X

Iffland prvim skokom u Dubaiju došla do titule

Rhiannan Iffland
Datum: 27/10/2016

Takmičarka s pozivnicom i debitantica u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu, Rhiannan Iffland, već prvim skokom pod svjetlima reflektora u Dubaiju je zapečatila senzacionalnu titulu u konkurenciji žena. Bio joj je potreban svega jedan ispravan skok sa 20,5 metara visoke platforme kako bi izmakla van dometa Kanađanke Lysanne Richard, a 25-godišnjakinja je nevjerovatnu sezonu zaokružila u istom prepoznatljivom stilu i sa elegancijom kakvu je demonstrirala na svih šest prethodnih takmičenja. U konkurenciji muškaraca, Amerikanac Andy Jones prije finalnih rundi tijesno vodi ispred šestostrukog prvaka Garyja Hunta, koji je prije dvije sedmice u Japanu već osigurao titulu za ovu sezonu.

Bilo je praktično neminovno da će Iffland osvojiti prvenstvo sa jednim jedinim izvedenim skokom u Dubaiju, ali impresivna Australka je nastavila u istom ritmu kao i u dosadašnjem dijelu sezone: izvela je dva prekrasna skoka i zauzela vodstvo, sa jasnom namjerom da titulu proslavi sa još jednom pobjedom.

„Beskrajno sam sretna," kaže ushićena Iffland. „Posljednjih par godina bio mi je san samo da se takmičim u ovom prvenstvu, i još uvijek mi nije doprlo do svijesti da sam osvojila titulu. Želim zahvaliti mojim prijateljima i porodici, i svim skakačima koji su mi pomogli."

Rhiannan Iffland slavi na molu, nakon što je u Dubaiju osigurala titulu. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Njena zemljakinja iz Australije, Helena Merten, nakon dvije runde skokova nalazi se na drugom mjestu, dok je Amerikanka Cesilie Carlton treća prije finala u petak.

U takmičenju muškaraca Andy Jones, koji uživa u najboljoj sezoni svoje karijere, izbio je u vodstvo nakon dvije runde skokova sa 27-metarske platforme postavljene na zgradu Pier 7 u marini u Dubaiju. Amerikanac je ove sezone već tri puta bio na pobjedničkom podiju, trenutna pozicija mu daje odlične izglede za još jedan finiš među tri prvoplasirana, a bez sumnje će priželjkivati i prvu pobjedu u karijeri. Nešto ranije, ovaj 31-godišnjak je govorio o svom prethodnom iskustvu sa skokovima noću, koje mu očito donosi prednost na prvom večernjem takmičenju u historiji prvenstva.

„Osjećam se dobro," pojasnio je Jones. „Nastupao sam 2.000 puta u mraku, u predstavi 'O' (koju Cirque du Soleil izvodi u Las Vegasu), i ovo ovdje je jako slično; svjetla svuda oko tebe, i potpuni mrak u sali. Sve je isto kada se odraziš sa platforme. Znaš šta trebaš raditi i kada ugledaš vodu trebaš se poravnati, kao što uvijek činiš."

Prije finalnih rundi u petak, Amerikancu je za petama šestostruki prvak Gary Hunt, koji je prije nešto manje od dvije sedmice u Japanu ovjerio titulu ove sezone.

Sve je spremno za posljednje takmičenje sezone, u petak pod svjetlima reflektora. Foto: Balazs Gardi/Red Bull Content Pool.

„Nikada nisam bio na filmskom setu," kaže Hunt. „Ali upravo takav je osjećaj, sa svim tim jakim svjetlima koja nas obasjavaju. Osjećaj je veoma neobičan i svi se moramo prilagoditi. U proteklih deset godina navikao sam na visinu, navikao sam na nastupe pred velikim brojem gledalaca. Ovo je veoma drugačije, ovo su noćni skokovi, ali svako iskustvo se računa i sada ga koristim kao svoju prednost."

Baš kao Iffland, i nezaustavljivi Britanac sezonu želi ispratiti u velikom stilu, sa vrha pobjedničkog postolja. Meksikanac Jonathan Paredes je treći prije finalnih rundi u petak, a cilj mu je da odbrani drugo mjesto u ukupnom poretku od Čeha Michala Navratila.

Odluke o prvaku i prvakinji su pale, no još uvijek nas očekuje mnogo uzbuđenja ovog vikenda, kada će se najbolji svjetski skakači i skakačice takmičiti posljednji put u ovoj sezoni, ali prvi put pod svjetlima reflektora u marini u Dubaiju.

Poredak muškaraca (nakon 2 od 4 runde)
1. Andy Jones, SAD – 214,20 bodova
2. Gary Hunt, GBR – 213,00
3. Jonathan Paredes, MEX – 210,35
4. Orlando Duque, COL – 202,30
5. Michal Navratil, CZE – 198,20
6. Sergio Guzman, MEX – 195,80
7. Artem Silchenko, RUS – 195,40
8. Alessandro De Rose (pozivnica), ITA – 193,10
9. Steven LoBue, SAD – 187,50
10. Kyle Mitrione (pozivnica), SAD – 183,30
11. Owen Weymouth (pozivnica), GBR – 156,70
12. Andrei Mikau (pozivnica), BLR – 147,40
13. Alain Kohl (pozivnica), LUX – 121,15

Poredak žena (nakon 2 od 3 runde)
1. Rhiannan Iffland (pozivnica), AUS – 145,20 bodova
2. Helena Merten, AUS – 136,95
3. Cesilie Carlton, SAD – 125,50
4. Jaki Valente (pozivnica), BRA – 123,50
5. Adriana Jimenez, MEX – 115,70
6. Lysanne Richard, CAN – 114,80
7. Rachelle Simpson, SAD – 113,00
8. Ginger Leigh Huber, SAD – 107,70

 

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 28. oktobra od 19:50 do 23:50h, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 04. decembra, u 2pm po istočnom američkom vremenu.