X

'Tamna strana' cliff divinga

Jonathan Paredes
Datum: 27/10/2016

U proteklih osam sezona, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo je najbolje svjetske skakače dovodilo na neke vrlo nepristupačne lokacije i u jako izazovne stiuacije. Vjetrovite litice, uzburkane vode okeana i ledene rijeke – ovo su samo neki od izazova s kojima se redovno susreću. Ali ovog vikenda u Dubaiju, ovi vrhunski sportisti će se po prvi put suočiti sa možda i najvećim izazovom do sada: skokovima po mraku. Kako će se snaći u tim potpuno novim okolnostima, ko će biti dorastao izazovu i zablistati u noći završnice sezone 2016?

Orlando Duque je najiskusniji cliff diver na svijetu, legenda ovog sporta koja je proputovala svijet uzduž i poprijeko, oduševljavajući fanove na sve načine - od skokova iz helikoptera do onih sa vodopada. Ali čak i hladnokrvni Kolumbijac priznaje da ima malo bojazni od skokova pod svjetlima reflektora.

„Prvi noćni skokovi bili su malo nezgodni na početku," kaže Duque. „Uključuje se instinkt za preživljavanje, počnete analizirati stvari i mislite da nema dovoljno svjetla i da nećete vidjeti ništa."

Naravno, ako iko umije smiriti nervozu pred novi izazov, onda je to 42-godišnji veteran, koji nastavlja:

„Ono što sam prilagodio dolazeći ovamo je mentalna priprema. Čim sam saznao da se radi o večernjem takmičenju, rekao sam sam sebi da budem spreman da ne vidim mnogo i da se više koncentrišem na sprej (orijentir na površini vode), jer to je ono što se najbolje vidi. Znači, koncentrisati se na pronalaženje tačke za ulazak u vodu, a ne na razmišljanja tipa 'Oh, mračno je, neću vidjeti ništa.'"

Orlando Duque izvodi svoj prvi skok u noćno nebo marine u Dubaiju. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Duque možda ima iskustvo i psihičku stabilnost i snagu da se nosi sa nepoznatim okolnostima, ali šta je sa mlađim skakačima? Australska takmičarka s pozivnicom, Rhiannan Iffland, briljirala je u svojoj debitantskoj sezoni i na juriš dominirala prvenstvom žena, i sada je samo još noćno nebo Dubaija dijeli od senzacionalnog osvajanja titule.

„Jasno da je bilo malo zastrašujuće na početku," kaže Iffland. „Ali onda sam izvela prvi skok i osjećaj je bio odličan. Drugi skok je bio još bolji. Skakala sam i ranije po mraku u predstavama, ali to je bilo sa deset metara, tako da je bilo malo drugačije sa 20 metara, ali bilo je u redu. Pripremala sam se mentalno za to, za činjenicu da ćemo skakati noću. Mislim da je, u trenutku kada sam skočila, moje tijelo preuzelo kontrolu i znalo šta da radi."

Dok gosti restorana večeraju, takmičari skaču sa platforme na zgradi Pier 7. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Šestostruki prvak Gary Hunt je čovjek koji zna kako biti na visini zadatka u svim situacijama, jer pobijedio je na 28 od 58 takmičenja održanih od 2009. godine naovamo. Kao i uvijek, Britanac ima mudar i metodičan pristup novom izazovu koji ga očekuje.

„Morate se stvarno osloniti na svoju mišićnu memoriju i samo pratiti svoje pokrete," kaže 32-godišnji Englez. „U nekim skokovima morate vidjeti vodu, a ovdje to ne možete. Svjetla dolaze iz svih pravaca. To je kao trening pažnje. Jednostavno se morate fokusirati i osloniti na svoja druga čula, i ne fokusirati se previše na vizualnu stranu stvari, jednostavno osjetiti skokove."

Kao što kaže 'briljantni Britanac', svjetla uistinu dolaze iz svih pravaca. Tri stotine svjetala je postavljeno po mostovima i obližnjem tržnom centru, kao i u prostoru za gledaoce i na vodi, sa ukupnom snagom od 300.000 W. Cijeli sistem je osiguran rezervnim napajanjem strujom, u slučaju bilo kakvih tehničkih problema te večeri.

Dakle, svjetla neće treptati a, po svemu sudeći, neće ni skakači. Opšte raspoloženje među njima je nervozno uzbuđenje, ali bez stvarnog straha od takmičenja noću. Naravno, kada vam je posao da skačete sa visine i do 28 metara, strah je nešto što su ovi hrabri muškarci i žene naučili kontrolisati tokom godina. A malo je hrabrijih od Rusa Artema Silchenka, koji jedva da se i trzne pri jakom udaru koji prati nezgodan ulazak u vodu. Upitan šta misli o skokovima noću, imao je tipično smion odgovor: „Izvešću oba moja skoka sa ulaskom u vodu 'naslijepo' ovdje."

Sve je spremno za još jednu posljednju noć punu drame u uzbudljivoj sezoni 2016. Pod svjetlima reflektora u Dubaiju, 22 hrabrih skakača i skakačica je spremno za skok na 'tamnu stranu' cliff divinga.

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 28. oktobra od 19:50, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 04. decembra, u 2pm po istočnom američkom vremenu.