X

Prijatelji na visokim mjestima

Andy Jones, Steven LoBue, Kyle Mitrione and David Colturi
Datum: 05/08/2019

Kada sport koji izaberete kao poziv uključuje skok sa 27 metara visine prije nego udarite o površinu vode brzinom od 85 km/h, dobro je uz sebe imati nekoliko bliskih prijatelja za malo podrške i ohrabrenja. Za Andyja Jonesa, Davida Colturija i Stevena LoBuea, trojicu stalnih skakača prvenstva koji čine američki cliff diving tim, iskustva koja dijele u ovom sportu u posljednjih osam godina su im pomogla da izgrade vrlo jedinstvenu i snažnu povezanost.

LoBue je bio prvi iz ovog trojca Amerikanaca koji se smjelo bacio u svijet cliff divinga 2011. godine, ali njegovi dani kao jedinog predstavnika SAD-a su brzo prošli. Uskoro su mu se pridružili visoki Jones i mladi Colturi, i od tada uživaju u posebnom odnosu.

„Teško je riječima opisati drugarstvo u američkom cliff diving timu", kaže Colturi, „ali cliff diving ni za jednog od nas ne bi bio isti da smo sami, ili da smo samo dvojica."

„To bratstvo između mene, Andyja i Stevea, i povremeno Kylea (Mitrione) također, pruža nam sve što trebamo. Pruža vam nekoga s kim ćete se izmotavati, nekoga ko će vam pomoći da se fokusirate, a možda da vas i motiviše."

„Oni su uvijek tu za vas, bez obzira na sve. Ako ste nervozni zbog skoka koji trebate izvesti, ili samo trebate prekratiti nekoliko minuta i zabaviti se, oni su savršeno društvo. Presretan sam i zahvalan što su uz mene."

'Bratstvo' je jaka riječ, ali taj posebni osjećaj zajedništva dijele i Colturijevi zemljaci. LoBue objašnjava da „jedni drugima nekako znamo navike i sklonosti", dok je Jones dovoljno opušten da se šali na račun njihove male grupe: „David i Steve me izluđuju. Prate me naokolo, naročito na takmičenjima. Pokušavam pobjeći i biti malo sam, ali oni me ipak pronađu."

ap-1zydmz4wn1w11_news_1.jpg
Pod istom zastavom - momcima su se pridružile i skakačice zemljakinje, Genevieve Bradley i Eleanor Townsend Smart. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Lako je uočiti da su ovi momci izuzetno bliski. Ali šta se dešava kada dođe takmičenje? Nebrojeno puta smo u historiji sportova svjedočili pucanju prijateljstava i patriotskog drugarstva u žaru borbe. Ali ne i ovaj trojac. Nema šanse.

„Među nama trojicom, svi imamo uspone i padove u različito vrijeme", kaže LoBue. „Andy je bio treći na svijetu, jedne godine ja sam bio drugi, Dave je uvijek bio tu i onda se borio s povredama. Najbitnija stvar je da smo svi mi braća i radujemo se kad onom drugom ide dobro."

Ova podrška se manifestovala ranije ove sezone, u Polignano a Mareu, čega se Jones rado prisjeća:

„Steven i Dave nisu imali najbolji dan, a ja sam osvojio drugo mjesto, i oni snimaju prskanje šampanjca u usporenom snimku i bodre me. Zaista je lijepo imati njihovu podršku, iako znam da su imali težak dan."

Takva istinska želja da se vidi dobar nastup suparnika je evidentna među svim takmičarima u cliff divingu. U američkom timu, međutim, to seže dublje od nekoliko riječi ohrabrenja i uzvika podrške.

„Veliko nam je zadovoljstvo da treniramo jedni druge", kaže LoBue. „Najbolje kod ove grupe je to što ti nisu u glavi, ne čine da se osjećaš loše ako možda i ne skočiš tako dobro. Radi se jednostavno o treniranju, oni pogledaju skok i daju mi komentar."

Bilo da je riječ o međusobnom treniranju, zajedničkom treningu ili jednostavno o zabavi i davanju oduška, ove momke nikada nećete zateći s manjkom duha ili poleta. Pozitivan pristup je očito temeljna vrijednost među njima, koja ih je dovela do nekih nezaboravnih uspjeha tokom godina.

„Svi smo sazreli", kaže Colturi, „od laganih skokova do nekih od najtežih na svijetu danas. Svi smo bivali na pobjedničkom postolju, i svi smo pobjeđivali. Mislim da nijedna druga zemlja to ne može reći."

ap-1pzsyb7792111_news.jpg
Slike govori više od hiljadu riječi - Steven LoBue nije mogao suzdržati oduševljenje kada je Andy Jones prvi put pobijedio, u Dubaiju 2016. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Svi su živjeli svoje snove zajedno u ovih osam godina. Odrasli su, sazreli, liječili povrede i okusili uspjeh zajedno. Colturi savršeno sumira njihovo jedinstveno putovanje, kada kaže:

„Andy i Steven su sad očevi. To je ludo, znate, ludo je kad pomislite da smo živjeli skačući zajedno, i to je nešto što ćemo dijeliti do kraja života."