X

Michal Navratil: moć pozitivnog razmišljanja

Michal Navratil
Datum: 15/07/2020

Svijet je u posljednje vrijeme prolazio kroz teško razdoblje, i dok mnogi počinju praviti prve, probne korake natrag ka normalnosti, narednih sedmica ćemo sa nekima od skakača Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva razgovarati o tome kako su izgledali njihovi životi.

Ove sedmice razgovaramo s Čehom Michalom Navratilom, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci koristio moć pozitivnog razmišljanja kako bi prebrodio neka posebno teška vremena. Cijeli intervju pročitajte u nastavku.

Jesi li nešto naučio o sebi u nekoliko proteklih mjeseci? Neke životne lekcije, emocije ili iskustva koja ćeš ponijeti iz ovog perioda?

Naučio sam da uživam u sadašnjem trenutku. Sve je bilo tako čudno, osjećao sam se nestvarno. Pokazalo se kako je svijet povezan, za dobre stvari ali i za one ne tako dobre. Jedna dobra stvar koju mogu navesti je to što se vidjelo kako se cijeli svijet može zajedno boriti protiv zajedničkog neprijatelja i kako je napor svakog pojedinca bitan.

Postoji li nešto što si ranije uzimao zdravo za gotovo, a sada to zaista cijeniš?

Sloboda da putujem gdje god želim i radim sve što želim.

Za vrijeme mjera zabrane si više od tri mjeseca bio razdvojen od supruge i sina. Možeš li nam reći šta se dogodilo?

U martu sam planirao da oporavim svoje tijelo nakon mjesec dana treninga na Kanarskim otocima, a moja supruga je planirala da s našom bebom na 10 dana otputuje u svoj rodni grad, Barcelonu. Otputovali su 9. marta, u vrijeme kada se razmišljalo o zatvaranju granica, ali niko nije očekivao da će ih zatvoriti za pet dana. Trebali su se vratiti 18. marta, ali 16. marta Španija je ušla u potpuni karantin i sve se počelo pretvarati u horor film.

Uglavnom sam odbrojavao dane, koristeći vrijeme kako bih oporavio svoje tijelo i fokusirao se na novu sezonu koja je trebala početi u maju. Ali u aprilu se epidemija proširila i, moram reći, to nije bilo ugodno vrijeme. Pokušao sam ostati kod kuće i odvraćati sopstvenu pažnju poslom. Čistio sam kuću, gledao Netflix i čitao knjige o tome kako biti sjajan otac :-)

Na početku je Elena bila potpuno zatvorena u kući, bez mogućnosti da izađe vani. Kasnije u maju, mogli su izaći vani na sat vremena. Osjećao sam se loše jer ih nisam mogao posjetiti, ali održavali smo kontakt putem video poziva, a primio sam i puno video snimaka kako se moj sin razvijao u tom periodu.

Onda su 15. juna najavili da se otvaraju granice u Evropi, posebno Češke s Njemačkom. Moja supruga je kupila kartu za Minhen i otišao sam tamo po njih. Ne trebam opisivati koliko sam bio sretan - a i dalje sam - što sam mogao biti sa suprugom i sinom.

whatsapp_image_2020-06-17_at_6.47.01_pm.jpeg
'Supratil' uživa u svakom trenutku ponovnog susreta sa svojom porodicom.

Šta si prvo uradio nakon što su u tvojoj zemlji ublažene mjere?

Otrčao sam vani da udahnem svjež zrak i da naprosto budem slobodan.

Šta ti je najviše nedostajalo, i jesi li već imao priliku da to ponovo radiš?

Samo osjećaj slobode da se mogu kretati i raditi stvari bez ikakvih ograničenja. Srećom, moja zemlja nije bila teško pogođena i mogao sam se kretati i izaći vani prije nego ljudi na drugim mjestima.

Kako su restrikcije uticale na tvoj trening? Je li sada lakše trenirati?

Svi sportski prostori su bili potpuno zatvoreni i to je ograničilo neke specifične treninge koje sam planirao prije ove sezone. Sada ću to ostaviti za narednu godinu.

Šta ti ovog ljeta najviše nedostaje iz Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva?

Nedostaju mi posjete novim lokacijama. To je uvijek uzbudljivo kod Svjetskog prvenstva. Lokacija, lokacija, lokacija.

Jesi li u kontaktu sa nekim od skakača i skakačica?

Nemam baš kontakta, ali povremeno sam ih mogao vidjeti na društvenim mrežama. Doći će vrijeme kada ćemo se ponovo vidjeti i uživaćemo zajedno.

ap-1z3ps5wsw1w11_news_0.jpg
Navratil se raduje što će se ponovo moći takmičiti na ovakvim lokacijama. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Kada bi mogao nabrojati tri stvari koje su ti najviše pomogle da prebrodiš nekoliko posljednjih mjeseci, koje bi to stvari bile?

Pozitivno razmišljanje, vježbanje u prirodi, vizualizacija.