X

Italija se pokazala sretnom za prvake

Artem Silchenko
Datum: 13/07/2017

Na svom petom dolasku u ovaj živopisni italijanski gradić, najbolji svjetski skakači i skakačice neće samo skakati u more s privatne terase i visine do 27 metara, pred strastvenim navijačima, već će se također naći na mjestu na kojem su do sada prvaci bili najuspješniji. Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo je do danas imalo pet različitih prvaka i prvakinja, a četvoro od njih je pobjeđivalo u domu evropskog cliff divinga. Nakon dva takmičenja u sezoni 2017, poredak je neizvjestan jer su aktuelni prvak i prvakinja morali prepustiti drugima pobjede na prethodnoj stanici. Očekuje se i da će takmičari s pozivnicama zasjati: Rus Artem Silchenko bi mogao doći do rekordne treće pobjede u Polignano a Mareu, a tu je i Njemica Anna Bader, koja se nakon pauze zbog rođenja djeteta vratila sa pobjedničkim postoljem u Portugalu.

Silchenko je nakon teške sezone 2016 izgubio mjesto u stalnoj postavi prvenstva, ali je pobjedom u Italiji prošle godine pokazao svoj veliki potencijal i definitivno priželjkuje treći uspjeh na ovoj, za njega sretnoj lokaciji. No, za to mora prevazići problem s ulaskom u vodu, koji često izvede po principu 'pogodak ili promašaj'. Pored osvajača Svjetskog prvenstva 2013, tu je i kolumbijska legenda Orlando Duque, pobjednik prvog takmičenja u Italiji 2009. godine, koji je ponovo u igri nakon što je prošle sedmice u Portugalu slavio svoju prvu pobjedu u nekoliko godina.

Rhiannan Iffland skače s platforme za žene prošle sezone. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Šestostruki prvak Gary Hunt, za razliku od njih, imao je problema na Azorima i usljed povrede nije u svojoj najboljoj formi. Kako je takmičenje u Italiji treće u svega pet sedmica, podij će biti rezervisan za one koji budu u najboljoj formi - što važi i za takmičenje žena.

Ova stanica će biti veliki izazov za aktuelnu prvakinju, Australku Rhiannan Iffland, koja je petim mjestom u Portugalu po prvi put nakon devet takmičenja propustila pobjednički podij, i koja se oporavlja od povrede mišića aduktora. No, žene će svakako dobiti novu pobjednicu u Italiji, jer se nijedna od dvije prethodne pobjednice - Rachelle Simpson (SAD) i Lysanne Richard (Kanada) - neće takmičiti. Mjesto na vrhu podija je upražnjeno, a najbolje izglede imaju pobjednica prethodnog takmičenja Meksikanka Adriana Jimenez, te Njemica Anna Bader koja je na svom prvom takmičenju nakon pauze zbog rođenja djeteta osvojila iznenađujuće treće mjesto, nastupivši s pozivnicom.

Fanovi posmatraju skok Orlanda Duquea u gradu u kojem kuće 'niču' iz litica (2016). Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Kada se do platformi za skokove - postavljenih 27 i 21 metra iznad voda Jadranskog mora - može doći jedino prolaskom kroz privatni dnevni boravak, to znači da je Svjetsko prvenstvo stiglo u grad u kojem kuće 'niču' iz litica. Hiljade strastvenih gledalaca će popuniti sve moguće tačke odakle mogu pratiti najbolje svjetske skakače i skakačice u akciji, a među njima i italijanskog takmičara s pozivnicom Alessandra De Rosea, koji je svoj najbolji rezultat u Svjetskom prvenstvu ostvario upravo ovdje na domaćem terenu, četvrtim mjestom iz sezone 2016.

Gledajte uživo

Takmičenje u Polignano a Mareu biće prenošeno UŽIVO 23. jula od 15:45h na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV i Facebooku. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Čitajte i gledajte više o Red Bull Cliff Divingu ovdje