X

La Rochelle

06 jun

Teksas

27 jun

Oslo

15 aug

Mostar

26 sep

Sydney

07 nov
Mido logo
Jul 19, 2020 14:30:00 +0000

Ljeto u prelijepom Polignano a Mareu, gradiću u Apuliji, nije potpuno bez dolaska Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Sedam takmičenja u prethodnih 11 godina pomoglo mu je da udari pečat na svoju reputaciju kao evropskog doma ovog sporta. U mjestu gdje kuće niču iz stijena, prizor gracioznog skoka cliff divera u Jadran sada je podjednako blizak kao i omiljene tradicionalne delicije u ovim krajevima: mozzarella, ukusna sirova riba i sladoled.

Sportski spektakl uvijek privuče mještane i turiste u velikom broju, i hiljade gledalaca se svake godine okupe na tlu i vodi. Uprkos navici, jedinstveni put do platformi nikad ne gubi svoj šarm. Takmičari trebaju izaći iz vode, probiti se preko prepune plaže i bosi prepješačiti užurbani stari grad prije nego što konačno, kroz privatni dnevni boravak, stignu do platformi postavljenih na terasi na krovu.

Grad je dio pokrajine Bari u regiji Apulija, i ima malo više od 16.000 stanovnika. Slikovita obala Apulije proteže se više od 750 kilometara; njen najveći grad je Bari, kojeg krase zamak Normanno-Svevo, muzeji, brojne crkve i spomenici, ali i moderni objekti kao što su međunarodni aerodrom, turistička i industrijska luka, te brze željezničke veze.

Izuzetno ugodna klima čini ovu regiju idealnim mjestom za sportske i aktivnosti u prirodi tokom cijele godine: staze za pješačenje, biciklističke staze, jahanje, golf tereni, ronilački centri, plaže opremljene za jedrenje na dasci, jedrenje i kitesurfing - to su glavni aduti sportskog turizma Apulije.

Otkrijte kako najlakše doći do Apulije na  www.weareinpuglia.it.

Polignano a Mare je rodno mjesto Domenica Modugna, autora i izvođača svjetski poznate pjesme „Volare" (što u prevodu znači 'letjeti'). Ovog ljeta, najbolji svjetski skakači i skakačice će još jednom odati počast ovoj melodiji šireći svoja krila s visine i do 27 metara.

Dosadašnji pobjednici
2019 Gary Hunt, UK | Rhiannan Iffland, AUS
2018 Gary Hunt, UK | Rhiannan Iffland, AUS
2017 Alessandro De Rose, ITA | Rhiannan Iffland, AUS
2016 Artem Silchenko, RUS | Lysanne Richard, CAN
2015 Gary Hunt, UK | Rachelle Simpson, SAD
2010 Artem Silchenko, RUS
2009 Orlando Duque, COL

#REDBULLCLIFFDIVING

Lokacija Tvrđava Santo Stefano
Koordinate 41°00'N, 17°03'E
Visine platformi 27 m | 21 m
Dubina vode + 5 m
Temperatura vode u julu 23°C
Temperatura zraka u julu 8°C
Vodar Jadransko more, slana voda
Zanimljivost Platforma je postavljena na privatnoj terasi na krovu

Bastione di Santo Stefano