X

'Duke' se oprašta u Bilbau

Orlando Duque
Datum: 13/09/2019

Ovog vikenda, na posljednjoj stanici sezone u Bilbau, Orlando Duque će okončati svoju raskošnu cliff diving karijeru. Pionir ovog sporta, Kolumbijac je bio prvi FINA-in svjetski prvak u ovoj disciplini (FINA Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima 2013) i glavni oslonac Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva od samog njegovog početka 2009. godine, kada je bio pobjednik inauguralnog izdanja.

Dok se 45-godišnjak sprema za posljednji nastup na 27-metarskoj platformi ovog vikenda na završnici sezone u Španiji, osvrnućemo se na njegovu blistavu karijeru u samom vrhu ovog sporta.

1974: Duque je rođen u Caliju (Kolumbija), 11. septembra.

1986: izveo je prvi skok.

1992: kao prirodni talenat na odskočnoj dasci, kvalifikovao se za OI u Barceloni, ali zbog nedostatka sredstava kolumbijskog olimpijskog komiteta nije otišao na igre. Prestaje skakati i odlazi da studira.

1995: prvi put skače s velike visine na takmičenju u visinskim skokovima u svom rodnom gradu, sve sa svojim zaštitnim znakom - u konjski rep svezanom kosom, koju je pustio nakon odsluženja vojnog roka.

1997: zvanično počinje karijeru u cliff divingu, dok je radio u zabavnom parku u Kolumbiji. Dok traje ljeto u Evropi, dolazi u Austriju kako bi skočio s 25 metara visokih ljestvi u bazen za koji kaže da je bio veličine „pepeljare". U Austriji istovremeno radi kao barmen do zime.

2000: 'The Duke' (vojvoda), kako ga od milja zovu, dominira na Svjetskom prvenstvu u organizaciji Svjetske federacije visinskih skokova na Havajima, gdje pobjeđuje svoje američke rivale Dustina Webstera i Todda Michaela zahvaljujući, prije svega, desetkama od svih sedam sudija za savršeni skok kojim je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

2001-2002: postaje dominantna figura svog sporta, izgubivši samo jednom u toku dvije godine na takmičenjima Svjetskog prvenstva.

2006: Duque se pojavljuje na velikom platnu u poluautobiografskom filmu „9 skokova" u saradnji s austrijskim producentom Mariom Kreuzerom. Film je premijerno prikazan u aprilu te godine u Bogoti (Kolumbija). Takođe je prikazivan u austrijskom IMAX-u i venecuelanskim kinima.

2009: Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo je rođeno i Duque je okrunjen za prvog šampiona, nadmašivši Britanca Garyja Hunta u tijesnoj završnici.

1329477413296-1618154018_news.jpg
Legenda s konjskim repićem na prvom takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, La Rochelle 2009. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

2011: skok padobranom za proslavu kraja sezone je pošao po zlu i pretrpio je povrede noge i stopala, što je dovelo nastavak njegove karijere u pitanje.

2012: nakon dugog oporavka, na povratničkom takmičenju na Korziki pobjeđuje, godinu i mjesec dana od svog posljednjeg takmičenja. Zamalo je osvojio i drugu titulu: bio je Huntu za petama do same završnice sezone, da bi na kraju izgubio sa svega 20 bodova zaostatka.

2013: visinski skokovi su uvršteni u FINA-in kalendar za Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima u Barceloni, a pionir sporta Duque postaje prvi šampion, što je ujedno i prva medalja na svjetskim prvenstvima za Kolumbiju. Iste godine, izvodi skok iz helikoptera pored Kipa slobode u New Yorku.

1376932876971-1196978124_news.jpg
Fenomenalni skok iz helikoptera ispred Kipa slobode. Foto: Brian Nevins/Red Bull Content Pool.

2017: četiri godine i 27 takmičenja od svoje posljednje pobjede, sada već veteran i ambasador svog sporta bilježi još jednu pobjedu u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu. Iste godine je imenovan u FINA-inu komisiju sportista i FINA-inu tehničku komisiju za visinske skokove.

2018: Duque izvodi svoj najnoviji skok za kamere, ostvarivši svoj san izvođenjem atraktivnog skoka sa glečera u vodama Antarktika.

2019: u 45. godini života, posljednji put u svojoj raskošnoj karijeri se penje na 27-metarsku platformu, na završnici sezone 2019 u Bilbau (Španija).

ap-1z14977us1w11_news.jpg
Cliff diving je Duquea odveo do nekih od najspektakularnijih lokacija na planeti. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Karijera u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu u brojkama

 • 9 pobjeda
 • 34 pobjednička postolja
 • 5 pobjedničkih postolja u ukupnom poretku (prvi: 2009; drugi: 2010, 2012, 2015; treći: 2013)
 • 1 titula prvaka (2009)
 • 67 takmičenja, 15 drugih mjesta - rekord!
 • 10 trećih mjesta
 • Prva pobjeda: Rotterdam (Nizozemska), 2009
 • Posljednja pobjeda: Azori (Portugal), 2017
 • Najviše pobjedničkih postolja na jednoj lokaciji: 4 postolja na Azorima (2, 2, 2, 1)
 • 27 takmičenja između dvije pobjede - rekord! (Boston 2013 - Azori 2017)
 • 10 uzastopnih sezona
 • 8 uzastopnih pobjedničkih postolja (2010-2011)
 • 3 uzastopne pobjede (2009)
 • Drugi najstariji pobjednik takmičenja - 42 godine i 301 dan (Azori, 2017)

Orlando Duque po vlastitim riječima

O svojim najboljim trenucima: „Osvajanje svjetske titule 2001. godine. To je bilo prije 20 godina i već je bila svjetska titula. Svih sedam sudija mi je za jedan skok dalo desetke, i to je vjerovatno jedan od najponosnijih treuntaka u mojoj karijeri. Poslije toga, slomio sam nogu i zatim se naredne godine vratio i borio za titulu, to me je učinilo zaista ponosnim. To je također bilo prilično dobro."

O svojim najtežim trenucima: „Najteži trenutak je bila povreda, jer je bila vrlo ozbiljna i moj doktor nije bio siguran hoću li se moći ponovo takmičiti. Znao sam da će taj proces biti težak. Otišao sam na Korziku i pobijedio. Nisam to mogao ni sanjati. Nakon toga, moje razmišljanje se malo više promijenilo jer sam znao da sam se vratio. Ponovo sam bio u igri i bila je to odlična sezona."

O povlačenju: „Karijeru završavam još od 2007. godine. Počeo sam govoreći da je vrijeme, ali stvari su se nastavile mijenjati u ovom sportu. Bilbao će biti moje posljednje takmičenje i mislim da je ovo dobar trenutak. Ranije sam imao nekoliko povreda koje su me pomalo sprečavale da odradim punu sezonu, tako da je vrijeme da to stavim po strani. Prije četiri godine moja supruga i ja smo odlučili da će 2019. biti posljednja godina bez obzira šta se desilo. Ostao sam u sportu jer sam osjećao da još uvijek ima stvari koje mogu uraditi, a sada sam uradio skoro sve što sam želio. Odlazim bez ikakvog žaljenja."

ap-1z3pbfgjw1w11_news_1.jpg
Kolumbijac je imao ulogu mentora mlađim cliff diverima, prenoseći svoju mudrost i iskustvo kako bi im pomogao u karijeri. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

O nezavršenim poslovima: „Jedna od stvari koje nismo uspjeli jeste nastup na Olimpijadi. Ali daću sve od sebe da visinski skokovi uđu u program Olimpijskih igara, i svi ovi skakači će se takmičiti tamo. Ja se možda neću takmičiti, ali sigurno ću biti tamo... i gledati neke moje prijatelje kako osvajaju medalje."

O budućnosti: „Prestajem se takmičiti... ali nastaviću skakati. Toliko je stvari koje želim učiniti, na svijetu ima bezbroj litica koje tek trebam istražiti, i na umu su mi još mnogi projekti. Prestanak takmičenja će otvoriti malo više prostora za to. Također, član sam komisije sportista i tehničke komisije za visinske skokove u Međunarodnoj federaciji vodenih sportova, tako da ću stalno raditi da ovaj sport uđe u olimpijski program."

Gledajte direktan prenos iz Bilbaa

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 14. septembra od 18:00 na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Who's in this