X

Hunt jubilarnom desetkom do vodstva u Danskoj

Gary Hunt
Datum: 24/08/2018

Zahvaljujući besprijekornom skoku iz prve serije, Englez Gary Hunt je postao vlasnik 100. desetke dodijeljene u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu, a to je šestostrukom prvaku osiguralo i nastavak njegovog impresivnog povratka, prvog dana takmičenja u Kopenhagenu (Danska). Meksikanac Jonathan Paredes i Amerikanac Andy Jones dijele drugo mjesto, sa svega sedam bodova zaostatka za njim, nakon dvije serije skokova sa 27-metarske platforme koja se impresivno pruža sa krova čuvene zgrade Opere u danskoj prijestonici.

Hunt, koji je u lovu na hat-trick pobjeda na ovoj najsjevernijoj lokaciji u kalendaru prvenstva 2018, u kopenhaškoj luci je izveo savršen trostruki salto povratno s pola vijka, što znači da je ovaj jubilarni rezultat prigodno postignut tokom slavljeničke desete sezone. Njegov podvig je još izuzetniji s obzirom na vjetrovito vrijeme, koje je ranije bilo čak toliko ekstremno da je početak takmičenja pomjeren za jedan sat.

„Bio je vjetrovit i hladan dan, i morao sam se povući s platforme zbog vjetra", rekao je 34-godišnji Hunt. „Ali zadržao sam staloženost i osvojio 100. desetku Svjetskog prvenstva. Dosta je vremena prošlo od moje prethodne desetke, tako da sam jako sretan."

Najvišu ocjenu je posljednji put zabilježio prije dvije godine u Pembrokeshireu (Wales), na putu do rekordne šeste titule prvaka.

dt_180824_rbcdcop_hunt_5598.jpg
Gary Hunt se koncentriše u vjetrovitim uslovima, prvog dana takmičenja u Kopenhagenu. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

„Sada osjećam da sam se vratio", dodao je Britanac. „U Švicarskoj sam se vratio na vrh pobjedničkog postolja, ali na način koji mi se nije naročito svidio, jer sam zabrljao posljednji skok. Sutra nećete vidjeti nikakve nove skokove od mene, jer moram odraditi posao i ostati konzistentan kako bih stigao Stevena (LoBuea). Ipak, to su teški skokovi, i trebali bi biti dovoljni za borbu sa najboljima."

dt_180824_rbcdcop_hunt_judg_5536.jpg
Historijski trenutak u kojem dvoje sudija Huntu dodjeljuju 100 i 101. desetku u Svjetskom prvenstvu. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Dvojica skakača koji su trenutno ispred Hunta u ukupnom poretku, LoBue (SAD) i Paredes, obojica su jako blizu Britancu, dok će Jones oprobati svoje šanse da dođe do još jednog pobjedničkog postolja nakon što se prije tri sedmice u Švicarskoj vratio u formu.

Čeh Michal Navratil, koji nakon solidnog dosadašnjeg dijela sezone dijeli treće mjesto u ukupnom poretku s Huntom, ovog vikenda neće nastupati jer je ostao kući u Pragu kako bi danas prisustvovao rođenju svog prvog djeteta. Njegovo mjesto zauzeo je Rumun Constantin Popovici, bivši olimpijski skakač koji je na nekoliko stanica ove sezone trenirao na platformi za muškarce, s namjerom da se naredne godine takmiči. Izgleda da rani poziv nije uhvatio ovog 29-godišnjaka nespremnog, koji je za svoj debitantski skok dobio tri osmice i zauzeo sedmu poziciju prije sutrašnjih finalnih serija.

Očekuje se da će hiljade fanova ispuniti luku u čamcima i brodicama, te gledati sa kopna, dok se najbolji svjetski cliff diveri u subotu popodne budu borili za ključne bodove u prvenstvu.

Gledajte direktan prenos iz Kopenhagena

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 25. augusta od 14:45h na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku iYouTubeu. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.