X

Iffland i LoBue pokorili litice Azora

Men and women on podium
Datum: 14/07/2018

Australka Rhiannan Iffland se na trećoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018 na Azorima (Portugal) vratila na pobjedničku stazu, i to u rekorderskom maniru: pomela je konkurenciju sa najboljim ukupnim rezultatom na jednom takmičenju žena ikad. Dvostruka (i aktuelna) prvakinja na svom putu do pobjede također je upisala čistu desetku za savršeni skok direktno sa stijena, dok je njen pobjednički skok bio najteži koji je ikad izvela žena. Meksikanka Adriana Jimenez zauzela je drugo, a Kanađanka Lysanne Richard treće mjesto.

U takmičenju muškaraca, Amerikanac Steven LoBue je u fantastičnom finalu bio za dlaku bolji od svog sunarodnjaka Davida Colturija (koji je ranije zabilježio najviši rezultat za pojedinačni skok u konkurenciji muškaraca) zahvaljujući skoku iz posljednje serije, zabilježivši svoju drugu uzastopnu pobjedu. Uz podršku oko 1.000 gledalaca u čamcima i kajacima, bivši prvak Gary Hunt (Engleska) je zauzeo treće mjesto i došao do prvog pobjedničkog postolja ove sezone, koje mu je prijeko trebalo.

Huntov unikatni 'triple quad' (trostruki salto s četiri vijka) je pobjednika 30 takmičenja lansirao nazad među trojicu prvoplasiranih, nakon što se na početku sezone borio s mentalnom blokadom koja ga je priječila da izvodi skokove s vijcima. Porast samopouzdanja bio je uočljiv i kod 29-godišnjeg Colturija, koji trenutno drži rekord za najteži skok - dvostruki salto uzvratno s pet vijaka. S devetkama od sudija, ne samo da se popeo stepenicu više na pobjedničkom podiju nakon trećeg mjesta u Španiji prije dvije sedmice - već je sa svojim starim prijateljem LoBueom donio dvostruku pobjedu SAD-u.

„Naravno da je uvijek sjajno doći do pobjedničkog postolja", rekao je LoBue. „Ova lokacija je posebno izazovna i svi se potrude da budu još bolji. David je bio nevjerovatan, Gary Hunt se vratio i ponovo izvodi svoje teške skokove, tako da svaki put kad u takvim okolnostima uspijete izvući pobjedu - to je stvarno izuzetno."

dt_180714_rbcdpor_lobu_0096.jpg
Steven LoBue skače sa 27-metarske platforme na putu do druge pobjede u dvije sedmice. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Ovaj 33-godišnjak sa Floride danas je došao do svoje pete pobjede, ponovivši trijumf iz 2014. godine na istoj lokaciji, i sada je uvjerljivo vodeći u ukupnom poretku, ispred Michala Navratila, Čeha koji je danas bio četvrti, i rekordera Colturija.

Skoro na polovini sezone, aktuelni prvak Jonathan Paredes (Meksiko) je peti u ukupnom poretku, nakon razočaravajućeg šestog mjesta na Azorima, dok se šestostruki prvak Gary Hunt popeo za tri pozicije i sada je osmi na tabeli prvenstva. Prošlogodišnji pobjednik na ovom mjestu, Orlando Duque (Kolumbija), morao je odustati od nastupa zbog povrede stopala koju je zaradio dok se zagrijavao za takmičenje u petak.

ra_180714_rbcdpor_hunt_2118.jpg
Gary Hunt se vratio u formu i s trećim mjestom došao do prvog pobjedničkog podija ove sezone. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

I u takmičenju žena su padali rekordi: 26-godišnja Iffland je izazvala 'tektonske potrese' na vulkanskim stijenama portugalskih Azora, izvevši savršen skok direktno sa litice za koji je od sudija nagrađena tek drugom desetkom ikad dodijeljenom u prvenstvu žena. Najupečatljiviji skok u njenoj dosadašnjoj karijeri, dvostruki salto naprijed s jednim i po vijkom, kojim je poput strijele zaparala talase Atlantika, također je najviše bodovani obavezni skok ikad u prvenstvu žena (71,50 bodova).

Nakon što joj je na otvaranju sezone u Teksasu tek drugi put u karijeri izmaklo pobjedničko postolje, Australka se vratila u stilu kakav dolikuje dvostrukoj svjetskoj prvakinji. Došla je u vodstvo prvim skokom sa 21 metra visine, a potom bila najbolja i u svim preostalim serijama, da bi završila s najboljim ukupnim rezultatom zabilježenim na jednom takmičenju žena.

„Prvo takmičenja u Teksasu je bilo pomalo razočaravajuće", rekla je Iffland. „Bila sam malo nesigurna, ali to me na neki način motivisalo i pomoglo mi da tjeram samu sebe naprijed s ovim novim skokom, koji sam tek dovršila na ovom takmičenju i zbog kojeg sam presretna. Jako sam sretna što sam se na ovom takmičenju vratila na vrh pobjedničkog podija, ali vrijeme je da se nastavim truditi i uživati u ostatku prvenstva."

dt_180714_rbcdpor_iffl_4551.jpg
Rhiannan Iffland se nakon izvrsnih skokova u sve četiri serije vratila na vrh pobjedničkog podija. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Drugoplasirana u Portugalu, Adriana Jimenez, i dalje je vodeća u poretku žena, dok je Iffland sada druga. Najveće iznenađenje sezone, skakačica s pozivnicom Jessica Macaulay (Velika Britanija), je na fantastičnoj trećoj poziciji nakon što je na Azorima zauzela peto mjesto i ponovo bila najbolja takmičarka s pozivnicom.

Od najizvornije i najudaljenije lokacije Svjetskog prvenstva, otoka usred Atlantika, elita cliff divinga se vraća u živopisni Sisikon u švicarskim Alpama, gdje će za dvije sedmice žene prvi put skakati u Lucernsko jezero.

Rezultati takmičenja na Azorima:

MUŠKARCI
1- Steven LoBue (SAD) - 405,35 bodova
2- David Colturi (SAD) - 404,80
3- Gary Hunt (UK) - 400,20
4- Michal Navratil (CZE) - 369,55
5- Kris Kolanus (POL) - 360,55
6- Jonathan Paredes (MEX) - 358,20
7- Andy Jones (SAD) - 357,85
8- Nikita Fedotov (pozivnica) (RUS) - 292,15
9- Slavik Kolesnikov (pozivnica) (UKR) - 287,80
10- Viktar Maslouski (pozivnica) (BLR) - 280,55
11- Sergio Guzman (pozivnica) (MEX) - 229,05
12- Blake Aldridge (UK) - 221,70
13- Alessandro De Rose (ITA) - 189,85
14- Orlando Duque (COL) - nije nastupio

ŽENE
1- Rhiannan Iffland (AUS) - 324,95 bodova
2- Adriana Jimenez (MEX) - 294,30
3- Lysanne Richard (CAN) - 285,80
4- Yana Nestsiarava (BLR) - 281,30
5- Jessica Macaulay (pozivnica) (UK) - 280,30
6- Ginger Huber (SAD) - 255,80
7- Anna Bader (GER) - 252,40
8- Antonina Vyshyvanova (pozivnica) (UKR) - 248,00
9- Jacqueline Valente (pozivnica) (BRA) - 241,10
10- Eleanor Townsend Smart (pozivnica) (SAD) - 172,90

Pogledajte snimak takmičenja na Azorima

Snimak takmičenja možete pogledati na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku, YouTubeu i Twitchu. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Više o Red Bull Cliff Divingu čitajte i gledajte ovdje