X

Huntova opomena suparnicima u Sisikonu

Gary Hunt
Datum: 04/08/2018

Britanac Gary Hunt je odaslao poruku svojim rivalima prvog dana takmičenja na četvrtoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018 u Sisikonu (Švicarska), izvevši dva briljantna skoka s vijcima i došavši u vodstvo u konkurenciji muškaraca nakon dvije serije skokova. Aktuelni prvak, Meksikanac Jonathan Paredes, trenutno zauzima drugo mjesto, a prvoplasirani trojac upotpunjava Amerikanac Steven LoBue, koji lovi hat-trick u pobjedama. Dvostruka prvakinja, Australka Rhiannan Iffland, također pokušava da ostvari jedinstven niz - i to od rekordne tri uzastopne titule. Ne iznenađuje stoga što je vodeća u takmičenju žena u Švicarskoj, a prate je Kanađanka Lysanne Richard na drugom i sve impresivnija britanska skakačica s pozivnicom, Jessica Macaulay, na trećem mjestu.

Vrelog sunčanog dana na Lucernskom jezeru, preko 5.000 fanova se okupilo na čamcima i gumenjacima, kao i na kopnu, kako bi bodrili najbolje svjetske cliff divere, a zauzvrat su nagrađeni sjajnim nastupom preporođenog šestostrukog prvaka Garyja Hunta. Britanac je izveo par izvrsnih trostrukih salta sa 27-metarske platforme (jedan prema naprijed, jedan povratno) i nadmašio Paredesa, čovjeka koji mu je prošle sezone preoteo titulu. Hunt je, kako se čini, prevladao mentalnu blokadu koja ga je sprečavala da izvodi vijke, i nada se da će ga par dobrih skokova sutra katapultirati do prve pobjede nakon 11 mjeseci.

„Stvarno volim ovo mjesto", rekao je Hunt. „Ovo je odlična litica, publika je sjajna, a i vrijeme je na našoj strani. Ovdje sam imao dobre rezultate i nikada nisam ostao bez pobjedničkog postolja. Moji lakši skokovi postaju stabilniji, a sutra možete očekivati povratak starog Garyja Hunta. Maksimalno ću izvoditi vijke."

dt_180804_rbcdswi_hunt_6214.jpg
Iza granja, legenda možda upravo ponovo izranja iz divljine. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Svega šest bodova dijeli Hunta, Paredesa i LoBuea, i sve obećava uzbudljive finalne dvije serije skokova u nedjelju popodne.

Iffland, koja se na prethodnoj stanici u Portugalu silovito vratila na pobjedničku stazu, nametnula se u konkurenciji žena još jednim dominantnim nastupom sa visine od 21 metra. Vodstvo od 13 bodova ispred drugoplasirane već nakon dva skoka, za Australkine rivalke znači da će morati da daju sve od sebe kako bi u finalnim serijama sustigle dvostruku prvakinju.

„Da budem iskrena, juče je na treningu bilo pomalo zastrašujuće", rekla je Iffland. „Prvi put sam ovdje, ali danas sam jednostavno pokušala da se opustim i oslonim se na ono što znam. Publika je zaista pomogla u tome, a ovdje je naprosto prekrasno. Danas sam skakala konzistentno, a sutra imam skokove sa višim koeficijentom težine, tako da je vrijeme da se malo odmorim i fokusiram na to."

dt_180804_rbcdswi_iffl_5952.jpg
Fanovi sa jezera gledaju kako Rhiannan Iffland dolazi do vodstva u vrućem Sisikonu. Foto: Dean Treml/ Red Bull Content Pool.

U nedjelju popodne, skakači će se vratiti na platforme postavljene visoko na litici Uri iznad prelijepe plave vode Lucernskog jezera, a hiljade fanova još jednom zauzeti sve moguće pozicije na kopnu i jezeru odakle mogu pratiti takmičenje i uživati u akciji.

Gledajte direktan prenos iz Sisikona

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 5. augusta od 15:30h na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku, Youtubeu i Twitchu. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.