X

Lysanne Richard
Datum: 17/05/2019

Raširenih ruku elegantno jezdi kroz zrak: prizor cliff divera u punom letu često izaziva poređenja s gracioznim letom ptice na nebu. Na drugoj stanici sezone, u irskoj luci Dún Laoghaire, tokom vikenda takmičenja često su se skoro uz bok skakačima mogli vidjeti galebovi. Stoga smo skakačima i skakačicama postavili pitanje: je li cliff diving poput letenja?

„Dobijem taj osjećaj letenja dok izvodim lakše skokove", kaže Britanka Jessica Macaulay. „Kad ne moram izvoditi mnogo salta, i tijelo mi je tokom skoka duže vremena ispruženo, i imam osjećaj da mogu vidjeti sve što se događa. Mogu vidjeti da se približavam vodi i to je osjećaj velike slobode."

ra_190511_rbcddub_macca_9671.jpg
Jessica Macaulay širi krila dok skače u Dublinski zaljev na drugoj stanici sezone u Irskoj. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Lako je shvatiti zašto Macaulay s ljubavlju govori o tim trenucima čistog leta, imajući u vidu da oni postaju sve rjeđi u skorije vrijeme. Razvoj ovog sporta u posljednjih 10 godina doveo je do sve većeg rasta kompleksnosti skokova, a skakači i skakačice stalno pomjeraju granice fizički mogućeg. Težnja za uspjehom navela je takmičare da u te tri sekunde slobodnog pada s visine od 27 metara pokušaju 'strpati' što više salta i vijaka. A više akcije u zraku znači manje 'leta kao ptica', kaže Steven LoBue:

„To nije let, to je pad, pad sa stilom", kaže Amerikanac, čiji je zaštitni znak skok u kojem izvodi čak pet salta prije nego ispruži tijelo i neosjetno zaroni u vodu. To svakako nije nešto što podsjeća na galeba!

Njegov zemljak, David Colturi, ipak ne bježi od te usporedbe:

„U zraku smo svega tri sekunde", kaže Colturi. „To su tri duge sekunde, i stvarno se osjećate kao da letite kroz zrak. Izvodite salta i vijke, i borite se s gravitacijom cijelim putem do vode. Ovaj sport je vrlo elegantan, pravite dosta rotacija, izvodite dosta lijepih različitih pokreta svojim rukama, tijelom, nogama i stopalima. To je jako lijep i artističan sport, kao let ptice."

ra_190512_rbcddub_colt_4719.jpg
Pogled iz ptičje perspektive - David Colturi se priprema za skok s 27-metarske platforme ispred 85.000 gledalaca u Irskoj. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Orlando Duque, legenda cliff divinga, takmiči se 20 godina i možda je pozvaniji od bilo koga da odgovori na ovo pitanje:

„Mislim da postoji jedan trenutak u kojem dobijete taj lijepi osjećaj kao da lebdite", kaže Kolumbijac. „Nakon toga se sve dešava jako brzo. U tom trenutku se otvorite, dovršite skok i vidite vodu, možete osjetiti vjetar na licu - čak ga možete i čuti. To je tako lijep osjećaj. Ne znam da li se možda ptice tako osjećaju dok lete, ali znam da se ja tako osjećam dok izvodim dobar skok."

Od najiskusnijeg skakača do najiskusnije skakačice - Ginger Huber. Huber se u prvenstvu žena takmiči od 2014., i za nju je iskustvo skoka više haotično:

„To pomalo liči na vožnju roller coasterom", kaže Amerikanka. „Kad ste na roller coasteru, naročito dok idete prema dole, obično je jako bučno, ali ta buka u vašim ušima uglavnom dolazi od vjetra. Čujem istu stvar dok skačem. Ne osjećam to toliko na koži, osim na vrlo hladnim mjestima - više se radi o tome koliko je vjetar bučan u mojim ušima."

sm_190512_rbcddub_hube_7060.jpg
Sveži se, Ginger: let do vode u luci traje tri uzbudljive sekunde. Foto: Sebastian Marko/Red Bull Content Pool.

Onda, kako bi se moglo sumirati iskustvo cliff divinga? Pa, u konačnici je to slobodni pad prepun akcije - tri uzbudljive sekunde u kojima s vremena na vrijeme skakači na trenutak dožive magičnu slobodu leta ptice.

Pogledajte snimak takmičenja u Dublinu

Snimak takmičenja možete pogledati na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.