X

Svjetska elita cliff divinga danas stiže u Mostar

Datum: 21/08/2019

Događaj koji ljubitelji skokova u našoj zemlji željno očekuju, takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019 na Starom mostu, je na samom pragu. Takmičari već pristižu u Mostar, gdje će u petak izvesti prve serije skokova, a veliko finale očekuje se u subotu 24. augusta.


Najbolji svjetski skakači i skakačice će u Mostar stići u toku dana, a već sutra ih očekuje prvi susret s Neretvom i trening na 27 metara visokoj platformi koja će tokom noći biti podignuta na Starom mostu.


Mostar je šesta, pretposljednja stanica sezone, i odluka o titulama bi vrlo lako mogla pasti ove subote. Aktuelna prvakinja i prvak, Australka Rhiannan Iffland i Englez Gary Hunt, imaju veliku bodovnu prednost u odnosu na svoje suparnike i solidnim nastupima bi već na Starom mostu zapečatili titule.


Dakako, oni bi odbrane titula najradije proslavili pobjedoma, a posebno to važi za Iffland. Ona je pobijedila na svim takmičenjima ove sezone i sigurno želi nastaviti impresivni pobjednički niz. Pored toga - uprkos svim oborenim rekordima - još uvijek nije upisala pobjedu na Starom mostu.


Gary Hunt je najuspješniji takmičar u historiji prvenstva, vlasnik sedam titula i na putu da osvoji osmu. Na prethodnoj stanici u Bejrutu je postao prvi skakač koji je za skok dobio desetke od svih pet sudija, i svi se odavno pitaju u čemu je njegova tajna.


"Zapravo nema tajne, samo ljubav prema sportu i mnogo napornog treninga. Nikome to ne dolazi samo od sebe. Naravno da imam konkurenciju. Trenutno sam na vrhuncu karijere, i zaista uživam u tome, ali ovo je sport i ne možete vječno ostati na vrhu", pojasnio je briljantni Britanac.

ap-1t7t8p2dd2111_news.jpg
Hunt u skoku sa Starog mosta.

Hunt, Iffland, i svi ostali skakači i skakačice će za koji dan imati priliku da pred mostarskom publikom ponovo pokažu svoje umijeće. Prvi takmičarski skokovi na rasporedu su u petak 23. augusta od 15 sati, a veliko finale slijedi u subotu 24. augusta.


Program subotnjeg spektakla počinje u 13 sati, a kroz cijeli event publiku će voditi dobro uigrani trojac: Stihi i Gaga, simpatični momci iz sarajevskog hip hop benda Helem Nejse, te Zoran Filičić, novinar i komentator italijanskog Sky Sporta.


Jučer je obznanjen i program Old Town Street Festa 2019, u sklopu kojeg će u petak i subotu na pet bina u Starom gradu brojni popularni domaći i regionalni muzičari zabavljati Mostarce u večernjim satima. Kompletan program s detaljnom satnicom može se naći na Facebook stranici festivala.


Od ponedjeljka su u prodaji i karte za posebnu vožnju talgo vozom, koji će u subotu voziti gledaoce iz Sarajeva na takmičenje u Mostaru i nazad (polazak iz Sarajeva u 9:15 h, povratak iz Mostara u 19 h).