X

Info o skakaču

Ime:
Eleanor Townsend Smart
Datum rođenja:
21/10/1995
Zemlja:
SAD
Živi u:
Minneapolis, MN

Eleanor Townsend Smart je osvojenom bronzom na FINA Svjetskom kupu zaslužila ulaznicu zlatnog sjaja u stalnu skakačku postavu sezone 2019.

Nakon ne baš sjajnog početka svoje debitantske sezone, 24-godišnjakinja se prošlog augusta u Mostaru po prvi put našla na pobjedničkom postolju. "Dva dana ranije bila sam u bolnici zbog migrene i nisam ni pomišljala da ću moći ustati i takmičiti se. To je jedan od mojih najponosnijih trenutaka ikad."

Ambicioznog karaktera i s visokim ciljevima, 'Ellie' bi željela da bude Oprah Winfrey na jedan dan: "Ona je tako nevjerovatna žena i filantrop. Sviđa mi se sve ono što radi širom svijeta i nadam se da ću jednog dana moći ostvariti takav uticaj! Bilo bi sjajno biti u njenim cipelama na jedan dan!"

Sa svojim 'Clean Cliffs Project' (projekat čistih litica), koji za zadaću ima sprečavanje zagađenja plastikom i inspirisanje drugih da nešto poduzmu, napravila je prvi korak ka tom cilju. "Gdje god idemo, vidimo tragove koje je za sobom ostavio čovjek. Želim da moja djeca i moji unuci dožive svijet na najljepši način, i nadam se da sam čišćenjem i podizanjem svijesti pomogla da će moja djeca imati priliku da dožive sva ta prelijepa mjesta koja sam ja posjetila."

Najbolji rezultati

• 2019 - 2. na Red Bull Cliff Diving takmičenju u BiH
• 2018 - 3. na FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima

Konačni plasmani u Svjetskom prvenstvu

2019 - 5. u ukupnom poretku
2018 - 13. u ukupnom poretku (džoker)
2017 - 9. u ukupnom poretku (džoker)