X

Constantin Popovici

Info o skakaču

Ime:
Constantin Popovici
Datum rođenja:
02/10/1988
Zemlja:
Romania
Živi u:
Bukurešt

"Cilj je da se kvalifikujem za Olimpijske igre i budem najbolji u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu." Ako ste se ikada pitali kako izgledaju posvećenost i odlučnost, upoznajte Constantina Popovicija.

Nakon što je nastupom na FINA svjetskom kupu zaslužio mjesto u stalnoj skakačkoj postavi Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019, kao prvi Rumun kojem je to pošlo za rukom, 31-godišnjak se katapultirao u utrku za trofej Kralja Kahekilija. Sezonu 2019 je započeo silovito, drugim mjestom i pobjedom na prve dvije stanice. Na njegovu nesreću, kao i nesreću svih ljubitelja cliff divinga, izgledi za uzbudljivu borbu za titulu su propali kada se Kosta nezgodno okliznuo i slomio kost u stopalu pred takmičenje na trećoj stanici u Italiji.

Bajkovitim povratkom u akciju na takmičenju u Mostaru ispisao je novo poglavlje u još uvijek kratkoj, ali uspješnoj karijeri: izveo je savršen skok, postavši tek drugi skakač u historiji prvenstva koji je od svih sudija dobio desetke, i došao do druge pobjede na tri takmičenja.

Ipak, ono što Popovicija, stanovnika Bukurešta, jasno izdvaja od ostalih - pored njegovog nedvojbenog umijeća - je to što se još uvijek takmiči kao profesionalni skakač sa 10 metara. U 2020. godini, ovaj samoproglašeni 'čovjek od djela' postavio je sebi veliki cilj: da postane najbolji u obje discipline.

Njegova predanost donijela mu je ne samo poštovanje kolega skakača, već i vlastitu miniseriju "Upornost: priča Constantina Popovicija" na Red Bull TV, koja nudi ekskluzivan uvid u njegov život i režim treninga dok se pokušava kvalifikovati na OI 2020 u Tokiju i priprema se za novu cliff diving sezonu - i to učeći big air snowboarding.

Najbolji rezultati

• pet desetki, najviših ocjena, od sudija u Mostaru (BiH), kao tek drugi skakač u historiji
• 2019 - 1. na Red Bull Cliff Diving takmičenjima u Irskoj i BiH
• 2019 - 3. na FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima
• 2018 - 2. na FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima

Konačni plasmani u Svjetskom prvenstvu

2019 - 4. u ukupnom poretku
2018 - 11. u ukupnom poretku (džoker)