X

Alessandro De Rose
Datum: 20/07/2017

Za Italijana Alessandra De Rosea, veličanstveni planinski masiv Gargano bio je posljednja stanica na putovanju domovinom, prije takmičenja Svjetskog prvenstva ovog vikenda. Od mamuze na italijanskoj "čizmi" i njene tipično krševite obale uz kristalno čiste vode, 25-godišnjak se vratio na mjesto gdje kuće "niču" iz stijena i gdje je prošle godine ostvario svoj najbolji rezultat – četvrtu poziciju. Na lokaciji na kojoj su prvaci do sada imali najviše uspjeha, od skakača s pozivnicama također se očekuje da zablistaju. Pored Italijana, tu su Anna Bader iz Njemačke koja se vratila nakon pauze zbog rođenja djeteta i odmah se popela na pobjedničko postolje u Portugalu, kao i Rus Artem Silchenko koji će loviti svoju rekordnu, treću pobjedu u Polignano a Mareu.

De Rose je jedini italijanski takmičar na trećoj stanici sezone 2017, a svoje putovanje je započeo sa sjevera, iz svog drugog doma u Trstu, gdje je skakao sa prelijepog zamka Duino. U skokovima s privatne rezidencije s pogledom na more, ovom sportisti rodom iz Cosenze pridružio se izuzetni lokalni skakač Pino Auber, koji je skakačku karijeru započeo u dobi od 57 godina i osvojio brojne pobjede na evropskim i svjetskim prvenstvima u visinskim skokovima u Master kategoriji.

Putovanje se nastavilo na Porto Veneru na Ligurskoj obali, lokaciji UNESCO Svjetske kulturne baštine; zatim u avanturističkom parku Canyon Park u blizini mjesta Bagni di Lucca; te na 31 metar visokom mostu u Fiordo di Furore na Amalfijskoj obali; i na svim ovim mjestima demonstrirao je svoje sjajno skakačko umijeće.

„Ovo je definitivno bio odličan trening prije takmičenja Svjetskog prvenstva u Polignanu, jer skokove moraš neprestano ponavljati, sve dok tijelo ne zapamti svaki pokret tako da tvoja izvedba na takmičenjima postane mehanička, a tvoj um ostane čist," objašnjava De Rose. „Ova prilika da uvježbam cijeli skok je zaista privilegija, koja će mi omogućiti da na takmičenje dođem još bolje pripremljen."

Italijanski cliff diving heroj De Rose razgleda unutrašnjost Grotta dei Pipistrelli (Pećine slijepih miševa) na posljednjoj etapi svog Puta za Polignano. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Nakon dva takmičenja u sezoni 2017, ukupni poredak Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva je neizvjestan jer su aktuelni prvak i prvakinja morali prepustiti drugima pobjede na prethodnoj stanici. Šestostruki prvak Gary Hunt je imao problema na Azorima i usljed povrede nije u svojoj najboljoj formi.

Kako je takmičenje u Italiji treće u svega pet sedmica, podij će biti rezervisan za one koji budu u najboljoj formi - što važi i za takmičenje žena. Aktuelna prvakinja, Australka Rhiannan Iffland, koja je s petim mjestom u Portugalu po prvi put nakon devet takmičenja propustila pobjednički podij, oporavlja se od povrede mišića aduktora.

Na svom petom dolasku u dom evropskog cliff divinga, najbolji svjetski skakači i skakačice će ove nedjelje s privatne terase skakati u more strastvenih navijača, s visina i do 27 metara.

Ako ste propustili nešto od njegovog putovanja, u nastavku možete pogledati sve stanice De Roseovog Puta za Polignano.

Trst

Prva lokacija koju je odabrao bio je prekrasni dvorac Duino, privatna rezidencija s pogledom na more. Svega par kilometara udaljen od glavnog grada regije, Trsta, preko 400 godina je pripadao kneževskoj kući Thurn i Taxis. „Put za Polignano nisam mogao započeti nigdje drugo," izjavio je emotivno De Rose nakon skoka. „Trst je sada moj grad."

 

Porto Venere

De Roseova druga stanica bio je Porto Venere, gdje je skakao s veličanstvenih stijena iznad plavetnih voda Ligurskog mora. Porto Venere, dragulj Ligurske obale zahvaljujući svojoj turističkoj luci i raznobnojnim kućama, uvršten je na listu UNESCO Svjetske kulturne baštine.

 

Bagni di Lucca

U avanturističkom parku Canyon Park u blizini mjesta Bagni di Lucca, Italijan je dodao još jednu stanicu svom putu za Polignano. U plavetnu vodu rijeke Lime skakao je sa 21 metar visokog luka kamenog mosta izvijenog između dvije litice i okruženog divljom prirodom kanjona Strette di Cocciglia. „Nevjerovatno je iskustvo skakati ovdje," rekao je Alessandro. „Potpuno ste okruženi prirodom. Ovo je pravi raj."

 

Furore

De Rose je stigao na svoju posljednju stanicu prije Puglie, na mjesto poznato po visinskim skokovima: Fiordo di Furore na Amalfijskoj obali. Most s kojeg je skakao spaja dvije litice na visini od 31 metra iznad uske trake kristalno čiste vode ispod. „Bio sam jako uzbuđen prije skoka: prvi put sam skakao ovdje, a 31 metar je više od standardne takmičarske visine od 27 metara na koju sam navikao. Ovo je definitivno bio odličan trening pred takmičenje Svjetskog prvenstva u Polignanu."

 

Gledajte direktan prenos takmičenja iz Polignano a Marea

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 23. jula od 15:45h na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV i Facebooku. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Čitajte i gledajte više o Red Bull Cliff Divingu ovdje