X

Hunt i Iffland na Starom mostu osigurali titule

Gary Hunt and Rhiannan Iffland
Datum: 24/08/2019

Australka Rhiannan Iffland je odbranila naslov Red Bull Cliff Diving prvakinje jednu stanicu prije kraja sezone zahvaljujući dominantnoj pobjedi u Mostaru, gdje je u finalnoj seriji izvela veličanstven skok i završila takmičenje u velikom stilu. Gary Hunt je ovog dramatičnog popodneva na Starom mostu također osigurao trofej Kralja Kahekilija, i to svoj osmi. Britanac se ipak morao zadovoljiti drugim mjestom u Mostaru, nakon što je Rumun Constantin Popovici oduševio 20.000 gledalaca savršenim skokom za koji je nagrađen desetkama od svih pet sudija.

Ovaj 30-godišnji olimpijac iz Bukurešta je sakupio pet desetki za jedan skok, na takmičenju na kojem su sudije najvišu ocjenu pokazivale osam puta u konkurenciji muškaraca. U svojoj tek prvoj sezoni kao stalni skakač, Popovici se nametnuo kao kandidat za osvajanje trofeja Kralja Kahekilija nakon sjajnog početka sezone, zabilježivši jedno drugo mjesto i jednu pobjedu na prva dva takmičenja. Njegova obećavajuća sezona je zbog povrede zaustavljena na tri mjeseca - sve do ove subote, kada ga je drugi ovogodišnji trijumf vratio u borbu za mjesto u stalnoj skakačkoj postavi 2020.

 

„Odlično je vratiti se", rekao je Popovici. „Oporavak je trajao skoro tri mjeseca, bilo je mnogo bola, mnogo napornog rada, ali sve se to danas isplatilo. Moj plan je bio da izvedem četiri jaka skoka, što sam i učinio. Naravno, imao sam želju da dobijem čiste desetke - dobro, možda ne čiste desetke, ali 9,5 i 10. Uspio sam jedno od to dvoje i to je dobro."

ra_190824_rbcdmos_popo_1503_0.jpg
Constantin Popovici u odskoku sa platforme za vrijeme svog historijskog skoka. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Nakon što je loše startao i zauzimao tek desetu poziciju prije posljednje dvije serije skokova, rekorder po broju titula Hunt se uspio probiti do drugog mjesta i tako osvojiti naslov prvaka po osmi put. Ovaj 35-godišnjak narednog mjeseca na sjever Španije putuje s ciljem da ubilježi svoju prvu pobjedu u Bilbau. Treći u Mostaru bio je Meksikanac Jonathan Paredes. Dvojica skakača koji su ove godine bili na vrhu pobjedničkog podija na Starom mostu su obnovili rivalstvo pred završni okršaj sljedećeg mjeseca.

„Moj cilj će biti da izvedem četiri odlična skoka i osvojim prvo mjesto u Bilbau, što mi na toj lokaciji nikada ranije nije uspjelo", izjavio je Hunt. „Constantin i ja smo imali omjer 1:1 prije njegove povrede, tako da je bilo zaista razočaravajuće kad je ispao iz takmičenja. Sad on vodi sa 2:1, tako da imam zadatak, i pokušaću da u Bilbau izjednačim rezultat."

ra_190824_rbcdmos_iffl_0896_0.jpg
Rhiannan Iffland u Bilbao putuje s ciljem da zaokruži prvu 'savršenu sezonu' u historiji prvenstva. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

U konkurenciji žena, novo lice na pobjedničkom podiju bila je Amerikanka Eleanor Townsend Smart. U prvoj godini kao članica stalne skakačke postave, 23-godišnjakinja je svoj 10. nastup na takmičenjima Svjetskog prvenstva završila na drugom mjestu, ispred Kanađanke Lysanne Richard koja se vratila nakon povrede i zauzela treću poziciju.

Dok se bliži kraj sezone, Australska rekorderka Iffland u Španiju putuje s dodatnim samopouzdanjem da pokuša zaokružiti savršenu sezonu, nakon što je u Mostaru zadivila elitu cliff divinga finalnim skokom za koji je od sudija dobila četiri desetke. Najbolji skok dana je 27-godišnjakinji donio ne samo četvrtu titulu u isto toliko sezona, već je uspjela i da savlada strahove Starog mosta i ostvari prvu pobjedu na izazovnoj Neretvi.

„Pokušala sam doći ovdje s drukčijim mentalnim stavom nego prošlih par godina", rekla je Iffland. „Prethodnih godina mi je bilo teško ovdje, mučila sam se s povredama i nisam imala najbolje rezultate. Ali ovog puta moja strategija je bila da jednostavno dođem i skačem onako kako sam skakala cijelu sezonu."

„Zvuči prilično posebno - svjetska prvakinja. Preostalo je još jedno takmičenje i fokusiraću se na to. Nagradiću se kada završim u Bilbau."

dt_190824_rbcdmos_iffl_popo_7032_0.jpg
Pobjednici u Mostaru, Iffland i Popovici, slave pored Neretve. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

I dok je pitanje prvaka i prvakinje razriješeno, borba za plasman u stalnu postavu sezone 2020 je u punom jeku. Čak i skakači i skakačice s pozivnicom još uvijek imaju šanse da osiguraju jedno od prva četiri mjesta, tako da je sve potpuno otvoreno u trenutku dok se Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2019 bliži uzbudljivoj završnici kod Guggenheimovog muzeja u Bilbau za tri sedmice.

Pogledajte snimak takmičenja u Mostaru

Snimak takmičenja možete pogledati na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.