X

La Rochelle

06 jun

Teksas

27 jun

Oslo

15 aug

Mostar

26 sep

Sydney

07 nov
Mido logo
Sep 26, 2020 12:00:00 +0000

Nije čudo da su takmičenja na čuvenom Starom mostu u Mostaru skorijih godina donijela mnogo drame. Tri posljednje godine uzastopno Stari most je bio domaćin pretposljednje stanice sezone, odlučujuće tačke na kojoj pritisak takmičarima može popraviti ili pokvariti sezonu.

Prošle godine, Gary Hunt i Rhiannan Iffland su ovdje osigurali titule, a Constantin Popovici dobio pet desetki za savršen skok. Pretprošle, 2018. godine, Stevenu LoBueu je izmaklo pobjedničko postolje, čime je britanskom rekorderu po broju titula omogućio potpuni povratak u uzbudljivu borbu za titulu. A 2017. godine, Iffland je skoro izgubila titulu nakon što je na treningu usljed lošeg doskoka doživjela povredu i bila prisiljena da propusti takmičenje. Ove godine se može očekivati jednako uzbuđenje kad prvenstvo stigne u grad na Neretvi na sedmu od osam stanica.

Tradicija skokova sa Starog mosta mosta seže unazad do 17. vijeka, kada su mladići, u svojevrsnom ispitu zrelosti, počeli da skaču s jednog od najpoznatijih simbola Bosne i Hercegovine na tradicionalan način. Danas se jednako poštovanje gaji prema finoj umjetnosti cliff divinga.

Sagrađen u 16. vijeku, mitski Stari most graciozno se izdiže iznad smaragdne vode rijeke Neretve, spajajući dva dijela Starog grada u Mostaru. S obje strane okružen utvrđenim kulama, neosjetno se uklapa u okolinu, stvarajući impresivan prizor. Zajedno s okolnim dijelom Starog grada u Mostaru, most se nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine, i često se navodi kao jedan od najljepših mostova u svijetu.

Njegov graditelj bio je Mimar Hajrudin, učenik velikog otomanskog arhitekte Mimara Sinana. Legenda kaže da graditelj nikada nije vidio završen most, jer je otišao prije skidanja skele, nemajući snage da vidi da li će most stajati. Sultan Sulejman Veličanstveni zaprijetio mu je odrubljivanjem glave ukoliko most padne.

Ovjekovječen na zastavi i grbu grada, most je žila kucavica života u Mostaru od same svoje izgradnje. Jednako koliko i most, mitska je i slika skakača koji jezdi kroz zrak prema ledenoj i brzoj vodi Neretve.

Dosadašnji pobjednici
2019 Constantin Popovici, ROU | Rhiannan Iffland, AUS
2018 Gary Hunt, UK | Adriana Jimenez, MEX
2017 Gary Hunt, UK | Cesilie Carlton, SAD
2016 Michal Navratil, CZE | Lysanne Richard, CAN
2015 Jonathan Paredes, MEX

 

#REDBULLCLIFFDIVING

Lokacija Stari most u Mostaru
Koordinate 43°20'13"N, 17°48'54"E
Visine platformi 27 m | 21 m
Dubina vode 5 m do 5,5 m
Temperatura vode u septembru 13°C
Temperatura zraka u septembru 27°C
Voda Rijeka Neretva, slatka voda
Zanimljivost Most je 1993. godine za vrijeme rata u BiH srušen, a poslije je vjerno rekonstruisan korištenjem originalnih kamenih blokova izvađenih iz Neretve. Ponovo je otvoren 2004. godine.

Stari Most