X

Posveta izuzetnom čovjeku

Niki Stajkovic
Datum: 18/02/2017

Sa velikom tugom obavještavamo javnost da je Niki Stajković, bivši olimpijski skakač i sportski direktor Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, preminuo nakon zdravstvenih problema za vrijeme redovnog treninga plivanja u petak.

U kratkim pantalonama - uvijek mokrim, japankama i sunčanim naočalama, preplanuo i vedrog osmjeha; Niki nikada nije bio daleko od vode i bio je jedan od najopuštenijih likova, kakvih u ova užurbana vremena itekako nedostaje. Istovremeno, ovaj je 57-godišnjak bio čovjek mnogih talenata - izvanredan sportista, strastveni surfer, uspješan biznismen. Čvrst poput stijene.

Kao direktor Svjetskog prvenstva, brinuo se da svi uslovi za takmičenje budu ispunjeni, da se pravila poštuju i sigurnost skakača zagarantovana. Bio je u neposrednom kontaktu sa svakim takmičarem u trenutku prije svakog skoka i odmah nakon što izroni. Bio je trener, prijatelj i mentor skakačima, jednako kao što je bio i autoritet u svijetu olimpijskih i visinskih skokova. Kao veliki ambasador ovog sporta, Niki je 2012. godine pozvan u FINA-in odbor za visinske skokove, kada je krovna svjetska organizacija vodenih sportova uključila ovu disciplinu u svoj zvanični program.

Temelji njegovog života postavljeni su u otvorenom bazenu u Salzburgu (Austrija) – Niki je imao svega pet godina kada je prvi put skočio sa 10-metarskog tornja. Na Olimpijskim igrama 1972 u Minhenu bio je slavljen kao čudo od djeteta, kada je u dobi od svega 13 godina postao jedan od najmlađih olimpijaca u historiji. Uslijedila su još četiri olimpijska učešća do 1992. godine.

Kao filantrop, Niki je izgradio mrežu instinskih i dubokih prijateljstava širom svijeta. Mada je i sam mnogima bio idol, uvijek se divio dostignućima i posvećenosti drugih ljudi. Niki se nikada nije gurao u prvi plan, već je dijelio svoje ogromno iskustvo sa svima koji su ga pitali za savjet. Znao je kako živjeti u trenutku i maksimalno iskoristiti svaki minut svog života. Za njega nije imalo smisla roniti suze za prošlim, niti strahovati od budućeg. Nikijev život se događao u sadašnjosti.

Član Red Bull Cliff Diving porodice od njenog samog početka, Niki će nedostajati skakačkoj zajednici i njegovim prijateljima širom svijeta. Naše misli su sada uz njegovu suprugu Nicole i cijelu porodicu.