X

Nezaustavljiva Iffland lovi hat trick u Italiji

Rhiannan Iffland
Datum: 23/05/2019

Na mjestu gdje kuće niču iz stijena, Australka Rhiannan Iffland će pokušati da nastavi svoj pobjednički niz na jugu Italije. Vodeći kod muškaraca, Englez Gary Hunt, moraće na oku držati zvijezdu u usponu, Rumuna Constantina Popovicija, koji je na prethodnoj stanici u Irskoj na impresivan način razbio dominaciju Britanca. Hiljade vatrenih gledalaca još jednom će zauzeti sve moguće pozicije na kopnu i vodi kako bi pratili 24 skakača i skakačice koji će se takmičiti na platformama postavljenim na privatnoj terasi, dok nastavljaju lov na trofej Kralja Kahekilija.

Ona dominira ženskim cliff divingom još od svoje prve pobjede 2016. godine, kad je debitovala kao džoker takmičarka. Sa 13 pobjeda iz 19 takmičenja, 27-godišnja Iffland je skokove s visine od 21 m podigla na novi nivo, zadivivši ne samo fanove - već i suparnice. Za sada je jedino Kanađanka Lysanne Richard, 10 godina starija od Australke, demonstrirala konzistenciju, sa dva pobjednička postolja na dva takmičenja; nijedna druga skakačica iz postave za 2019 nije istakla kandidaturu za mjesto na vrhu.

Prošle godine su prvak i prvakinja okrunjeni u srcu evropskog cliff divinga, a Australka je odnijela pobjedu s rekordnim brojem bodova. Ovo će biti 27. takmičenje prvenstva za žene, a ona ima priliku da ispiše novo poglavlje u historiji ovog sporta i izjednači rekord od četiri pobjede u nizu (u dvije sezone), koji trenutno drži Amerikanka Rachelle Simpson.

dt_180923_rbcdita_iffl_9865_7.jpg
Može li neko zaustaviti naoko nepobjedivu Iffland u prelijepom Polignano a Mareu ove godine? Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

U takmičenju muškaraca konkurencija je nešto oštrija: rekorder Hunt se suočava s novim izazovom u obliku Constantina Popovicija, olimpijskog skakača iz Rumunije koji pretenduje na najviše odličje u cliff divingu i istovremeno nastoji da se kvalifikuje za Olimpijadu 2020 u Tokiju. Nakon što je na otvaranju sezone na Filipinima zauzeo drugo mjesto, precizan i konzistentan nastup u teškim uslovima u Irskoj je 30-godišnjem Popoviciju osigurao prvu pobjedu, koju su sudije začinile najvišom ocjenom - 10.

Amerikanac Steven LoBue i Meksikanac Jonathan Paredes, drugi i treći u ukupnom poretku 2018, definitivno moraju ubaciti u brzinu više ako žele ostati u utrci. Pored njih, pažnju valja obratiti na još jednog Rumuna: džoker takmičara Catalina Predu, koji je debitovao trećim mjestom prošle godine u Mostaru, i od kojeg se očekuje da ima šta reći u takmičenju muškaraca na 27-metarskoj platformi.

ra_190512_rbcddub_popo_4707_0.jpg
Impresivni Constantin Popovici bi mogao ozbiljno zaprijetiti Garyju Huntu ove sezone. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Povratak u Italiju, zemlju koja je najviše puta ugostila takmičenje Svjetskog prvenstva u ovih 11 godina, ujedno znači i povratak na najneobičniju tačku za skokove. Na putu do platformi visoko iznad Jadranskog mora, najbolji svjetski skakači i skakačice ulaze u privatnu kuću, prolaze kroz dnevni boravak i dolaze do skakaonica postavljenih na terasi na krovu. Očekuje se da oko 60.000 vatrenih gledalaca napravi sjajnu atmosferu kad svjetska cliff diving elita posjeti Polignano a Mare po sedmi put od 2009. godine, a prvi put na jedan od najsvečanijih praznika u Italiji - Dan Republike.

Gledajte direktan prenos iz Polignano a Marea

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 2. juna od 16:30 sati na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv.

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.