X

Hunt u Libanonu ponovo briljantan

Rhiannan Iffland (R) of Australia and Gary Hunt of the UK celebrate at Raouche during the final competition day of the fifth stop of the Red Bull Cliff Diving World Series in Beirut, Lebanon on July 14, 2019.
Datum: 14/07/2019

Aktuelni prvak i prvakinja, Britanac Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland, nastavljaju dominaciju: njih dvoje su na premijernom takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Libanonu ostvarili uvjerljive pobjede.

Gary Hunt je u svom 77. nastupu izveo savršen skok i postao prvi skakač koji je za skok od svih sudija nagrađen desetkama, još od uvođenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2009. godine. Bilo je to briljantno izdanje Britanca na novoj lokaciji prvenstva - Libanonu - gdje se skakalo direktno s litica. On je zabilježio novu pobjedu s uvjerljivom bodovnom razlikom ispred drugoplasiranog Davida Colturija (SAD) i džoker takmičara Catalina Prede (Rumunija), koji je zauzeo treće mjesto. Na takmičenju su padali rekordi i u ženskoj konkurenciji. Rhiannan Iffland je iza sebe na drugom mjestu ostavila Meksikanku Adrianu Jimenez s uvjerljivih 54 boda razlike, te tako ostala neporažena u sezoni 2019, dok je Bjeloruskinja Yana Nestsiarava bila treća. Oko 12.000 gledalaca je pratilo premijerno takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva na obali bejrutskog kvarta Raouché, koje je postavilo nove standarde.

dt_190714_rbcdleb_judg_4211.jpg
Sudije (slijeva nadesno) Antonio Martinez (Meksiko), Jeff Arbon (Australija), Marion Reiff (Austrija), Andrey Ignatenko (Ukrajina) i Olivier Moreau-Ricard (Kanada) pokazuju desetke za skok Garyja Hunta.

Nakon što su zbog visokih valova oko Golubijih stijena prvog dana takmičenja morali izvesti samo po jedan skok direktno s litice, skakači i skakačice Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva su se drugog dana predstavili u vrhunskom izdanju. Padali su rekordi na visinama do 27 metara, u prvoj posjeti najstarijeg ekstremnog sporta jednom od najstarijih svjetskih gradova.

U još jednom dominantnom nastupu, 27-godišnja Iffland ne samo što je za čak 13 bodova popravila rekord za skok po slobodnom izboru (koji je i ranije bio njeno vlasništvo), već je za jedan skok od sudija dobila tri desetke - dosad apsolutno neviđeno u ženskoj konkurenciji. Ali, nije samo Australka rušila rekorde na takmičenju na jednoj od najvećih znamenitosti grada: drugoplasirana Jimenez je prvog dana takmičenja oborila rekord u broju bodova za obavezni skok. Treće mjesto i svoje treće pobjedničko postolje ove godine osvojila je Bjeloruskinja Nestsiarava, uz minimalnu bodovnu razliku ispred četvrtoplasirane Iris Schmidbauer (Njemačka).

U konkurenciji muškaraca, rekorder po broju pobjeda Hunt je na petoj stanici sezone upisao novi, presudni trijumf. Briljantan nastup 35-godišnjak je zaokružio savršenim skokom za desetke od svih sudija, nakon što je za prvi skok direktno sa stijene u Mediteransko more dobio dvije desetke. Time je ujedno oborio rekord za broj desetki osvojenih na jednom takmičenju, koji je do sada držao Meksikanac Jonathan Paredes (on je zabilježio šest najviših ocjena).

Amerikanac Colturi je završio na drugom mjestu, 40 bodova iza Britanca, nakon što je imao nešto lošiji start. Džoker takmičar Catalin Preda (Rumunija) osvojio je treće mjesto po drugi put, u svom ukupno četvrtom nastupu na Svjetskom prvenstvu. U ukupnom poretku, dominantni dvojac Hunt i Iffland su na vrhu, zadržavši istu prednost u odnosu na najbliže suparnike. Dvije stanice do kraja sezone, iza Britanca su Paredes i Jones, dok vodeću kod žena slijede Nestsiareva i Britanka Jessica Macaulay.

„Jako sam sretan. Juče smo imali jedan skok manje nego obično. Odlučio sam da ne vježbam skokove na treningu, kako bih pokušao ostati svjež koliko je to moguće. Bilo je zahtjevno zbog vremena i valova. Juče nismo mogli otići do otočića ni brodom. Morali smo do tamo preći pomoću žice, sve je visilo u zraku. Moram pokušati da ostanem jak i fokusiran. Moj cilj, kao i uvijek, je da izvedem četiri dobra skoka. Ove godine ne želim postavljati druge ciljeve", izjavio je Hunt nakon pobjede.

rn_190714_rbcdleb_hunt_3617.jpg
Gary Hunt slavi pobjedu pri povratku na kopno.

„Mislim da sam ove godine jednostavno pronašla svoj ritam. Osjećam se jako dobro psihički. Svjesna sam da sam dobro trenirala u dugoj pauzi između sezona. Sada se to isplaćuje. Samo pokušavam da budem dobra u glavi i da se pouzdam u svoj trening. To definitivno funkcioniše. Stalno mijenjam raspored skokova. Mislim da nikad nisam osvojila ovoliko bodova, ovo mi je novi lični rekord. Moj cilj bi sada mogao biti da pobijedim na svim stanicama. Nakon ovog takmičenja to mi se čini mrvicu ostvarivijim. Želim ostati na ovom nivou i osjećati se ugodno", rekla je pobjednica Iffland.

rn_190714_rbcdleb_iffl_3206.jpg
Rhiannan Iffland uživa u svojoj šestoj uzastopnoj pobjedi

Iz urbane divljine u bejrutskom kvartu Raouché i trećeg ovogodišnjeg takmičenja na stijenama, cliff diving elita naredne sedmice putuje na FINA Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima koje se održava u Južnoj Koreji, prije nego nastave borbu za trofej Kralja Kahekilija, 24. augusta u Mostaru, na pretposljednjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019.

 

Rezultati - 6. stanica, Bejrut (Libanon)
MUŠKARCI

1- Gary Hunt UK - 369,50 bodova
2- David Colturi SAD - 329,40
3- Catalin Preda (džoker) ROU - 322,75
4- Jonathan Paredes MEX - 315,45
5- Michal Navratil CZE - 291,70
6- Steven LoBue SAD - 278,20
7- Blake Aldridge UK - 271,10
8- Oleksiy Prygorov UKR - 268,65
9- Matthias Appenzeller (džoker) SUI - 263,30
10- Andy Jones SAD - 247,05
11- Nathan Jimerson (džoker) SAD - 234,70
12- Kris Kolanus POL - 221,60
13- Alain Kohl (džoker) LUX - 219,65
14- Miguel Garcia (džoker) COL - 58,80

ŽENE

1- Rhiannan Iffland AUS - 306.15 bodova
2- Adriana Jimenez MEX - 251,85
3- Yana Nestsiarava BLR - 242,25
4- Iris Schmidbauer (džoker) GER - 242,15
5- Eleanor Townsend Smart SAD - 214,25
6- Jessica Macaulay UK - 203,85
7- Maria Paula Quintero (džoker) COL - 194,15
8- Xantheia Pennisi (džoker) AUS - 183,90
9- Celia Fernandez (džoker) ESP - 180,55
10- Genevieve Bradley (džoker) SAD - 174,35

Ukupni poredak (nakon pete od sedam stanica)

MUŠKARCI
1- Gary Hunt UK - 800 bodova
2- Jonathan Paredes MEX - 460
3- Andy Jones SAD - 380
4- Michal Navratil CZE - 370
5- David Colturi SAD - 310

ŽENE
1- Rhiannan Iffland AUS - 800 bodova
2- Yana Nestsiarava BLR - 460
3- Jessica Macaulay UK - 430
4- Lysanne Richard CAN - 370
5- Adriana Jimenez MEX - 3

Pogledajte snimak takmičenja u Libanonu

Snimak takmičenja možete pogledati na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.