X

Skok u roditeljstvo

Anna Bader, Kris Kolanus and daughter Roksana
Datum: 09/08/2017

Prije deset mjeseci, Red Bull Cliff Diving porodica pozdravila je dolazak nove članice kada su skakači Anna Bader i Kris Kolanus postali roditelji prekrasne djevojčice Roksane. Bio je to ne samo radostan već i historijski trenutak, jer je rođena prva i za sada jedina 'cliff diving porodica'. Ponosni roditelji su se ovog ljeta ponovo vratili u akciju, u devetom izdanju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, no kako uspijevaju uskladiti svoj zahtjevni posao s pritiscima i odgovornostima roditeljstva?

„Sve se promijenilo, kao za sve roditelje," objašnjava Bader. „Prioriteti su se pomjerili, vrijeme drugačije protiče, treninzi nisu kao ranije. Tu su sad stalni nedostatak sna, mijenjanje pelena, i očajnički napor da je nahranite dok juri naokolo i želi da se igra."

To zaista zvuči kao uobičajena svakodnevnica novopečenih roditelja. No, za razliku od većine roditelja, Anna i Kris su profesionalni sportisti koji se takmiče u jednom od najkompleksnijih i fizički najzahtjevnijih sportova na svijetu. Umjesto normalnog posla 'od 9 do 5', njihovo se radno mjesto stalno premješta s jednog kontinenta na drugi, a kada dođu na posao čekaju ih skokovi s 21 i 27 metara visokih platformi, umjesto udobnog sjedenja za kancelarijskim stolom. No, mala Roksana putuje s njima na svaku stanicu, i Anna ne bi pristala ni na šta drugačije:

„Nekada je vrlo haotično," kaže Njemica, „ali mi volimo ono čime se bavimo i volimo što smo zajedno kao porodica. Teško se odvojiti od Roksi kada ne možemo biti s njom za vrijeme takmičenja, kao na Azorima kada nije mogla biti na otoku, ali blagosloveni smo što je imamo i jedva da se i sjećamo kakav je život bio bez nje."

Porodica pozira za fotografiju na trećoj stanici sezone u Polignano a Mareu (Italija). Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Ipak, unatoč svom haosu i neprospavanim noćima, čini se da se Bader s porodiljskog odsustva vratila snažnija nego ikad, te je na oba svoja nastupa ove sezone završila na pobjedničkom podiju. Briljantno treće mjesto na portugalskim Azorima, na svom prvom takmičenju u skoro dvije godine, potvrdila je istim podvigom u Polignano a Mareu u Italiji.

„To je bilo vrlo cool i za mene neočekivano," kaže Bader. „Prošle godine sam imala priliku da uživam i gledam sa strane kako se skakači pripremaju, i svi imaju različite strategije. To je stvarno pojačalo moju motivaciju i mnogo sam naučila. Tako sam sretna što sam ponovo dio toga, i zapravo mislim da sada skačem bolje nego prije trudnoće."

Bader se na Azorima vratila u akciju na briljantan način, zauzevši treće mjesto na podiju. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Kolanus, koji je ove godine u stalnoj skakačkoj postavi nakon što je bio fenomenalan u sezoni 2016 kao takmičar s pozivnicom, nije imao podjednako sjajan početak ove sezone kao njegova partnerica, ali Poljak objašnjava da je razlog tome povećana težina skokova:

„Moj cilj za ovu sezonu je da radim na koeficijentu težine skokova," kaže Kolanus. „Imam dva izuzetno teška skoka na svom programu - petostruki salto s pola vijka i četvorostruki salto s pola vijka povratno u prigibu - što zahtjeva mnogo psihičkog rada i priprema. Još uvijek mi ne polaze za rukom 100%."

Kris Kolanus: otac, skakač, trener i poslovni čovjek. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Povrh toga, ovaj 30-godišnjak je - pored uloge roditelja i vrhunskog skakača - aktivan i na drugim frontovima:

„Sve se promijenilo. Sada nisam samo skakač, već sam i otac, Annin trener, i vodim posao sa MAD HOPPERS. To stvari ne čini nimalo lakšim, no ipak pomjeram svoje granice kao skakač."

Vrhunski skakači, novopečeni roditelji i poslovni partneri? Zvuči kao da ovo dvoje zaista vole skakati u nove stvari.

"MAD HOPPERS je naš novi brand," objašnjava Bader. „U saradnji s drugim skakačima i prijateljima organizujemo evente - naročito u vansezoni, poput našeg Mad Hoppers Minitramp takmičenja - nudimo radionice za ljude koji se žele oprobati u cliff divingu, bavimo se modom i ekstremnim sportovima, te radimo na filmovima. Kris je beskrajan izvor kreativnosti i ima mnogo sjajnih ideja. Pozivamo sve da podijele ideje i rad s nama, kako bismo rasli i promovisali sport koji svi volimo."

Gledajući u budućnost, da li bi ponosni roditelji voljeli da kćerka slijedi njihove korake u svijet cliff divinga?

„Želimo da pronađe nešto što će voljeti," kaže Bader. „To ne moraju biti skokovi, ali i mogu."

Šta god se dešavalo u budućnosti, život svakako izgleda jako uzbudljivo - i užurbano - za prvu i jedinu cliff diving porodicu.

Više o Red Bull Cliff Divingu čitajte i gledajte ovdje