X

Iffland zaokružila titulu pobjedom u Dubaiju

Rhiannan Iffland
Datum: 29/10/2016

Takmičarka s pozivnicom Rhiannan Iffland priredila je savršen završetak debitantske sezone iz snova sa petom pobjedom iz sedam takmičenja, zaokruživši u velikom stilu osvajanje titule Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva za žene, pod svjetlima reflektora u marini u Dubaiju. Andy Jones je došao do svoje prve pobjede, ispred 12.000 gledalaca na prvom noćnom takmičenju u historiji prvenstva. Debitantici Iffland na pobjedničkom podiju su se pridružile zemljakinja iz Australije Helena Merten na drugom i Meksikanka Andrea Jimenez na trećem mjestu. Britanac Gary Hunt drugim mjestom je proslavio nedavno osvajanje titule, dok je Meksikanac Jonathan Paredes bio treći na pobjedničkom postolju muškaraca u nezaboravnoj i dramatičnoj završnoj noći u Dubaiju.

Prije takmičenja u Dubaiju, 25-godišnjoj Australki Rhiannan Iflland trebao je samo jedan ispravan skok kako bi osvojila titulu, ali ona je to željela napraviti kako treba i sezonu 2016 okončati u velikom stilu. Pet pobjeda i dva plasmana među prve tri učinile su je neprikosnovenom u Svjetskom prvenstvu za žene. Predstavnice Australije imale su sjajne nastupe u završnom takmičenju sezone: Helena Merten, najmlađa stalna skakačica u prvenstvu, bila je druga, što je njen najbolji rezultat u karijeri. Meksikanka Jimenez također je zabilježila najbolji rezultat ove godine, osvojivši treće mjesto na takmičenju pod svjetlima reflektora u veličanstvenoj marini u Dubaiju.

„Presretna sam trenutno," rekla je Iffland. „Mislim da je sve olakšalo to što sam jučer osigurala titulu, pa sam imala malo manje pritiska. Sve što sam danas željela bilo je da skačem i dobro se zabavim."

Na završnici sezone 2016 u petak, Andy Jones je na prvom noćnom takmičenju u historiji Svjetskog prvenstva iskoristio svoje iskustvo iz Cirque du Soleil, kako bi svoju najuspješniju sezonu zaokružio pobjedom, ispred šestostrukog prvaka Garyja Hunta. Paredes, pobjednik sa otvaranja sezone, godinu je završio na visokom nivou, osvojivši treće mjesto.

„Mislim da je moje iskustvo definitivno bilo prednost," rekao je oduševljeni Andy Jones. „U karijeri sam izveo jako mnogo skokova u mraku prije ovog takmičenja. Mislim da mi je to definitivno pomoglo, uspio sam biti najbolji u prvoj rundi i zadržao sam prednost cijelo vrijeme. Ostvario sam svoj najbolji rezultat ikad i osvojio sam prvu pobjedu."

Prvak i prvakinja, Hunt i Iffland, slave na pobjedničkom podiju u Dubaiju. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Gledajući ukupni poredak, 'briljantni Britanac' Gary Hunt je ostvario svoj drugi hat-trick titula Svjetskog prvenstva, nakon dominacije u sezonama 2010-2012 i 2014-2016. Sa najtežim svjetskim skokom na svom repertoaru, tri pobjede i još četiri plasmana među prva tri, 32-godišnjak je ponovo ostavio svoj trag na ovaj sport. Meksička zvijezda u usponu Paredes, čuven po besprijekornom izvođenju najlakših skokova sa visine od skoro tri olimpijska tornja, nadmašio je svoje treće mjesto iz sezone 2015 za jednu poziciju i postao vice-prvak. Pobjednik današnjeg takmičenja, Jones, zauzeo je treće mjesto u ukupnom poretku, potisnuvši Čeha Michala Navratila na četvrto mjesto, uz jako malu razliku u bodovima. Drugi Amerikanac, Steven LoBue, petoplasirani je u Svjetskom prvenstvu 2016.

U prvenstvu žena, jedino je Kanađanka Richard uspjela ostati za petama Iffland u ukupnom poretku, i sa dvije pobjede ove godine postati vice-prvakinja u svojoj prvoj sezoni kao članica stalne postave skakačica. Cesilie Carlton (SAD) i Australka Merten zauzele su treće i četvrto mjesto, što im donosi automatsku kvalifikaciju za sezonu 2017.

Pobjednički osmjeh Andyja Jonesa nakon prve pobjede u karijeri. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Devet teških i izazovnih takmičenja, uključujući i sedam za žene, od juna do oktobra, učinilo je Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2016 najvećim do sada, a ovaj istinski ekstremni sport dovelo u vode u prirodnim i urbanim okruženjima, te na dalekim i kultnim lokacijama. U svojoj osmoj godini, prvenstvo je obišlo nove i provjerene lokacije u Sjevernoj Americi, Evropi, Aziji i na Bliskom Istoku, kako bi dobilo novog prvaka i prvakinju.

Svjetsko prvenstvo za muškarce je u sezoni 2016 imalo više pobjednika pojedinačnih takmičenja nego ikada ranije – šest pobjednika iz devet takmičenja, uključujući tri nova lica na vrhu pobjedničkog podija: veteran Michal Navratil (Češka), debitant u stalnoj postavi Svjetskog prvenstva Sergio Guzman, i pobjednik završnice u Dubaiju Andy Jones. U prvenstvu žena, takmičarka s pozivnicom Rhiannan Iffland je šokirala svjetsku elitu cliff divinga i postala prva debitantica koja je osvojila titulu.

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo, sa sve kompleksnijim skokovima koji pomjeraju granice fizički mogućeg, kao i sa sve dužom listom pobjednika i sve jačom konkurencijom na vrhu, u sezoni 2017 će se vratiti snažnije nego ikada.

Rezultati takmičenja muškaraca:
1. Andy Jones, SAD – 508,50 bodova
2. Gary Hunt, GBR – 477,20
3. Jonathan Paredes, MEX – 465,05
4. Steven LoBue, SAD – 463,45
5. Sergio Guzman, MEX – 457,40
6. Michal Navratil, CZE – 452,00
7. Orlando Duque, COL – 412,30
8. Artem Silchenko, RUS – 397,00
9. Alessandro De Rose (pozivnica), ITA – 309,95
10. Kyle Mitrione (pozivnica), SAD – 291,80
11. Andrei Mikau (pozivnica), BLR – 245,45
12. Owen Weymouth (pozivnica), GBR – 238,40
13. Alain Kohl (pozivnica), LUX – 202,00

Rezultati takmičenja žena:
1. Rhiannan Iffland (pozivnica), AUS – 245,90 bodova
2. Helena Merten, AUS – 226,95
3. Adriana Jimenez, MEX – 209,70
4. Cesilie Carlton, SAD – 207,40
5. Lysanne Richard, CAN – 192,80
6. Jaki Valente (pozivnica), BRA – 191,15
7. Ginger Huber, SAD – 185,40
8. Rachelle Simpson, SAD – 175,00

Kliknite ovdje za rezultate cijele sezone.

Snimak takmičenja

Snimak takmičenja možete pogledati na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 04. decembra, u 2pm po istočnom američkom vremenu.