X

Britanac osvaja dvorac na putu prema Walesu

Blake Aldridge
Datum: 08/09/2016

Tri sata vožnje automobilom zapadno od njegovog doma u Londonu, bivši olimpijski skakač Blake Aldridge iskoristio je priliku da izvede nekoliko skokova sa 26 metara visokih zidina dvorca Chepstow, iznad litica na rijeci Wye. Na putu do Plave lagune u Pembrokeshireu (Wales) na predstojeće takmičenje Svjetskog prvenstva, 34-godišnji Britanac nije mogao odoliti a da ne osvoji dvorac, sagrađen krajem XI stoljeća za vrijeme vladavine Williama I, poznatog kao William Osvajač. Partner britanske skakačke zvijezde Toma Daleya sa Olimpijskih igara 2008 u Pekingu svu svoju pažnju je potom usmjerio na dugo očekivano takmičenje na domaćem terenu 11. septembra, za koje su ulaznice već rasprodane.

Blake Aldridge će, uz Garyja Hunta i Mata Cowena, braniti boje Velike Britanije na prvom takmičenju Svjetskog prvenstva u ovoj zemlji od 2013. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

„U tome je ljepota cliff divinga. Treba nam samo visoka tačka za skok i malo vode ispod da predstavimo naš sport," objašnjava Aldridge koji će se ovog vikenda u Walesu takmičiti uz još dvojicu Britanaca. Zajedno sa aktuelnim prvakom Garyjem Huntom i skakačem s pozivnicom Matom Cowenom, on će braniti boje Britanije na takmičenju u nekadašnjem kamenolomu kružnog oblika, nalik na Koloseum. I 'briljantni Britanac' Gary Hunt, nakon podbačaja u Italiji, sasvim sigurno se na domaćem terenu želi pokazati u svojem uobičajeno nezaustavljivom izdanju sa 27 metara i reprizirati svoju pobjedu sa posljednjeg takmičenja ovdje, 2013. godine.

Bivši olimpijski skakač pokušaće doći do prvog pobjedničkog podija od otvaranja sezone u Teksasu. Foto: Skycam Wales / Red Bull Content Pool.

Za vodeću u prvenstvu žena, Rhiannan Iffland iz Australije, i osam njenih suparnica na 20-metarskoj platformi, ovo će biti prvi put da se takmiče na ovoj lokaciji. Australka je dominirala na prva dva takmičenja ove sezone i na čelu je poretka žena nakon tri stanice. Uz još četiri takmičenja u narednih sedam sedmica, samo fizički najspremniji i mentalno najjači će uspjeti da budu u vrhu. Da li će debitantica Iffland biti u stanju da nastavi sa odličnim nastupima iz prve trećine sezone, ili će se početi isplaćivati iskustvo Amerikanke Rachelle Simpson, dvostruke prvakinje koja je u Italiji napravila veliki povratak sa trećim osvojenim mjestom?

Sa trojicom Britanaca u postavi od 14 skakača i devet skakačica, spokoj ovog obično tihog kutka zemlje biće narušavan tokom tri sekunde dugih akrobatskih letova skakača u prohladno Keltsko more.

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 11. septembra od 15:50h CET, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 9. oktobra, u 4pm po istočnom američkom vremenu.