pokušati doći do svog prvog pobjedničkog podija ove sezone, nakon što je sa dva prekrasna skoka zauzela drugu poziciju, a kako je od vodeće Iflland dijeli svega 1,8 bodova, Meksikanka čak može razmišljati i o svojoj prvoj pobjedi ikada.

Ginger Huber (SAD) je treća, dok je njena zemljakinja i dvostruka prvakinja, Rachelle Simpson, bila prinuđena povući se iz takmičenja zbog povrede i bolesti.

U Shirahami je sve spremno za spektakularno finale u nedjelju, a u Zemlji izlazećeg sunca dvoje prvaka bi moglo izroniti iz voda Tihog okeana.

Poredak muškaraca (nakon prve runde skokova):

1-Gary Hunt (GBR) – 115,00 bodova
2-Orlando Duque (COL) – 110,40
2-Steven LoBue (SAD) – 110,40
4-Michal Navratil (CZE) – 105,80
5-Sergio Guzman (MEX) – 101,05
6-Jonathan Paredes (MEX) – 98,90
7-Christian Arayon (pozivnica) (COL) – 96,75
8-Artem Silchenko (RUS) – 96,60
8-Kris Kolanus (pozivnica) (POL) – 96,60
10-Blake Aldridge (GBR) – 94,30
11-Andy Jones (SAD) – 92,00
12-Alessandro De Rose (pozivnica) (ITA) – 80,50
13-Viktar Maslouski (pozivnica) (BLR) – 79,55
14-Alain Kohl (W) (pozivnica) – 73,10

Poredak žena (nakon druge runde skokova):

1-Rhiannan Iffland (pozivnica) (AUS) – 153,90 bodova
2-Adriana Jimenez (MEX) – 152,10
3-Ginger Huber (SAD) – 146,55
4-Cesilie Carlton (SAD) – 146,50
5-Lysanne Richard (CAN) – 144,30
6-Tara Hyer-Tira (pozivnica) (SAD) – 120,60
7-Helena Merten (AUS) – 118,45

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 16. oktobra od 06:50h, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 20. novembra, u 8am po istočnom američkom vremenu.