X

Kad se susretnu umjetnost i cliff diving

Alessandro De Rose
Datum: 21/03/2020

Pred sezonu 2020, Red Bull Cliff Diving sa zadovoljstvom predstavlja novog člana tima. Grafički umjetnik Jakob Nekuda je kreativni čarobnjak kada je riječ o manipulaciji fotografijama, a ove godine je dobio dozvolu da svoju magiju primijeni na stare i nove fotografije cliff divinga.

U nastavku pogledajte neke od njegovih sjajnih radova, kao i vrlo interesantan intervju s umjetnikom o njemu samom i tehnikama koje koristi.

Kakva je tvoja priča? Odakle dolaziš?
Ja sam iz Praga, glavnog grada Češke Republike, i tu sretno živim oduvijek. Imao sam fantastično djetinjstvo zahvaljujući mojim predivnim roditeljima. Moj otac je muzičar i freelance copywriter koji uglavnom radi za marketinške agencije, a moja mama je menadžerica ureda u jednoj njemačkoj agenciji.

radt_jnedit_den2015por2018_david_01_0.jpg
'Sunčani dečko' cliff divinga - David Colturi. Originalna fotografija: Romina Amato. Obrada: Jakub Nekuda.

Prešao si put od gamera, preko nogometnog freestylera, do grafičara. Kako se to desilo?
Zaista! Kako sam odrastao u kulturi igrica i nogometa, oboje mi je uvijek bilo blisko. Na kraju osnovne škole, kada sam počeo malo više razmišljati o mojoj budućnosti, shvatio sam da standardni nogomet nije za mene. Želio sam da budem kreativniji, nezavisniji i slobodniji, tako da sam potpuno prestao s tim. Tada sam znao za freestyle, ali sam samo gledao kao fan.

Kada sam bio u IX razredu, inspirisale su me foto manipulacije na internetu i zaljubio sam se u njih. Znao sam u tome ima mnogo potencijala i da je mnogo pouzdanije od freestyle nogometa, tako da sam počeo učiti Photoshop, a takođe sam probao graditi karijeru u profesionalnom gamingu.

Nakon tri godine profesionalnog gaminga, ostvario sam neke rezultate, zaradio nešto novca, ali sam shvatio da ni to nije pouzdano - zapravo, previše je takmičarski orijentisano i nezdravo. Provoditi po 16 sati dnevno trenirajući zbog u prosjeku tri godine profesionalne karijere, nije bilo nešto što sam želio raditi. To je bilo nakon što sam završio srednju grafičku školu. Igrao sam igrice i bio bez školskih obaveza, tako da sam imao dosta slobodnog vremena. Nekoliko godina sam radio različite stvari - od partijanja i vježbanja do izučavanja drugih oblasti i rada na vlastitom razvoju. A onda sam konačno odlučio da odaberem freestyle nogomet i dalje razvijam vještine grafičkog dizajna. Vjerovali ili ne, to dvoje idu zajedno prilično dobro!

jakub1.jpg
Jakub Nekuda - čovjek iza slike.

Gdje nalaziš inspiraciju?
Znam da je teško porediti freestyle i grafički dizajn, ali vjerujem da sam u obje discipline na donekle sličnom nivou, u smislu da više ne trebam previše vanjske inspiracije. Imam dosta iskustva u obje stvari, tako da mogu generirati ideje istog trenutka kad počnem s radom i uđem u proces. Internet je odličan za inspiraciju, ali mislim da ima toliko informacija da može doći do „pretjerane inspiracije" i demotivacije. Biti inspirisan za mene znači biti odmoran i posvetiti se radu. Kako god, oni koji su me u počecima inspirisali su: u dizajnu - Bosslogic i Aegis Strife; u freestyleu - Kamalio i Kazane.

Da li slika iznad dobro ilustruje tvoj rad? Možeš li je malo pojasniti? Koliko je koraka potrebno napraviti? Koliko različitih slika koristiš?
Ova konkretna manipulacija je urađena u jednom od „fan art" stilova montaže koje koristim. U ovoj vrsti montaže postoje tri koraka za koja mislim da su neophodni, a ostalo je potom opcionalno.

1) Potezi kistom. Koristim „brush stroke" alat, iza kojeg ostaju „potezi kistom", da kreiram teksture i neke elemente iza sportiste.
2) Teksture. Volim miješati različite teksture, poput papira i zida.
3) Pojednostavljivanje. Pretvaram fotografije sportiste u jednostavnije oblike, uz pomoć raznih filtera.

Svi ovi koraci pružaju urbani dojam, a onda sam dodao nekoliko oblika i slika sportiste u pozadini, jednostavno crno-bijelo i s pojačanom transparentnošću. Čitav proces je trajao 45 minuta i tu imamo tri slike sportiste, nekoliko tekstura, a ostalo su potezi kistom i oblici. Da sam proveo više vremena radeći na ovome, mogao sam napraviti nešto slično ovome: www.artstation.com/artwork/N56WAN

Razgovarajmo o cliff divingu. Kakva je priča iza, primjerice, fotografije Lysanne Richard u balonu?
Sa cliff diving fotografijama sam želio da inkorporiram nešto od skakačevog života ili ličnosti, i da tome dodam moj stil. U Lysanninom slučaju, ona je majka i ima veselu narav. Pored balončića, koji simbolizuju veselje, ona je u pozama u kojima izgleda kao da plovi svemirom, tako da sam je i postavio u svemir! Rhiannan je imala savršenu sezonu, tako da sam je stavio među zvijezde, kao da se kupa u njima - u uspjehu!

dt_jnedit_bos2018tex2018_lysanne_01_0.jpg
Vesela Kanađanka Lysanne Richard. Originalna fotografija: Dean Treml. Obrada: Jakub Nekuda.

Kako pristupaš svom poslu? Gdje počinješ? Pratiš li neke određene korake?
Opisaću proces prosječne montaže. Prvo analiziram originalnu sliku, svjetlo, atmosferu, držanje tijela... kako bih dobio ideju koji bi tip montaže mogao funkcionisati. Potom izrežem figuru osobe iz originalne pozadine, blago je retuširam i postavim je na bijelu pozadinu. Nakon toga, pretražim stock fotografije i eksperimentišem s različitim slikama, stilovima, temama i tehnikama. Polagano dodavanje slojeva slika i njihovo stapanje je glavni dio. Posljednji dio su završni detalji poput dodavanja čestica, filtera, korekcija boje, retuširanje, izoštravanje, zamagljivanje i tako dalje. Ukratko, pratim određene korake, ali takođe uvijek eksperimentišem s različitim pristupima, i to je ono što mi se sviđa i zašto je moj posao tako raznolik.

ra_jnedit_bos2019_rhi_01_0.jpg
Rekorderka i prvakinja Rhiannan Iffland se kupa u zvijezdama. Originalna fotografija: Romina Amato. Obrada: Jakub Nekuda.

Možeš li raditi s bilo kojom fotografijom ili imaš neke kriterije?
To je nešto čemu me freestyle zajednica zaista naučila - da budem sposoban da radim s fotografijama izuzetno lošeg kvaliteta. Luđaci su mi na obradu slali zamagljene, pikselirane fotografije teške 20kb! Kada sam počeo raditi montaže na društvenim mrežama, prije nego što sam imao neku mrežu, obrađivao sam bilo koju fotografiju samo kako bih stekao ime. Danas zahtijevam fotografije barem srednjeg kvaliteta.

dt_jnedit_bos2019_costa_01_1.jpg
U velikom naletu - na Constantina Popovica treba obratiti pažnju u sezoni 2020. Originalna fotografija: Dean Treml. Obrada: Jakub Nekuda.

Koji je tvoj najveći projekat do sada?
Moj najveći lični projekat zasigurno je „The Freestylers 2017". To je projekat koji je trajao četiri mjeseca i na koji sam potrošio oko 200 sati rada, a fokusira se na obradu freestyle nogometaša iz cijelog svijeta. Rezultat je oko 40 unikatnih montaža i pozadina za desktop, otisaka, a kasnije čak i kalendar. Čitav projekat, zajedno s linkom za preuzimanje svih materijala, može se pogledati ovdje: www.behance.net/gallery/60252011/Freestylers-2017

Postoji li neka tema ili sportista... koje preferiraš?
Ranije sam ciljao uglavnom na freestyle nogomet, ali sada kad sam na radru ove zajednice, volim istraživati više kultura i tema. Primjerice, borilačke vještine, ples, sport, horor, urbane kulture, sci-fi, stripovi i drugo.

Je li računarska grafika tvoje glavno zanimanje?
Nemam glavno zanimanje, sviđa mi se kombinacija računarske grafike, uobičajenog grafičkog dizajna i freestylea. Glavno zanimanje je bilo šta na što se u datom trenutku fokusiram. Trenutno je to između prve dvije stvari koje sam nabrojao, a obično kada se vrijeme proljepša bude više freestylea i manje redovnog dizajnerskog rada.

dt_jnedit_mex2012_orlando_01.jpg
Refleksije legende - Orlando Duque. Originalna fotografija: Dean Treml. Obrada: Jakub Nekuda.
ra_jnedit_ita2018_yana_01.jpg
Skokovi i bubnjevi - dvije najveće strasti Yane Nestsiarave. Originalna fotografija: Romina Amato. Obrada: Jakub Nekuda.