X

Karta za sezonu 2019

Steven LoBue
Datum: 03/10/2018

Još se nije slegla prašina iza uzbudljive jubilarne desete sezone Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, a pažnja se već okreće prema narednoj godini i skakačima i skakačicama koji su se automatski kvalifikovali za stalno mjesto u prvenstvu 2019.

Samo je po četvoro prvoplasiranih skakača i skakačica u ukupnom poretku Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018 već osiguralo mjesta u stalnoj skakačkoj postavi za narednu sezonu, uz Davida Colturija (SAD), za kojeg vrijedi pravilo o povredama. To znači da prvak Gary Hunt (Velika Britanija) i prvakinja Rhiannan Iffland (Australija) mogu početi sa pripremama, kao i Steven LoBue (SAD), Jonathan Paredes (Meksiko) i Michal Navratil (Češka) od muškaraca, te Adriana Jimenez (Meksiko), Lysanne Richard (Kanada) i Jessica Macaulay (Velika Britanija) u konkurenciji žena.

ra_170707_rbcdpor_maca_8068.jpg
Jessica Macaulay će u 2019. biti stalna skakačica, nakon impresivne sezone u statusu džoker takmičarke koju je završila kao četvrtoplasirana. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Preostalih pet skakača i dvije skakačice biće određeni prema Svjetskom sistemu rangiranja za 2018, koji u obzir uzima sve rezultate u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu, uz plasman muškaraca na Marmeetingu (prvenstvo Mediterana) i FINA Svjetski kup. Kako se ovo posljednje takmičenje tek treba održati 9 i 10. novembra u Abu Dabiju, konačna postava će biti potvrđena za nekoliko sedmica.

Sudeći po trenutnom poretku, izgleda vjerovatno da ćemo naredne sezone u prvenstvu muškaraca ponovo gledati Krisa Kolanusa (Poljska), Andyja Jonesa (SAD) i Blakea Aldridgea (Velika Britanija), dok se Alessandro De Rose (Italija), Sergio Guzman (Meksiko) i impresivni novajlija Constantin Popovici (Rumunija) još bore za svoja mjesta. Yana Nestsiarava (Bjelorusija), koja obično nastupa dobro na FINA-inim takmičenjima, ima prilično sigurne izglede za ulazak u stalnu postavu skakačica, što ostavlja još jedno upražnjeno mjesto o kojem će odlučiti takmičenje u Abu Dabiju.

ra_180602_rbcdtex_kola_8472.jpg
Kris Kolanus u 2018. godini više nije ponovio pobjedu sa otvaranja sezone u Teksasu, ali bi se trebao opet kvalifikovati u top 10 skakača. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Nakon FINA Svjetskog kupa u Abu Dabiju narednog mjeseca, kompletna lista stalnih skakača i skakačica za sezonu 2019 biće objavljena na redbullcliffdiving.com.