X

LoBue lovi hat-trick na alpskom jezeru u Švicarskoj

Sisikon
Datum: 26/07/2018

Steven LoBue (SAD) će pokušati da dođe do treće uzastopne pobjede na prvom takmičenju Svjetskog prvenstva u Sisikonu (Švicarska) u posljednjih osam godina, nakon što su ga trijumfi u Španiji i Portugalu doveli na prag da postane tek treći skakač u historiji prvenstva koji je ostvario hat-trick pobjeda, nakon Britanca Garyja Hunta i legendarnog Kolumbijca Orlanda Duquea. Meksikanka Adriana Jimenez je vodeća u poretku žena, koje će prvi put nastupiti na ovoj lokaciji, ispred aktuelne prvakinje Rhiannan Iffland (Australija), nakon dva od pet takmičenja žena.

Sezona 2018 na ovoj će lokaciji stići do svoje sredine, a uprkos što su tu održana takmičenja 2009 i 2010. godine, ovo će biti potpuno novo iskustvo za većinu skakača i skakačica. Blizu mjesta gdje je švicarska nacija osnovana i gdje se Wilhelm Tell, najpoznatiji junak švicarskih narodnih priča, oduprijeo tiraniji, svjetska cliff diving elita će demostrirati svoju akrobatsku vještinu u skokovima sa 27 metara visine sa litice Uri u svježe vode Lucernskog jezera.

1329477558123-1646218690_news.jpg
Tihi mir Lucernskog jezera biće narušen dok najbolji svjetski skakači 5. augusta budu zabavljali hiljade fanova. Foto: Samo Vidic/Red Bull Content Pool.

Hunt, Duque i Michal Navratil (Češka) su jedini skakači iz originalne postave koji u Švicarsku dolaze s iskustvom iz prva dva takmičenja u malenom selu Sisikon. Dok Hunt još uvijek nije sasvim prevladao mentalnu blokadu koja ga sprečava da izvodi skokove s vijcima, a Duque se oporavlja od povrede stopala, 33-godišnji Čeh - koji je drugi u ukupnom poretku nakon dobrog otvaranja sezone s drugim mjestom u Teksasu - će pokušati da nadmaši LoBuea, koji za sada dominira sezonom nakon tri od sedam takmičenja muškaraca.

Aktuelni prvak, Meksikanac Jonathan Paredes, još uvijek nije pronašao pobjedničku formu i u Švicarskoj će pokušati da napravi iskorak s novim skokom, ne bi li ostvario pomak naviše sa pete pozicije koju trenutno zauzima u ukupnom poretku.

dt_180630_rbcdbil_lobu_3638_0.jpg
Steven LoBue ima dvije uzastopne pobjede ove sezone, i u Sisikonu će jurišati na hat-trick. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

U konkurenciji žena pažnju valja obratiti na dvostruku prvakinju Iffland, koja se na Azorima (Portugal) vratila na pobjedničku stazu u rekorderskom maniru, pomevši svoje suparnice sa najvišim ukupnim rezultatom u historiji prvenstva žena i skokom za savršenu desetku. Pobjednica s otvaranja sezone Jimenez još uvijek je vodeća u ukupnom poretku, Iffland je sada druga, a najveće iznenađenje ipak je takmičarka s pozivnicom Jessica Macaulay (Velika Britanija), koja zauzima fantastičnu treću poziciju, nakon što je sjajnom drugom mjestu iz Teksasa prije dvije sedmice dodala peto na Azorima.

dt_180712_rbcdpor_jime_0074_0.jpg
Žene, koje trenutno predvodi Adriana Jimenez, prvi put nastupaju u Sisikonu. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Sir, čokolada i cliff diving - Sisikon u švicarskim Alpama, seoce okruženo glečerima, će ugostiti četvrtu stanicu ove uzbudljive sezone, a po prvi put i jedno takmičenje Svjetskog prvenstva za žene. Historijski gledano, povratak na jezero Uri označava prilično važnu stanicu Svjetskog prvenstva 2018: Švicarska igra veliku ulogu u historiji ovog sporta, jer je Red Bull Cliff Diving kao takav rođen u Brontallu (Ticino) u julu 1997. godine, s prvim samostalnim takmičenjem.

Gledajte direktan prenos iz Sisikona

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 5. augusta od 15:30h na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku, YouTubeu i Twitchu. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.