X

Blog Orlanda Duquea, 3. dio: novi lider

Orlando Duque
Datum: 24/07/2017

Orlando Duque, legenda cliff divinga i vlasnik bezbrojnih medalja, zauzeo je lidersku poziciju u ukupnom poretku prvenstva, osvojivši šesto mjesto na takmičenju u Polignano a Mareu prošlog vikenda. On nastavlja svoj ovosezonski blog, uz novi nastavak nakon svake od šest ovogodišnjih stanica.

Pozdrav svima,

Kakav vikend. Polignano a Mare je jedna od mojih omiljenih lokacija za skokove, ovdje se osjećam kao kod kuće.

Nema ničeg boljeg nego stajati na vrhu platforme s fantastičnim pogledom na grad, i ispod vidjeti plažu prepunu gledalaca.

Sjajno je što nas fanovi sve znaju po imenima i što nas cijene, jer zaista vole ovaj sport. Oni uživaju, a i mi s njima.

Sve u svemu, zadovoljan sam proteklim vikendom jer sam ušao u finale i završio kao šesti, ali napravio sam neke greške i znam da mogu bolje. Međutim, sada sam vodeći u prvenstvu sa 380 bodova, i nisam mislio da će to biti slučaj na sredini sezone, jer nivo takmičenja je izuzetno visok a meni su 42 godine!

Skok na prvo mjesto - Orlando Duque je vodeći u ukupnom poretku na sredini sezone. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Kada Gary nije ušao u finale, znao sam da je svega nekoliko bodova ispred mene i pomislio sam da ću - ako izvedem par dobrih skokova - vjerovatno preći u vodstvo. Ipak, svjestan sam da moram skakati bolje da bih zadržao tu poziciju.

Bilo bi ludo kada bi na kraju sezone moje ime i dalje stajalo tu gdje jeste. Bio bih najsretniji čovjek na svijetu, neće biti lako, ali nije ni nemoguće.

Imam 42 godine i posljednje prvenstvo sam osvojio u sezoni 2009. Prošle godine sam bio povrijeđen i završio sam kao sedmi u ukupnom poretku, tako da sam veoma sretan što uopšte imam priliku da budem u utrci ove godine.

Sada imamo pauzu, tako da ću nakon FINA Svjetskog prvenstva otići kući, pripremati se za drugi dio sezone i povesti računa o svom tijelu.

Tri takmičenja u četiri sedmice su veliki napor za tijelo. Većina nas ima povrede i sa svakom stanicom one se sve više pogoršavaju. Nemate dovoljno vremena za oporavak, idealne bi bilo dvije sedmice odmora, ali to je teško.

Sljedećeg vikenda na rasporedu je FINA Svjetsko prvenstvo, tako da moramo nastaviti, što neće goditi našim povredama. Moramo voditi računa o našim tijelima, to stalno govorim svima. Sezona je tek na pola puta.

Imam dosta fizioterapija i liječenja. Pri posljednjem skoku sam istegnuo leđa i to je pomalo bolno, moram se pobrinuti za to. Sutra ću odmarati na putovanju do Budimpešte, ali zatim se odmah vraćam u teretanu i na pripreme.

Između treninga i takmičenja, morate se pobrinuti da ostanete u formi, i stalno moram sebe napominjati da nosim kompresijsku odjeću i vodim računa o gležnju, koji je moja stalna povreda.

Mnogi sportisti vuku povrede, i Duque nije izuzetak. Nošenje s njima je ključ uspjeha. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

FINA Svjetsko prvenstvo je vjerovatno moj najveći cilj trenutno, jer se održava svake druge godine. Osvojio sam zlatnu medalju na prvom prvenstvu 2013, i svi žele tu medalju. Ona je vjerovatno najvažnija u našem sportu. Sretan sam što moji skokovi funkcionišu, osjećam se dobro i imam još sedam dana da shvatim u čemu sam griješio ovdje, prije nego što dođe vikend takmičenja.

Čujemo se uskoro!

Orlando

Pogledajte snimak takmičenja iz Polignano a Marea

Snimak takmičenja možete pogledati na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Više o Red Bull Cliff Divingu čitajte i gledajte ovdje

Who's in this